Siirry pääsisältöön

Maistiaisia vuodelta 1979: Trio Charles Heidsieckiä



Charles Heidsieck Champagne Charlie 1979

Viinin väri on oranssinkeltainen, ja siinä on vielä hiukan kuplia. Tuoksu vaikuttaa olevan selkeästi "viimeisillään" jo hienoisen oksidoitumisen tunnun säestämänä: hyvin kypsää hedelmää, ananasta, paahteista sokeria ja hunajaa. Kun viini lämpenee, karamellin ja hunajan sävyt voimistuvat entisestään niin tuoksussa kuin maussakin. Maun muina elementteinä ovat kypsä punainen omena, hasselpähkinänougat ja ripaus suklaata. Hapokkuus on yhä tarvittavan pirteää antaen viinille vielä hyvin virtaa, vaikka jälkimaku onkin aavistuksen kireä hedelmäisyyden alkavasta kuivumisesta ja hapettumisesta kielien.

Tämä viini tuntui aluksi väsyneemmältä kuin minkälaiseksi kokonaisuus lopulta muodostui. Vaikka parempia ja pirteämpiä pulloja tätä kyseistä viiniä onkin kuulemma olemassa, oli viini tällaisenakin minusta yhä oikein mukavasti nautittava. 92

Charles Heidsieck Oenotheque 1979

Tämän viinin korkinvaihdon ajankohdaksi on takaetikettiin merkitty 9/1999, joten kyseinen viini lienee osa talon vuosituhannen vaihtumista varten valmisteltua viinisarjaa. Viini tuntuu jo avatessa Charlieta pirteämmältä, ja tuoksu avautuukin alkukankeuksitta mukavan monipuolisena: ananasta, omenaa, kypsää mangoa, hennosti kermaa ja vielä merellistä simpukankuorten aromia. Lämmetessä tässä tuntuu voimakas Charles Heidsieckille tyypillinen paahteisuus, jota vielä ripaus toffeeta kivasti säestää.

Maku on oikein elegantti, siinä on hieno hapokkuus ja hyvä tasapaino: punaista omenaa, banaania, kermaista cashewpähkinää, ananasta sekä myös sitruunaruohon pirteästi kirpeää sävyä. Melko pitkä jälkimaku viimeistelee miellyttävän ja nyt varsin kypsän tuntuisen kokonaisuuden, jolle melkein annan vielä yhden (nautittavuus)pisteen enemmän. 93

Charles Heidsieck Blanc de Blancs 1979

Tämä viini on väriltään selvästi kolmikon vaalein ja kupliltaankin se on kaikista parhaimmassa terässä. Tuoksussa on mandariinia, kypsähköä sitruunaa, voilla viimeisteltyä kaurakeksiä, piikiveä sekä kahvin ja kerman sävyttämää paahteisuutta. Maussa on kahvia, hiukan hunajaa sekä raikkaan kypsää vihreää omenaa. Tässä nuorekkaassa viinissä yhdistyvät kauniilla tavalla vuosikerralle tyypillinen hienostuneisuus sekä bdb-samppanjalle ominainen tyylikkyys. Varsinkin jälkimaussa on minusta yhä hiukan kypsytystä kaipaavaa sitruunan ja limen kirpeää tuntua - tämä viini on kolmesta Heidsieckistä elinkaareltaan minusta ainoana vielä sillä puolella, josta on yhä mahdollista kivuta jopa hivenen suurempiin korkeuksiin. 94

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

DRC Domaine de la Romanée-Conti 2012 -tasting

Vuoden kenties odotetuin viini-istunto, Domaine de la Romanée-Contin koko valikoima Montrachet'a lukuun ottamatta lupaavalta burgundivuodelta 2012. Vain muutaman vuoden iästä huolimatta viinit onnistuivat vastaamaan vähintäänkin korkealle nousseisiin odotuksiin aina hinnaltaankin häikäisevää Romanée-Contia myöden. Viinien pienimpiä yksityiskohtia myöden hiotun laadun ohella asiaa varmasti edesauttoi asiantuntevan sommelierin oikein mitoitettu ennakkovalmistelu: ensiksi neljä tuntia dekanttereissa viettäneet viinit oli kaadettu laseihin jo vaikuttavat 1,5 tuntia ennen pruuvaamisen alkua.


DRC Corton Grand Cru 2012 Tämä DRC-joukon tuorein tulokas ja itse asiassa näistä punaisista kaikista harvinaisin viini on ainakin tänä vuosikertana kenties joukon positiivisin yllätys. Tuoksu tuntuu aluksi jossain määrin muita kirpeämmän marjaiselta, mutta makeutuu vähitellen selvästi. Aromeina on karpaloa, puolukkaa ja pieniä maatiaisluumuja: voimaa ja rotevuutta on selvästi enemmän kuin viereises…

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…