Siirry pääsisältöön

Krugin Grande Cuvéen uudemmat vaatteet



Lauantai-illan juomaksi valikoitui pitkästä aikaa vanha suosikki, Krugin Grande Cuvée, mutta
silti jonkin verran tuntemattomalla vireellä: näin nuorta versiota tästä luottosekoituksesta en jostain syystä ollut koskaan aiemmin maistanut. Ulkoasun perusteella pullo oli viimeisiä eriä ajalta ennen tarkemmat sekoitustiedot pullotteista paljastavaa takaetiketin id-koodia. Korkin koodista V1031 pystyi kuitenkin tässäkin toteamaan pullollisen korkinvaihdon tapahtuneen touko-kesäkuussa 2010, joka tietojeni mukaan hyvin todennäköisesti indikoisi viinin pohjavuosikerraksi kuuman 2003:n.


Viinin tuoksussa on sitruunaa ja aavistus yrttisyyttä tillin ja korianterin sävyissä. Lämmetessä hedelmäisyys tulee enemmän esiin: pieni ripaus persikkaa ja vähän enemmän tuoreehkoa, raikasta omenaa lopulta vielä kaurakeksillä sävyttyen.

Maku on selvästi tuoksua tiukempi: greippiä, sitruunan kuorta, vihreää omenaa ja aika tuhtia mineraalisuutta - viini on suussa suhteellisen kypsymättömän ja suorastaan vähän aggressiivisen oloinen. Jälkimaku on toki voimakas ja aika kirpeäkin - hapokkuutta on krugmaiseen tapaan tuhdisti ja jopa lähes hämmentävän paljon, jos tämä tosiaan on perustaltaan vuoden -03 viini.

Kokonaisuutena viini on siisti ja tuhdin hapokas, mutta ei kovin runsas saati kypsä ainakaan tässä iässä. Luulen, että minun olisi vaikea tunnistaa tätä sokkona Krugiksi muusta kuin kenties hapokkuudestaan, tai sitten kyseessä on osaltani vain kokemattomuus (turhan) nuorista Grande Cuvéeista. Viinin lämmetessä maku kyllä paranee ja tulee mehukkaammaksi - ehkä ihan aavistuksen hunajaiseksikin. Terävä hapokkuus ja jopa pieni alkoholisuuden tuntu silti säilyy.

Näin nuori mutta laadukas viini kuitenkin jälleen kerran avautuu hitaasti ja paranee pitkään: loppuun pullolliseen on seuraavana päivänä tullut aimo annos lisää hunajaista makeutta, ja hapokkuus on talttunut selvästi nautittavammaksi, enemmän säestävään rooliin. Pelkästään ensimmäisen illan perusteella tämä viini olisi arvion osalta hyytynyt ainakin pisteen alemmaksi. 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

DRC Domaine de la Romanée-Conti 2012 -tasting

Vuoden kenties odotetuin viini-istunto, Domaine de la Romanée-Contin koko valikoima Montrachet'a lukuun ottamatta lupaavalta burgundivuodelta 2012. Vain muutaman vuoden iästä huolimatta viinit onnistuivat vastaamaan vähintäänkin korkealle nousseisiin odotuksiin aina hinnaltaankin häikäisevää Romanée-Contia myöden. Viinien pienimpiä yksityiskohtia myöden hiotun laadun ohella asiaa varmasti edesauttoi asiantuntevan sommelierin oikein mitoitettu ennakkovalmistelu: ensiksi neljä tuntia dekanttereissa viettäneet viinit oli kaadettu laseihin jo vaikuttavat 1,5 tuntia ennen pruuvaamisen alkua.


DRC Corton Grand Cru 2012 Tämä DRC-joukon tuorein tulokas ja itse asiassa näistä punaisista kaikista harvinaisin viini on ainakin tänä vuosikertana kenties joukon positiivisin yllätys. Tuoksu tuntuu aluksi jossain määrin muita kirpeämmän marjaiselta, mutta makeutuu vähitellen selvästi. Aromeina on karpaloa, puolukkaa ja pieniä maatiaisluumuja: voimaa ja rotevuutta on selvästi enemmän kuin viereises…

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…