Siirry pääsisältöön

Selosse 2002 & Chantereines + pari muuta mukavaa



Jacques Selosse Millésime 2002


Tämän pullollisen korkki on vaihdettu 23/2/2012. Tuoksussa on muhkeasti kypsää ananasta, tilliä, punaista omenaa, vaniljaa ja jopa häivähdys kirsikkaa. Oksidatiivisuus on vahvasti läsnä, mutta tutun sopivalla tavalla. Lämmetessä tästä alkaa erottua pehmeitä kukkaissävyjä kuten jasmiinia, samalla kun hedelmäisyys saa hiljalleen hunajaa ja sokerikuorrutetta ylleen.

Maun hallitsevat elementit ovat jonkin verran kypsyyttä kerännyt omena sekä runsas sitruuna, joka jatkaa tasaisena pitkään jälkimakuun asti lopulta myös limeen taittuen. Lämpeneminen ja aika lasissa pyöristää sopivasti kulmia ja tuo makuun vielä lisää syvyyttä. Kerrassaan hieno mutta vielä melko nuori viini - ei ihan niin maaginen kuin edellinen pullollinen puolisentoista vuotta sitten. Seuraavaa tapaamista joka tapauksessa suurella lämmöllä odotellen. 95

J-F Mugnier Nuits St. Georges Premier Cru Clos de la Marechale 2005

Illallisen kera siemaillun punaisen burgundin tuoksu on aluksi melko karkea ja maanläheinen: sävyinä on multaa, keitettyjä juureksia ja kypsiä luumuja. Kun viini hiljalleen lasissa avautuu, nämä aromit vetäytyvät enemmän taustalle ja miellyttävä punainen marjaisuus astuu esiin niiden tilalle. Maku on viehättävän kirsikkainen, ja sen keralla on aavistus seetripuuta. Suutuntuma on samettinen ja vahva hapokkuus kantaa pitkää jälkimakua, jonka siivellä kulkee pieni ripaus tanniineja. Nautittava, tiukasta huippuvuodesta huolimatta ihan sopivassa vaiheessa olevan tuntuinen viini nyt. 91


Jacques Selosse Les Chantereines

Pullollisen korkki on vaihdettu 9/5/2012. Tuoksu on voimakkaan sitruunainen, ja sen rinnalla on tuhtia mineraalisuutta sekä mausteita: hieman ruutia, briossia, inkivääriä ja pieni häivähdys vaniljaa. Tämä on fokusoituneempi ja terävämpi, mutta ei ollenkaan niin ananaksinen kuin alkuillasta juotu Selossen -02 vuosikertapullote.

Maku on sekin mehukkaan sitruunainen, sitruuna on vieläkin voimakkaampaa  kuin nollakakkosessa. Tämän ohella mausta erottuu granny smith -omenaa, vaniljaa ja briossia sekä ripaus kanelin sävyä. Jälkimaussa hapokkuus suorastaan viiltää. Tämä viini on hiljentävän tiukka ja tasokas kokonaisuus, pienellä mutta selväntuntuisella erolla sekä illan paras Selosse että illan paras viini. 96

Leclerc Briant Les Crayères

Tämä single vineyard -viini on Cumièresin Premier Cruta, 1,07 hehtaarin palstalta ja sekoitussuhteeltaan 38 % pinot noiria, 37 % pinot meunieria ja loput eli 25 % chardonnayta.

Nuoren samppanjan tuoksussa on tuoretta omenaa, vaaleaa leipää, sitruunan kuorta ja mukava mausteinen aniksen ja korianterin häivähdys, lämmetessä hiukan punaherukoitakin. Maku on hennosti kermainen, muuten sitruunan ja miellyttävän mineraalisuuden täyttämä, jälkimaussa on ripaus makeutta kypsät persikat mieleen tuovalla tavalla. Aivan mukava tuttavuus tämäkin Leclercin palstapullote. 88

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Jouluaaton viinit: mm. Krug Rosé ja Clicquot La Grande Dame 1990

Henriot 1996
Väri on kullankeltainen ja kuplat ikään nähden suhteellisen rauhalliset. Tuoksussa on melko voimakkaasti toffeeta, hieman kypsää sitruunaa ja voin sekä hasselpähkinöiden sävyä. Maku ei ole kovin runsas tai kovin hedelmäinen, sävyinä erottuu lähinnä kevyttä omenaisuutta ja sitä hieman reilummin sitruunaa. Jälkimaun terävähkön hapokkuuden rinnalla tuntuu vieno oksidoitumisen sävy. Oikein asiallisesti juotava viini, mutta kuitenkin selvästi heikompi kuin parhaat pullolliset monista aiemmin juoduista: olisikohan niin, että ainakin normipullot tällä vanhanmallisella etiketillä (=uudempia aiempi korkinvaihto?) olisi jo muutenkin syytä juoda suhteellisen pian pois? 89


Charles Heidsieck Brut Réserve Takaetiketin mukaan laitettu kellariin 2008 ja korkki vaihdettu 2016, joten pohjavuosikerta/-sato lienee tässä 2007. Raikas tuoksu on sopiva yhdistelmä paahdetta, vihreää omenaa, karambolaa ja sitruunaruohoa. Makukin on miellyttävän pyöreä: sitruunaa ja vihreää omenaa, hieman kanelin …