Siirry pääsisältöön

Pari uutta tuttavuutta

Alfred Gratien Brut

Tämä pieni ja perinteikäs talo on odottanut tutustumislistallani jo pitkään, ja mikäpä olisi sopivampi aihe ensitapaamiselle kuin jokaisen samppanjatalon käyntikortti, vuosikerraton vakiosamppanja. Gratienin tyylin kulmakiviin kuuluu kaikkien viinien kypsyttäminen tammessa, malolaktisen käymisen välttäminen ja erityisesti myös suhteellisen runsas pinot meunierin osuus useimmissa viineissä.

Viinin kuplat ovat isohkot ja väri varsin vaalea. Tuoksussa on kirpeää karviaista, vihreää ruohoa ja orkideaa, kokonaisuutena se on aavistuksen vetinen. Maussa on toffeeta sekä vähän pähkinäisyyttä, hedelmää on kohtuullisesti ja samoin hapokkuutta. Varsinkin alkuun maun makeus häiritsee  ihan kuin dosage olisi melko korkea tai sitten huonosti integroitunut. Tämä ongelma onneksi tasaantuu viinin avautuessa ja samalla nuorekas kirpeys tulee itse asiassa enemmän esille. Sain viinin sokkona, enkä onneksi ollut arvailuissani täysin hakoteillä. Kun viinin identiteetti selvisi, ajatukset olivat hiukan ristiriitaiset. Perus NV:ksi tämä oli ihan ookoo, mutta odotukseni Gratienin suhteen olivat varmaan suuremmat. No, toisaalta tämä tosiaan oli vain vakiosamppanjaa, ennen enempiä hätiköintejä täytyy päästä maistamaan vuosikertaa tai Cuvée Paradisia. Jäi kuitenkin vertailussa selvästi toisessa lasissa olleen viinin varjoon. 86

Michel Loriot Pinot Meunier Vieilles Vignes 2006

100 % pinot meunier -samppanja on varsin harvinainen tapaus, ja lisäeksotiikkaa tuo sekä melko tuntematon kylä (Festigny), että tuottaja (joka itse asiassa on silti tuotantomäärällä mitattuna esim. Gratienia selvästi suurempi). Nimen mukaisesti viini on tehty vanhojen, keskimäärin yli 40 vuotta vanhojen köynnösten rypäleistä, ja kyseessä pitäisi olla Loriotin hienoin viini.

Tämän join tavallaan puolisokkona, eli tiesin toisessa lasissa olevan tätä. Eikä plokkaaminen ollutkaan ennakkotietojen perusteella hankalaa, tämä oli sen verran tavallisuudesta poikkeava samppanja. Viini on väriltään vaalea, mutta siinä erottuu pieni punertava häivähdys. Tuoksu on varsin voimakas, sitä hallitsee saaristolaislimpun paahteinen ja hieman imelä, siirappinen aromi sekä loppupuolella erottuva selvä sherrymäinen häivähdys. Muitakin aromeja toki on, mm. savua ja hedelmäosastolta passionhedelmää. Maussa jatkuu sama sherryvire yhdistettynä raikkaan ananaksiseen hedelmäisyyteen. Viinin kirpeys on aika hentoa, samoin hapokkuus huolimatta runsaasta rakenteesta, joten siksi tämä on nuoresta iästään huolimatta jo nyt nautittavasti juotavissa. Ei mikään eleganssin riemuvoitto mutta hienosti erikoinen viini, jota voisi mielikseen juoda toistekin, varsinkin parin kolmen kellarissa vietetyn lisävuoden jälkeen. Erityisplussa vielä talon nimestä korkin suojalevyssä kertovasta kauniista kuhankeittäjästä! 88



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja