Siirry pääsisältöön

Kevään tervetuliaiset: burgundia ja pari Rhônesta

valkoinen burgundi


Domaine Dauvissat-Camus Chablis Grand Cru Les Clos 2002

Tämän viinin tuoksussa vuorottelevat vihreät sävyt nokkosen, pinaatin ja yrttikimpun voimin, sekä toisaalta nuori keltaluumuinen hedelmäisyys rinnallaan häivähdys banaanista. Tuoksun kolmas, miltei päällekäyvän vahva komponentti on voimakkaasti kalkkikivinen mineraalisuus. Maussa on samaa vahvaa mineraalisuutta simpukankuorien kera, alta erottuva hedelmäisyys sävyttyy lähinnä tuoksusta tutulla banaanin sävyllä. Tämä on vaativan vahva-arominen ja aluksi turhankin särmikkään tuntuinen viini, joka kuitenkin paranee selvästi lasissa ja pyöristyäkseen kaipaisi varmasti vielä lisävuosia osakseen. 93


Blain-Gagnard Bâtard-Montrachet Grand Cru 2002

Tässä on selvästi trooppisemman hedelmäinen tuoksu kuin edellisessä: ananasta ja mangoa, sekä niiden rinnalla voita ja kermaa. Kokonaisuudessa on vielä lempeän raikas hunajainen sävy sekä erittäin miellyttävä tasapaino. Maussa on vihreää ruohoa, täyteläistä ananasta sekä pirteää sitruunaa.

Tämä on maukas, tasaisen miellyttävä kokonaisuus aina pyöreää hapokkuuttaan myöden ja minusta kaikin puolin kypsä nautittavaksi - jopa niin, että lasissa viini vähitellen tuntuu antavan hieman periksi, tai ainakin sen hienoinen fokuksen puute korostuu särmikkään Les Closin rinnalla. Tekijästä tai vuodesta en uskaltanut aavistella mitään, tarhaksi veikkasin Montrachetin väärää puolta eli Chevyä. 94

punainen burgundi


Domaine de la Pousse d'Or Volnay 1er Cru Les Caillerets "Clos des 60 Ouvrees" 1978

Tämän viinin väri on kevyesti ruskettuneen punainen. Fokusoituneessa ja hyvin tyylikkäässä tuoksussa on salmiakkia, kirsikkaa ja lakritsia. Joukosta löytyy vielä boysenmarjaa ja lähinnä  timjamiin vivahtavaa hienoa yrttisyyttä - tämä on tuoksun osalta aivan burgundia parhaimmillaan. Maussa on yrttiä, salmiakkia ja anista: hapokkuus on oikealla tavalla kypsynyttä, mutta muuten tässä viinissä tuoksu on selvästi hienompi kuin maku. Kokonaisuus on siltikin hymyilyttävän mukavasti nautittava. 94

Domaine Michel Gaunoux Pommard Premier Cru Grands Épenots 1985

Tämän viinin väri on tummahkon punainen. Tuoksu on viereistä volnayta paahteisempi ja lämpimämpi: tässä on maanläheisten aromien rinnalla myös häivähdys lantaa ja kasvissävyä, mutta onhan joukossa toki runsaasti vadelmaakin. Ruuti ja salmiakki erottuvat vielä selvinä viinin viipyessä lasissa, samalla kun tasapaino paranee koko ajan. Mausta erottuu klassisesti mustetta, kirsikkaa ja mustetta. Melko nuorekkaan oloisen viinin viimeistelevät yhä varsin tiukat hapot: joka tapauksessa tämä kehittyy lasissa selvästi ja rikastuu lopulta jopa hivenen viereistä viiniä suuremmaksi ja maukkaammaksi. 95

---

Rhône


Tämän kaksikon jossain määrin epäkiitollinen vuoro oli illan viimeisinä punaviineinä kahdeksan enemmän tai vähemmän upean bordeaux'n jälkeen.

Delas Hermitage Les Bessards 1990

Tämän tuoksussa on lakritsia, anista ja salmiakkia, sekä niiden rinnalla yrttisyyttä ja lämmintä paahdetta. Maku on lakritsinen ja sen rinnalla on tummaa marjaisuutta - kokonaisuus on melko tiukasti tanniininen, mutta silti hyvässä tasapainossa. Kiva viini, mutta lasissa avautuessaan alkaa lisädetaljien ilmaantumisen sijaan tuntua vähän yllättävästikin jollain tavalla yksiulotteiselta. 93

R. Rostaing Côte-Rôtie Cote Blonde 1991

Tuoksussa on kirsikkaa, johon sekoittuu savua ja liemikuution sävyä sekä lihaakin - aromimaailma on selvästi maanläheisempi kuin viereisessä viinissä. Maussa on punaisia hedelmiä, luumua ja mustetta, sekä niiden rinnalla animaalisuutta ja ripaus miellyttävää kasvissävyä. Tämä myöskin maukas viini tuntuu yhä jossain määrin varautuneelta, rinnallaolijaansakin verrattuna. 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Vieraana syntymäpäiväpruuvissa: mm. DRC La Tâche 2006, Rene Engel Grands Echezeaux 1983 ja Bollinger VVF 1998

Mainio maaliskuinen ilta vieraana -83-mallisia syntymäpäiviä juhlistamassa. Viinilista (ja viinien järjestys) oli suurimmaksi osaksi etukäteen tiedossa, mutta muutama mukava sokkokin mahtui joukkoon.

Lanson Black Label (80-luvulta?) Sokkona tarjoillussa lämmittelyviinissä on kullankeltainen väri ja jonkin verran kuplia. Hillityn tasapainoisesta tuoksusta erottuu paahdettua sokeria, melko vahvaa punasävyistä omenaa ja kypsää ananasta. Kokonaisuutta monipuolistaa vielä ripaukset hasselpähkinää ja jouluista mausteisuutta, toisaalta mukana on myös aivan aavistus jonkinasteista alkavan oksidoitumisen tuntua.
Maussa on aika mukavasti hedelmää: omenaa, omenan kuorta ja kypsähköä sitruunaa. Makeus on hyvin balanssissa ja viinissä on oikein sopivan tuntuinen hapokkuus. Maukas, kypsä kokonaisuus, vaikka konsentraatiota aivan huippuviiniksi kyllä uupuukin. Veikkasin identiteetiksi välivuoden domppaa 90-luvun alusta tai Moëtin hyvää vuosikertaviiniä samalta aikakaudelta. Olikin kuitenkin hyvässä…

Jouluaattona samppanjaa: mm. Roederer Rosé 2008, Dom Ruinart Rosé 1996 ja Selosse Le Bout du Clos

Gosset Grande Réserve Brut magnum Tuoksusta erottuu ripaus ruutisavun reduktiivista sävyä sitruunan ja vihreän omenan, sekä vielä kunnolla kypsymättömän ananaksen terävähköjen aromien rinnalla. Viinin lämmetessä mukaan ilmaantuu pyöristävä häivähdys kermatoffeeta.

Maussa on mukavasti tuoksua kypsempää sitruunaa ja mehukkaampaa omenaa, sekä hieman voilla leivottujen pikkuleipien sävyä. Maukasta ja laadukkaaksi nv-samppanjaksikin varsin pitkää jälkimakua tahdittaa Gosset'lle tyypillinen jäntevä, tiukan sitruunainen hapokkuus. Raikas ja puhdaspiirteinen viini varsinkin näin magnumista maistettuna. 90
Philipponnat Grand Blanc Extra-Brut 2008 Korkinvaihto 3/2018, dosage 4,5 g/l. Keveäpiirteisessä tuoksussa on sitruunaa, voita, limen kuoren pirteää sävyä ja hieman raikasta hunajaisuutta. Tuoreen nuorekkaassa maussa on eniten sitruunaa ja vihreää omenaa, mutta myös ripaus hunajaisen kypsää mangon sävyttämää trooppista hedelmää. Jälkimaussa tuntuu tiukahko hapokkuus limen ja greipin kyyd…