Siirry pääsisältöön

Jacquesson D.T. 1996, Alfred Gratien 1996 ja Krug 2003


Jacquesson Dégorgement Tardif 1996

Tämän myöhään korkitetun samppanjan sulkija on vaihdettu 10/7/2012. Tuoksu on sävyiltään mukavan monipuolinen: punaista omenaa, ananasta, ruskeaa sokeria, mansikkaa, karambolaa ja saaristolaisleipää.

Maku on tuhdisti mineraalinen ja kevyen sitruunainen; omenaa ja ananastakin rinnalta löytyy. Hapokkuus on sopivan vahvaa, jälkimaku on pitkä ja mehukkaan sitruunainen. Illan kestäessä sävyjen kirjoon tulee vielä hunajaa ja savua: tämä viini kestää moitteettomasti lasissa ja avattuna, mutta tuntuu silti erittäin valmiilta ja kypsältä kokonaisuudelta. Viereisistä laseista sokkona maisteltuna tämän ikäarvio liikkui reilusti kahdeksankymmentäluvun puolella, ja sinne olisin varmaan itsekin tietämättömänä päätynyt: talon tyyli yhdistettynä normaaliaikataulua myöhäisempään korkinvaihtoon lienevät tässä keskeiset hämäännystä aiheuttavat asiat. Nautittavan maukas viini joka tapauksessa. 94


Alfred Gratien Brut Millésime 1996

Tuoksu on tässä aluksi melko varautunut, mutta keskittyneesti tutustumalla siitä löytyy kuitenkin miellyttäviä sävyjä: vihreää omenaa, päärynää, hennosti banaania, hiukan paahdetta ja viinin lämmetessä voimistuvaa vaniljan aromia. Maku on varsin paahteinen, kuivattujen aprikoosien ja sitruunan sävyissä, ja jälkimakukin on vahvasti sitruunainen.

Varsinkin aluksi viini on jollain tavalla anonyymin tuntuinen, mutta avautuu ja pyöristyy illan mittaan selvästi, eli kasvaa paljon ensituntumaa miellyttävämmäksi ja nautittavammaksi. Tasapaino on tässä joka tapauksessa moitteeton, joten tyylipuhdas viini paranee varmasti ikääntyessään. Tämä tuli lasiin sokkona, ja identiteetti oli erityisesti tekijän suhteen täysin hakusessa: ensimmäinen ikäarvaus jäi sekin kuusi vuotta lyhyeksi kun vierellä ollut saman vuoden Jacquesson oli tätä niin selvästi kypsemmän tuntuinen. 92

Krug 2003

Illan kolmas viini ja toinen sokko itselleni. Viinin tuoksussa on jo jonkin verran kypsyyttä:  lämmintä paahteisuutta, hasselpähkinää, voita ja merellisyyttä simpukankuorien muodossa. Viinin lämmetessä erottuu vielä kahviakin, mutta toisaalta myös nuorekasta herukanlehtien sävyä.

Maussa on miellyttävästi kahvia ja suklaata, hedelmä on lähinnä omenoilta maistuvaa. Jälkimaku on tuhdihko ja kirpeän sitruunainen, minusta aivan nuoresta Krugista kielivään tyyliin. Viini tuntuu lämpimän vuoden tuotokselta, ja koska uusimmat (ja lämpimät) Krug-vuosikerrat, 2000 ja 2003 ovat toistaiseksi kummatkin maistamatta, veikkaan väärin vanhempaa eli kolmea nollaa. Oikein on kuitenkin nolla kolme - viini tuntuu todella tyylikkäältä ollakseen juuri tätä nuorempaa vuosikertaa.

Mm. pari kertaa aiemmin maistamani Selossen -03 on ehkä vähän runsaampi, mutta tämä Krug taas tuntuu selvästi fokusoidummalta. Olisin melkein antanut pisteen enemmän, mutta jostain syystä kokonaisuuden hohto illan kuluessa aavistuksen himmenee - tämä viini tuntui, täysin toisin kuin viereisen lasin Gratien, olevan melkeinpä parhaimmillaan vasta-avattuna. Näitä olisi tietenkin kiva piilottaa muutama kellariin ja seurata tulevina vuosina. 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Jouluaaton viinit: mm. Krug Rosé ja Clicquot La Grande Dame 1990

Henriot 1996
Väri on kullankeltainen ja kuplat ikään nähden suhteellisen rauhalliset. Tuoksussa on melko voimakkaasti toffeeta, hieman kypsää sitruunaa ja voin sekä hasselpähkinöiden sävyä. Maku ei ole kovin runsas tai kovin hedelmäinen, sävyinä erottuu lähinnä kevyttä omenaisuutta ja sitä hieman reilummin sitruunaa. Jälkimaun terävähkön hapokkuuden rinnalla tuntuu vieno oksidoitumisen sävy. Oikein asiallisesti juotava viini, mutta kuitenkin selvästi heikompi kuin parhaat pullolliset monista aiemmin juoduista: olisikohan niin, että ainakin normipullot tällä vanhanmallisella etiketillä (=uudempia aiempi korkinvaihto?) olisi jo muutenkin syytä juoda suhteellisen pian pois? 89


Charles Heidsieck Brut Réserve Takaetiketin mukaan laitettu kellariin 2008 ja korkki vaihdettu 2016, joten pohjavuosikerta/-sato lienee tässä 2007. Raikas tuoksu on sopiva yhdistelmä paahdetta, vihreää omenaa, karambolaa ja sitruunaruohoa. Makukin on miellyttävän pyöreä: sitruunaa ja vihreää omenaa, hieman kanelin …

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…