Siirry pääsisältöön

Vaatimattomasti maistettua

Sekalaisia, pääasiassa vakiosamppanjoita syksyn mittaan maistettuna lyhyin muistiinpanoin kirjattuna:

Champagne Geoffroy Expression magnum




Tässä 50 % pinot meunieria sisältävässä vuosikertojen 2006 ja 2007 sekoituksessa on varsin kypsä tuoksu, ja tosiaan paljolti juuri meunieriin viittaavia runsaita sävyjä: briossia, punaista jauhoista omenaa, kypsää sitruunaa, ananasta ja kevyesti hiivaleivän tuoksua. Maussa on sitruunaa ja limeä suhteellisen yksinkertaisena mutta puhtaan hedelmäisenä kokonaisuutena. Jälkimaku on vakiosamppanjaksi pitkä ja hennosti kirpeä. Oikein positiivinen ensiesitys tältä viljelijältä! 88

Viikkoa myöhemmin sain lasiin samaa viiniä puolet pienemmästä leilistä kaadettuna: takaetiketin tietoja en valitettavasti päässyt vilkaisemaan, mutta viini tuntui selvästi vähemmän kypsältä ja samalla pisteen kaksi tavanomaisemmalta kuin magnumista nautittuna.

Henri Giraud Esprit de Giraud magnum

Tätä nautittiin Geoffroyn magnumin rinnalla, ja heti tuoksu tuntui vertailupariaan vaisummalta: hentoa sitruunaa ja tammesta viestivää vaniljaa, sekä kevyesti karviaista ja herukkaa. Maku on tyyliltään aika kevyt, herukanlehtien, vaaleiden herukoiden ja vihreän omenan sävyttämä. Viini on nuorekas ja ihan mukavan hapokas, mutta mukana on myös tavanomaistavaa nv-tyyppistä makeutta, eikä kokonaisuus ole ollenkaan niin voimakasarominen tai vakavasti otettava kuin Geoffroy. Maistoin tätä joskus viime vuonna normipullosta, ja tuolta kerralta jäänyt mielikuva viinistä oli tätä magnum-uusintaa aavistuksen positiivisempi. 86


Moët & Chandon Brut Imperial

Maistoin tätä klassikkosamppanjaa viimeksi muutama vuosi odotusten mukaisena, eli ilman että sukat jaloissa erityisemmin pyörähtelivät. Nyt virkistin muistia samana iltana kahdesta eri pullosta ilman vakavahenkistä pruuvaamista. Toinen lasillinen oli hyvin hentoarominen ja kokonaisuutena mitäänsanomaton, toinen selvästi runsaampi ja herkkusienimäisen kypsyyden kevyesti sävyttämä. Pisteitä näille pullollisille suurin piirtein 79 ja 82 - eipä ole edelleenkään kiinnostusta tätä viiniä omalla rahalla ostaa tai nauttia. Mammuttisarjassa esimerkiksi Clicquotin Brut on minusta yleensä kertaluokkaa mötikkää parempaa.



Bérèche & Fils Brut Réserve

Tämän vakioviinin pohjavuosikerta on 2011, ja varmaankin isohko meunierin osuus sekä tammen kosketus tuovat tuhdin hedelmäiseen tuoksuun mukavasti leveyttä nuoresta iästä huolimatta: miltei hillomaisen kypsää punaista omenaa, minttua ja mangoa. Maussa on myös punaista omenaa limemäisen kirpeyden sävyttämänä, eikä hapokkuus tunnu erityisen voimakkaalta, vaikka jälkimaku onkin nuorekkaan kirpeä. Viini antoi vasta-avattuna hyvinkin positiivisen runsaan kuvan itsestään, mutta ilmaantumisen myötä sen hartiat osoittautuvat kuitenkin vakiosamppanjamaisen kapeahkoiksi samalla, kun maun kirpeys alkoi jo tuntua hiukkasen häiritsevältä. 86

Savart L'Accomplie

Rinnalla maistettuun Bérècheen verrattuna tämän Savartin tuoksu on selvästi hennompi: vihreää omenaa, ja sen rinnalla hiukan paahdetta ja pikkuleipää. Maussa on puhdaspiirteistä, vain vähän kirpeää omenaa ja sitä sävyttämässä hiukan vaniljaa ja kookosta. Tämän viinin kirpeys on selvästi kevyempää kuin Bérèchessä, eikä viini ole ollenkaan niin runsas tai voimakas. Tyylikkyydessä Savart vie kuitenkin voiton ja jälkimaun hapokkuuskin on tuhdimpaa ja siistimpää. Tälle avatussa pullossa vietetty aika teki pelkästään hyvää, joten vuoden parin kypsytyksellä tästä voisi varmasti tulla vieläkin selvästi parempaa. Edelleenkään itselläni ei ole tämän viljelijän viineistä tippaakaan huonoa sanottavaa. 86

Veuve Fourny Grande Réserve Brut

Tuoksu on tässä vihreähkö ruusun ja sen terälehtien sävyssä, mutta keralla on sentään ripaus hunajaisuutta ja aavistus paahdetta. Maku on nuorekkaan kirpeä sitruunankuoren ja omenankodan sävyissä - hapokkuus on melko hyvää ja kirpeys sinänsä suhteellisen tasaista. Tämän viinin reduktiviinen ja vähän kirpeä tyyli muistuttaa minusta Laurent-Perrierin vakiosamppanjaa, mutta ei tämän pullollisen perusteella yllä aivan sen tasolle. Neutraali, tai mieluummin vähän sitä mitäänsanomattomampi viini. 83

Pierre Gimonnet Cuvée Fleuron 2006

Kepeässä, raikkaan hedelmäisessä tuoksussa on voita, vihreää omenaa ja hasselpähkinää. Maussa keveähkö linja jatkuu: limeä sekä vihreän omenan siemenkotaa, ja kokonaisuuden viimeistelee hyvä, nuorekas hapokkuus ja saumattoman sopivantuntuinen dosage. Tässä viinissä on enemmän tyyliä kuin painoa, ja vaikka nautittavuus on mutkattoman hieno nyt, löytyy pinnan alta epäilemättä potentiaalia myös jatkokypsytykseen. 88

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja