Siirry pääsisältöön

Pari helmeä kellarista

Charles Heidsieck Vintage 1995




Viinin väri on hennosti vaaleankeltainen ja siinä on pirteät, runsaat kuplat. Herkkusienen tuoksu viivähtää vasta-avatussa pullossa, mutta vaimenee taka-alalle viinin saadessa ilmaa. Tuoksu on talolle tyypillisesti runsaan paahteinen, taittuen tässä hienossa vuosikertaviinissä kahvin ja maitosuklaan sävyihin. Lisänä on myös reilu annos puhdaspiirteistä, suoraviivaista sitruunaisuutta.

Maku on mehukas ja raikas, vihreän omenan ja päärynän hallitsema. Läsnä on kuitenkin myös karviaismarjan sävy kielien siitä, että jäljellä on tältä osin vielä annos kypsymätöntä reserviä. Samaa kertoo myös kevyt limen kuoren sävyttämä kirpeys, joka yhdessä runsaahkon hapokkuuden kanssa saattelee jälkimaun aivan asialliseen mittaan. Hyvän vuoden hyvä vuosikertaviini, joka on nyt pykälän kypsempi kuin edellisen kerran reilu pari vuotta sitten maistettuna. Jatkoseuranta täytyy valitettavasti suorittaa ysikutosilla, sillä omat CH:n ysivitoseni loppuivat täsmälleen tähän. 93

Krug 1989




Viinin väri on kevyen kullankeltainen ja siinä on pienet, terhakat kuplat. Nenässä tämä tuntuu täysin Krugilta heti ensimmäisestä nuuhkaisusta lähtien! Tuttuus tarkoittaa siis runsasta tammen ja oksidoituneiden, hennosti sherrymäisten sävyjen täyttämää kypsää, tässä jopa aivan aavistuksen ylikypsää tuoksua. Sävyjen sikermä on kauniisti moniulotteinen: punaisia luumuja, todella kypsää cantaloupemelonia, vaniljaa sekä sokeroituja pikkuleipiä.

Maultaan suutuntumaltaan suorastaan paksun nektarimainen juoma ei jää yhtään tuoksua heikommaksi. Aromeina erottuu ainakin punaista omenaa ja luumua, karambolaa sekä täyteläistä hunajaisuutta. Sitruksinen jälkimaku viipyilee pitkään suussa, ja viinin maku tuntuukin itse asiassa tuoksua raikkaammalta. Rotevuudestaan huolimatta tämä lämpimän vuoden viini ei ole kovin hapokas ja tuntuu nyt täysin kypsältä. Todella nautittava samppanja, jossa tuoksu ja maku ovat hienosti harmoniassa keskenään - oman viinivuoteni tähän mennessä innostavin viini ja jälleen kerran osoitus siitä, miksi ja millä Krug on todella ansainnut paikkansa samppanjapyramidin ehdottomalla huipulla. 96

---

Kaiken kaikkiaan tässä oli oikein mielenkiintoinen ja innostava samppanjakaksikko lauantai-iltana rinnakkain arvioitavaksi: CH oli täysin ennakkoarvelujeni ja odotusteni mukainen, siinä missä Krug onnistui omansa jopa ylittämään. Mainio vuosikerta -95 on harmillisesti ja suurelta osin turhaan jäänyt jo lähes legendan maineen saaneen nuoremman -96-veljensä varjoon. Charles Heidsieckin tekeminä vuosikerrat ovat minusta nykykunnossaan hyvin samanveroisia eli molemmat siis erittäin hyviä.

Juuri -89 vuosikerran Krugista taas olen lukenut viime aikoina muutaman varauksellisen tai jopa vähän pettyneen arvion, mutta ainakaan nyt nautitun pullon perusteella en voi näihin kommentteihin yhtyä. Omat kokemukseni kyseisen vuoden muista viineistä ovat toisaalta nekin voittopuolisesti positiivisia: nuoruuden raikkautta tai jykevää hapokkuutta näistä on toki turha hakea, ja tuleville vuosikymmenille suuntautuvaan varastointiin kannattaa mieluummin valita esimerkiksi vuotta vanhempia viinejä. Lähivuosien nautiskeluun kasiysit vaikuttavat kuitenkin olevan pääsääntöisesti erittäin oivallista tavaraa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja