Siirry pääsisältöön

Vuoden 2019 1. tasting, 6 x Gevrey-Chambertin: mm. 2001 Grand Crut Bachelet, Dugat-Py ja Rousseau

1. flight

Viinit dekantterissa noin tunnin ennen maistamista. Puolisokko kolmikko, jonka järjestys oli tällä kertaa helppo asetella oikein kohdalleen.

(Domaine) Louis Jadot Gevrey-Chambertin Premier Cru Clos Saint Jacques 1989

Viinin väri on reunalta kevyesti rusehtava. Tuoksu on tasapainoinen ja kypsän tuntuinen, mutta ei kovinkaan voimakas: aromeina erottuu keveähkösti kypsää kirsikkaa ja boysenmarjaa. Jo hyvin pyöristyneessä, korkeintaan keskitäyteläisessä maussa on kypsää puolukkaa ja punaherukkaa, sekä hieman viikunan ja toffeen sävyjä siinä rinnalla. Jälkimaku on lyhyehkö, siinä tuntuu vielä asiallinen ripaus hapokkuutta. Mukavasti juotava, täysin kypsä ja tasapainoinen viini, mutta ehkä samalla hiukan geneerisen tuntuinen, ja ilman säväyttävää intensiteettiä tai poikkeuksellisia detaljeja. 92

Domaine Faiveley Latricieres-Chambertin Grand Cru 1999

Tämä viini on selvästi korkkivikainen. -

Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996

Tuttu viini viime syksyltä, ja siksi meni nyt pruuvissa aika pienellä paneutumisella: Tuoksusta erottuu terävää ruudin ja salmiakin sävyä sekä lähinnä boysenmarjan tyyppistä tummaa marjaisuutta. Maku on samassa teemassa tuoksun kanssa, ja jättää varsinkin kypsän Jadot'n rinnalla hyvinkin nuorekkaan vaikutelman, jota tietysti vuosikerran mukainen tiukka hapokkuus edelleen korostaa. Piirun vähemmän kehittyneen oloinen pullollinen kuin viimeksi, tai sitten aikaa lasissa oli liian niukasti: pari jäljellä olevaa pulloa täytyy yrittää jättää vielä toviksi kellariin kesyyntymään lisää.  91

---


2. flight

Tämäkin reilu tunti ennen maistamista dekantoitu kolmikko puolisokkona, eikä arvaus ollut tuttujen tekijöiden viineistä huolimatta ollenkaan hyvä: veikkasin Bachelet'a Dugat-Py:ksi, Dugat-Py:n Rousseauksi ja Rousseaun Bachelet'ksi.

Domaine Bachelet Charmes-Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes 2001

Tuoksu on voimakkaan särmikäs, ja tuntuu tyyliltään olevan suorahkoa jatkoa edellisen flightin Mortet'lle. Tämä nopea ajatus johtaakin identiteetin arvauksen aivan väärille urille: jos asiaa olisi ajatellut toisesta kulmasta, olisi voinut myös muistaa, että oikeastaan hyvin tämänlainen on sävyiltään juuri Bachelet'n hieno Charmes (1988) kahdesti aiemmin maistettuna ollut. Erottuvina ja varsin tyylikkäinä aromeina on siis lakritsia, mustikkaa ja boysenmarjaa, rinnallaan ripaus ruudin sävyttämää mineraalisuutta.

Maku tuntuu suhteellisen kypsältä viikunan, eukalyptuksen ja lakritsin sävyissä, mutta jälkimaussa on yhä reilu annos hapokkuutta ja tanniiniakin. Tämä vahvapiirteinen viini on oikein maukas jo nyt, mutta lisäkellarointi tuonee tähän lisää pehmeyttä ja varmasti myös vielä hiukan nykyistä paremman tasapainon. 93

Domaine Dugat-Py Mazis-Chambertin Grand Cru 2001

Viinin väri on kolmikon tummanpuhuvin (ehkäpä oikean identiteetin olisi voinut päätellä jo pelkästään tästä). Tuoksu on voimakas, mutta samalla tasapainoisen ja tyylikkään tuntuinen: maukasta kirsikan aromia, mineraalisuutta ja jo alkavaa hyvälle kypsyneelle burgundille tyypillistä lehtikarikkeen sävyä. 

Maussa on samoin hieno tasapaino, se on nuorekkaan mutta muikean konsentroituneen mustikan ja boysenmarjan tummasävyisen marjaisuuden täyttämä. Siinä rinnalla on reilu annos mineraalisuutta ja pitkä jälkimaku tiiviin hapokkuuden ja tanniinien ripauksen kyydittämänä. Kauniiden sävyjen ja tasapainoisen tyylikkyyden vuoksi veikkaus oli tosiaan Rousseau - tämä viini on erittäin hyvä jo nyt, mutta lisävuodet kellarissa tuonevat tähänkin vielä lisää kypsyyttä ja nyansseja. 94

Domaine Armand Rousseau Ruchottes Chambertin Grand Cru Clos des Ruchottes 2001

Tämän viinin tuoksu on erityisesti aluksi hieman vaisun tuntuinen kahteen muuhun verrattuna, ja niinpä se keveimpänä ja ehkä kuitenkin yksinkertaisimpana jää lähdössä hieman toisten varjoon. Kaikki erottuvat aromit ovat kylläkin miellyttäviä: granaattiomenaa ja varsin mukavan kypsää punaista herukkaa, sekä hieman turvemullan sävyä ja ripaus mineraalisuutta.

Maku on samoin pehmeä ja melko valmiiksi kypsyneen tuntuinen hapokkaiden kirsikoiden ja maukkaiden punaherukoiden sävyttämänä. Hedelmän hento makeus kielii sen hyvästä kypsyydestä. Miellyttävä ja viimeistellyn tasapainoinen viini, mutta ei kovinkaan detaljikas, ja jää ilmaisuvoimaltaan aika selvästi kahden muun viinin jalkoihin. Jonkinlainen pettymys identiteetin paljastuttua minulle ja useimmille muille: ehkä se ei kuitenkaan johtunut niinkään viinin heikkoudesta, vaan enemmän Rousseaun domainen vuoksi oletusarvoisesti erittäin korkeiksi viritetyistä odotuksista sekä nyt rinnalla olleiden viinien suhteellisesta suurempiäänisyydestä. 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja