Siirry pääsisältöön

Vielä riittää 2002 samppanjoita, tasting osa V: mm. Vilmart Coeur de Cuvée, Comtes de Champagne Rosé, Egly-Ouriet


Vuoden 2018 maaliskuussa maistettiin osaltani vuosikerran 2002 samppanjasaagan viides osa.

1. erä

Françoise Bedel L'Âme de la Terre Millésimé 2002

Tuoksu on runsaahko: lämmintä paahdetta ja paahdettua sokeria, kypsää omenaa ja ja ripaus vaniljaista kermaa. Aromit taittuvat kuitenkin valitettavan pian alkavaa oksidoitumista kohti. Maku on miellyttävä ja sinänsä melko tasapainoinen, sävyinään vihreää omenaa ja pirteää sitruunaa. Vaikka viinissä on ihan asialliset hapot, se kuitenkin latistuu lasissa melko nopeasti. 87

Vincent Brochet Espionne Brut Premier Cru 2002

Tämän viinin tuoksu on paahteinen saaristolaisleivän sävyttämänä, sen rinnalta erottuu metallinen häivähdys, voita, hasselpähkinää, sekä mangon ja banaanin trooppisen tuntuisia hedelmäaromeja. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole kovin puhdassävyinen, vaan ennemmin jo jonkin verran oksidoitunut.  Maussa on tuoksua seurailevasti trooppista mangon ja persikan sävyttämää hedelmäisyyttä, mutta turhan kosiskelevan makealla tavalla ilman riittävän vahvaa hapokkuutta, joka ryhdistäisi kokonaisuutta. 85

Collard-Chardelle Saveurs d'Antan Millésime 2002

Tuoksu on pirteä ja nuorekas: limeä, sitruunaa, vahvahkoa omenaa ja hieman pölyistä paahteisuutta hedelmäsävyjen rinnalla. Maussa on suhteellisen kypsää omenaa sekä mangoa ja aprikoosia. Jälkimaun viimeistelee raikkaan sitruunainen hapokkuus. Aika vahvasti trooppisuuteen taipuva, yksinkertaisehko samppanja, mutta kuitenkin siisti kokonaisuus vailla häiritseviä sävyjä. Ensimmäisen erän selvästi miellyttävin viini. 89

---

2. erä

Huré Frères Terre Natale Brut 2002

Tasapainoisen tyylikkäästä tuoksusta erottuu punaista omenaa, ripaus ananasta, saksanpähkinää, sitruunaa, aavistus kermaa ja sitruunaruohon hieman kirpeää vivahdetta. Lämpeneminen tuo mukaan vielä häivähdyksen banaanista. Maku on melko nuorekas: suun täyttävää sitruunaa, vihreää omenaa sekä limeä mukavan pitkän ja hapokkaan jälkimaun rinnalla. Hyvä, mutkaton ja suhteellisen kypsä viini nyt. 91

Eric Rodez Empreinte de Terroir Chardonnay Grand Cru 2002

Tässä on tiivis, aluksi ehkä vähän varautuneen oloinen tuoksu: vihreää omenaa, kaurakeksiä ja trooppista hedelmää mangon ja aprikoosin sävyissä. Lämmetessä aromit taittuvat nugaan ja hasselpähkinän suuntaan. Varsin jykevän ja konsentroituneen oloisessa maussa on makeahkoa ananasta ja hillomaisuuteen taittuvaa omenaa sekä ripaus hunajaa. Tiukahko hapokkuus tiivistää jälkimaun sitruunan ja sen kuoren sävyihin. Tasapainoinen, tyylikäs viini, johon tulisi jatkokellaroinnilla varmasti yhä syvempiä sävyjä ja lisää pyöreyttä. 93

Egly-Ouriet Brut Grand Cru Millésime 2002

Tuoksu on selvästi rotevampi kuin edellisissä viineissä: oksidatiivista, melko muhkeaa ananasta terävän tilliaromin rinnalla, hieman karpaloiden tuntua, sitruunaa ja ruskistettua voita. Lämmetessä mukaan tulee toffeeta ja ripaus vaniljaa. Maku on ananaksen ja sitruunan täyttämä, ja sen loppupuolella tiukka hapokkuus sävyttyy vielä omenan kuorella.

Iso viini ulkomitoiltaan, mutta ehkä kuitenkin toivoisin, että reilulla kädellä annostellun oksidatiivisuuden vastinpariksi löytyisi vielä enemmän hedelmää: viinin lasissa viipyessä hapettuneisuus nimittäin vähitellen voimistuu jo lähes häiritseväksi. Kenties kokonaisuus ei lisäkellaroinnillakaan kehity tämän enempää, ennen kuin oksidatiivisuus ottaa ylivallan selvään oksidoitumiseen taittuen? Pruuvin loppupuolella tätä samaa Eglyä avattiin referenssiksi toinen pullo: se oli hyvin samanlainen kuin ensimmäinenkin, ellei jopa piirun verran vieläkin enemmän oksidatiivinen. Pohjavireeltään selvästi laadukas samppanja, joka tyylillään herättää kuitenkin ristiriitaisia tuntemuksia. 92


---

3. erä

Paul Goerg Cuvée Lady 2002

Perustaltaan suhteellisen asiallisessa tuoksussa on simpukankuorta, kahvia, hieman paahdetta sekä jonkin verran omenaista hedelmää, kuitenkin valitettavasti imelän ja jonkin verran häiritsevän sivuvivahteen kera. Maku on yksinkertaisen hedelmäinen omenan ja päärynän sekä kevyen trooppisuuden sävyttämänä. Vaikka maku on tuoksua parempi, on siinäkin hiukan liikaa makeutta ja liian lattea hapokkuus. Vaatimaton esitys. 86

Ayala Millésimé Brut 2002

Tämän viinin tuoksu on terävähkö, ilman hyvään samppanjaan oletusarvoisesti kuuluvaa edes jonkin asteista tyylikkyyttä. Sävyinä erottuu päärynää ja hieman sitruunaa, mutta myös liköörimäistä sävyä sekä palsternakan mieleen tuovaa vihreän juuresmaista aromia. Varsin yksinkertainen maku on sentään selvästi siistimpi kuin tuoksu kevyen omenaisine ja sitruunaisine vivahteineen. Jälkimaun kirpeän katkera hapokkuus viimeistelee vaikutelman - aika kehno viini. 84

Henriot Millésime 2002

Tuoksu on Henriot'ksi melko runsaasti kahvin sävyisen paahteinen, mutta mukana on toki myös pyöreää sitruunaa, punaista omenaa ja vihreiden karviaisten aromia. Maku on tasapainoinen ja siloteltu juuri talon tyylin mukaisesti: mehukasta omenaa, pyöristynyttä sitruunaa ja paahdettua sokeria. Jälkimaun hapot ovat siistit ja sopivan lempeät. Maukas ja aika sopivasti kypsynyt viini nyt. 92

---

4. erä


Hubert Paulet Cuvée Risleus Premier Cru 2002

Tämän viinin tuoksu on outo: Asiallisen omenasävyisen hedelmäisyyden rinnalla on paitsi toffeeta, myös voihapon epämiellyttävän härski vivahde. Maku on puhtaampi, mutta kuitenkin jotenkin veltto: omenan ja sitruunan rinnalla on toffeeta ja lämpimän paahteisuuden tuntua riittävän hapokkuuden tuomaa tasapainoa. Jälkimakukin on katkerahko. 85

Vilmart & Cie Grand Cellier d'Or 2002

Tässä viinissä on Vilmart-odotuksen mukaisesti perusvireeltään tiiviin tamminen, vahvasti sitruunan ja ananaksen hallitsema tuoksu, jota karambolan ja jasmiinipensaan aromit mukavasti monipuolistavat. Sävyt ovat rotevampia ja suoraviivaisempia kuin viereisessä lasissa olevassa CdC:ssä. 

Maussa on tuhteja ananaksen ja omenan sävyjä, joita ronskihkot hapot mukavasti kannattelevat, kokonaisuus on tässäkin viereistä sisarusta havaittavasti karkeampi. Yksinään arvioituna oikein hyvä, mutta suorassa vertailussa selvästi Cœur de Cuvéeta yksinkertaisempi viini ilman sen moniulotteisuutta ja tasapainoa. 92

Vilmart & Cie Cœur de Cuvée 2002

Cœur de Cuvée esiintyi erittäin edukseen jo 2002-pruuvisarjan aiemmassa osassa, ja viini on ihan yhtä hyvä näin uusintaottonakin. Tuoksu muistuttaa edellistä viiniä, mutta kuitenkin selvästi tyylikkäämpänä versiona - tammi ei erotu yhtä voimakkaana, ja hedelmää on yksi kerros enemmän: ananasta, kypsää sitruunaa ja pyöreäpiirteistä punaista omenaa. Lisänä on vienoa paahteisuutta ja mantelin sävyä, sekä viinin lämmetessä myös hillitysti toffeeta. Tillillä sävyttyvä tammen aromi ja oksidatiivisuus ovat sopivassa säestävässä sivuosassa.

Maku on runsas ja pyöreäsävyinen tuoksua seuraillen: punaista omenaa, ananasta, sopivasti toffeeta ja kermaa sen rinnalla. Hyvä hapokkuus limen ja sitruunan sävyissä viimeistelee kokonaisuuden, jossa on hyvä kypsyys ja kauniissa tasapainossa olevat piirteet - hieno viini ja paitsi tämän pruuvin, myös koko samppanjavuosikerran ehdotonta parhaimmistoa. 95

---

5. erä


Henri Abelé Le Sourire de Reims Rosé 2002

Tämän rosésamppanjan väri on sävyltään kauniin kuparinpunainen, mutta siihen ilonaiheet valitettavasti jo loppuvat. Tuoksu on epämiellyttävän saippuainen: jossain on jokin kalpea aavistus mansikkaa, mutta niin on myös halpa-aromista parfyymiä ja selvää oksidoitumisen tuntua siinä ohessa. Maussa on sitruunaa ja mentolipastillia, sekä imeläsävyistä mansikkaa. Suorastaan karun oloinen viini - sokkona tätä olisi todella vaikea tunnistaa kunnolliseksi samppanjaksi. 78 

Taittinger Comtes de Champagne Rosé 2002

Tuoksu on melko vahvasti paahteinen ja siinä on reiluhko annos savulla ja piikivellä sävyttyvää reduktiivisuutta. Hedelmäisinä aromeina erottuu punaista herukkaa, tuoretta vadelmaa ja karpaloa, sekä jonkin verran mineraalisuutta niiden rinnalla.

Maku tuntuu yhä hyvin nuorekkaalta. Se sävyttyy ensin tuoreella mansikalla ja vadelmalla sekä hennolla hunajaisuudella, mutta taittuu pian varsin tiukkoihin sitruunan ja limen kuoren piirteisiin. Kokonaisuutena tuoksussa on jo miellyttävästi hiukan kypsyneitä elementtejä, mutta maku on yhä edelleen varsin kypsymätön ja keskeneräinen. Kymmenen lisävuotta kellarissa paremman kypsyyden saavuttamiseksi ei tunnu tämän viinin kohdalla yhtään liioittelulta. 92

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja