Siirry pääsisältöön

Savart vs. Selosse



Sunnuntai-illan minipruuvissa laitettiin vastakkain viljelijäsamppanjoiden elävän legendan, Selossen, perussekoitus ja Ecueilin kylän nousevan tähden, Savartin, tuore huippuvuoden huippuviini.

Jacques Selosse Initial

Korkinvaihdon ajankohdaksi on tässä pullossa merkitty heinäkuu 2012, viini on kolmen perättäisen vuosikerran sekoitus ja sitä kypsytetään vähintään 3 vuotta - tämä lienee siis hyvinkin jostain vuosikerran 2008 ympäriltä. Tuoksu on selossemaisen runsas ja siinä on ananasta, toffeeta, kanelia, jasmiininkukkia sekä vähän voitakin.

Maussa on lämmintä sitruunaa, runsasta omenaa, yrttisyyttä, sekä tuoksua seuraillen pyöreän mehukasta ananasta. Lämmetessään viini pyöristyy vielä lisää: hienointa tässä viinissä on ilman muuta ikään nähden voimakkaat, tunnistettavan selossemaiset sävyt ja suussa juuri sopivalta tuntuva, hienon tasapainoinen hapokkuus. Selosse on, kuten tuttua, lähes aina huomattavan hyvää ja nuorenakin nautittavaa jo näin lähtötasollaan. 92 

Savart Dame de Coeur 2008

Tämän viinin tuoksu on vähän varautunut eikä kovin voimakas, mutta keskittyneesti nuuhkien eri sävyjä löytyy silti varsin mukavasti. Lisäksi tässä on hienoa tyylikkyyden tuntua: vaniljaa, kookosta, vihreää omenaa ja höyhenenkeveää paahteisuutta.

Maussa on greippiä, appelsiininkuorta ja tyylikästä mineraalisuutta, sekä hennot vaniljan ja briossin vivahteet. Viinin leimallisin piirre suussa on kuitenkin sen pitkä ja voimakkaan hapokas jälkimaku, joka toki nyt peittää nyansseja alleen, mutta on silti ikäänsä nähden hienon sileä eikä yhtään kitkerä. Tässä on jo persoonallista viehättävyyttä, vaikka viini onkin vasta elinkaarensa aivan alkutaipaleella. 90

---

Vaikka pisteiden valossa Selosse veikin tässä vertailussa nykykunnossaan voiton, olivat kummatkin viinit joka tapauksessa miellyttäviä ja vähintään hintansa arvoisia - on syytä huomata, että Selossen perusviini on ainakin vielä toistaiseksi selvästi kalliimpi kuin Savartin huippuviini. Savartin kellarointipotentiaali tuntuu ilmiselvältä, ja se johtuu varmasti sekä viinistä että ensiarvioiden perusteella suuresta vuosikerrasta. Ei ole ollenkaan harmillista, että loput laatikollisesta jäävät odottamaan hienoa tulevaisuuttaan omaan kellariini - viiden vuoden päästä näiden samojen viinien vertailussa asetelma lienisi huomattavasti tasaisempi ja ihan varmasti vieläkin jännittävämpi.



Savartin tuotantomäärät ovat minimaaliset, Bordeaux-mittapuulla oltaisiin kevyesti garagiste-kategoriassa: esimerkiksi tätä -08 Damea on tehty tasan 1000 pulloa. Hinnoissa lieneekin nousupaineita, jos laatu pysyy vähintään nykyisenlaisena ja se tulee entistä laajempaan tietoisuuteen. Tuotanto on keskimäärin pinot noir -painotteista: siitä esimerkkinä seuraavassa kirjoituksessa oleva arvio Savartin erittäin varteenotettavasta vakioroséesta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…

DRC Domaine de la Romanée-Conti 2012 -tasting

Vuoden kenties odotetuin viini-istunto, Domaine de la Romanée-Contin koko valikoima Montrachet'a lukuun ottamatta lupaavalta burgundivuodelta 2012. Vain muutaman vuoden iästä huolimatta viinit onnistuivat vastaamaan vähintäänkin korkealle nousseisiin odotuksiin aina hinnaltaankin häikäisevää Romanée-Contia myöden. Viinien pienimpiä yksityiskohtia myöden hiotun laadun ohella asiaa varmasti edesauttoi asiantuntevan sommelierin oikein mitoitettu ennakkovalmistelu: ensiksi neljä tuntia dekanttereissa viettäneet viinit oli kaadettu laseihin jo vaikuttavat 1,5 tuntia ennen pruuvaamisen alkua.


DRC Corton Grand Cru 2012 Tämä DRC-joukon tuorein tulokas ja itse asiassa näistä punaisista kaikista harvinaisin viini on ainakin tänä vuosikertana kenties joukon positiivisin yllätys. Tuoksu tuntuu aluksi jossain määrin muita kirpeämmän marjaiselta, mutta makeutuu vähitellen selvästi. Aromeina on karpaloa, puolukkaa ja pieniä maatiaisluumuja: voimaa ja rotevuutta on selvästi enemmän kuin viereises…