Siirry pääsisältöön

Jacquesson D.T. 1996, Alfred Gratien 1996 ja Krug 2003


Jacquesson Dégorgement Tardif 1996

Tämän myöhään korkitetun samppanjan sulkija on vaihdettu 10/7/2012. Tuoksu on sävyiltään mukavan monipuolinen: punaista omenaa, ananasta, ruskeaa sokeria, mansikkaa, karambolaa ja saaristolaisleipää.

Maku on tuhdisti mineraalinen ja kevyen sitruunainen; omenaa ja ananastakin rinnalta löytyy. Hapokkuus on sopivan vahvaa, jälkimaku on pitkä ja mehukkaan sitruunainen. Illan kestäessä sävyjen kirjoon tulee vielä hunajaa ja savua: tämä viini kestää moitteettomasti lasissa ja avattuna, mutta tuntuu silti erittäin valmiilta ja kypsältä kokonaisuudelta. Viereisistä laseista sokkona maisteltuna tämän ikäarvio liikkui reilusti kahdeksankymmentäluvun puolella, ja sinne olisin varmaan itsekin tietämättömänä päätynyt: talon tyyli yhdistettynä normaaliaikataulua myöhäisempään korkinvaihtoon lienevät tässä keskeiset hämäännystä aiheuttavat asiat. Nautittavan maukas viini joka tapauksessa. 94


Alfred Gratien Brut Millésime 1996

Tuoksu on tässä aluksi melko varautunut, mutta keskittyneesti tutustumalla siitä löytyy kuitenkin miellyttäviä sävyjä: vihreää omenaa, päärynää, hennosti banaania, hiukan paahdetta ja viinin lämmetessä voimistuvaa vaniljan aromia. Maku on varsin paahteinen, kuivattujen aprikoosien ja sitruunan sävyissä, ja jälkimakukin on vahvasti sitruunainen.

Varsinkin aluksi viini on jollain tavalla anonyymin tuntuinen, mutta avautuu ja pyöristyy illan mittaan selvästi, eli kasvaa paljon ensituntumaa miellyttävämmäksi ja nautittavammaksi. Tasapaino on tässä joka tapauksessa moitteeton, joten tyylipuhdas viini paranee varmasti ikääntyessään. Tämä tuli lasiin sokkona, ja identiteetti oli erityisesti tekijän suhteen täysin hakusessa: ensimmäinen ikäarvaus jäi sekin kuusi vuotta lyhyeksi kun vierellä ollut saman vuoden Jacquesson oli tätä niin selvästi kypsemmän tuntuinen. 92

Krug 2003

Illan kolmas viini ja toinen sokko itselleni. Viinin tuoksussa on jo jonkin verran kypsyyttä:  lämmintä paahteisuutta, hasselpähkinää, voita ja merellisyyttä simpukankuorien muodossa. Viinin lämmetessä erottuu vielä kahviakin, mutta toisaalta myös nuorekasta herukanlehtien sävyä.

Maussa on miellyttävästi kahvia ja suklaata, hedelmä on lähinnä omenoilta maistuvaa. Jälkimaku on tuhdihko ja kirpeän sitruunainen, minusta aivan nuoresta Krugista kielivään tyyliin. Viini tuntuu lämpimän vuoden tuotokselta, ja koska uusimmat (ja lämpimät) Krug-vuosikerrat, 2000 ja 2003 ovat toistaiseksi kummatkin maistamatta, veikkaan väärin vanhempaa eli kolmea nollaa. Oikein on kuitenkin nolla kolme - viini tuntuu todella tyylikkäältä ollakseen juuri tätä nuorempaa vuosikertaa.

Mm. pari kertaa aiemmin maistamani Selossen -03 on ehkä vähän runsaampi, mutta tämä Krug taas tuntuu selvästi fokusoidummalta. Olisin melkein antanut pisteen enemmän, mutta jostain syystä kokonaisuuden hohto illan kuluessa aavistuksen himmenee - tämä viini tuntui, täysin toisin kuin viereisen lasin Gratien, olevan melkeinpä parhaimmillaan vasta-avattuna. Näitä olisi tietenkin kiva piilottaa muutama kellariin ja seurata tulevina vuosina. 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Vieraana syntymäpäiväpruuvissa: mm. DRC La Tâche 2006, Rene Engel Grands Echezeaux 1983 ja Bollinger VVF 1998

Mainio maaliskuinen ilta vieraana -83-mallisia syntymäpäiviä juhlistamassa. Viinilista (ja viinien järjestys) oli suurimmaksi osaksi etukäteen tiedossa, mutta muutama mukava sokkokin mahtui joukkoon.

Lanson Black Label (80-luvulta?) Sokkona tarjoillussa lämmittelyviinissä on kullankeltainen väri ja jonkin verran kuplia. Hillityn tasapainoisesta tuoksusta erottuu paahdettua sokeria, melko vahvaa punasävyistä omenaa ja kypsää ananasta. Kokonaisuutta monipuolistaa vielä ripaukset hasselpähkinää ja jouluista mausteisuutta, toisaalta mukana on myös aivan aavistus jonkinasteista alkavan oksidoitumisen tuntua.
Maussa on aika mukavasti hedelmää: omenaa, omenan kuorta ja kypsähköä sitruunaa. Makeus on hyvin balanssissa ja viinissä on oikein sopivan tuntuinen hapokkuus. Maukas, kypsä kokonaisuus, vaikka konsentraatiota aivan huippuviiniksi kyllä uupuukin. Veikkasin identiteetiksi välivuoden domppaa 90-luvun alusta tai Moëtin hyvää vuosikertaviiniä samalta aikakaudelta. Olikin kuitenkin hyvässä…

Jouluaattona samppanjaa: mm. Roederer Rosé 2008, Dom Ruinart Rosé 1996 ja Selosse Le Bout du Clos

Gosset Grande Réserve Brut magnum Tuoksusta erottuu ripaus ruutisavun reduktiivista sävyä sitruunan ja vihreän omenan, sekä vielä kunnolla kypsymättömän ananaksen terävähköjen aromien rinnalla. Viinin lämmetessä mukaan ilmaantuu pyöristävä häivähdys kermatoffeeta.

Maussa on mukavasti tuoksua kypsempää sitruunaa ja mehukkaampaa omenaa, sekä hieman voilla leivottujen pikkuleipien sävyä. Maukasta ja laadukkaaksi nv-samppanjaksikin varsin pitkää jälkimakua tahdittaa Gosset'lle tyypillinen jäntevä, tiukan sitruunainen hapokkuus. Raikas ja puhdaspiirteinen viini varsinkin näin magnumista maistettuna. 90
Philipponnat Grand Blanc Extra-Brut 2008 Korkinvaihto 3/2018, dosage 4,5 g/l. Keveäpiirteisessä tuoksussa on sitruunaa, voita, limen kuoren pirteää sävyä ja hieman raikasta hunajaisuutta. Tuoreen nuorekkaassa maussa on eniten sitruunaa ja vihreää omenaa, mutta myös ripaus hunajaisen kypsää mangon sävyttämää trooppista hedelmää. Jälkimaussa tuntuu tiukahko hapokkuus limen ja greipin kyyd…