Siirry pääsisältöön

3 x Domaine Armand Rousseau: Mazy-Chambertin 2012 ja Chambertin 2011 & 2012



Domaine Armand Rousseau Mazy-Chambertin 2012


Tämä kuten toisella kerralla vierekkäin nautitut Chambertinitkin, dekantoitiin pikaisesti korkeaan dekantteriin, ja kaadettiin sitten lasiin avautumaan lisää. Syvässä tuoksussa on kirsikkaa ja vadelmaa, tyylikästä mansikkaa sekä hienostunutta maanläheisyyttä ja mineraalia. Hiljalleen mukaan tulee myös tammitynnyrin tuomaa vaniljan tuntua, joka pysyy kuitenkin hyvin säestävässä sivuroolissaan.

Maussa on tummia marjoja mustikan ja boysenmarjan sävyissä, ripaus eukalyptusta ja lihaa sekä mustetta ja mineraalia. Näin nuoreksi viiniksi tässä on palaset kerrassaan hienosti paikallaan: miellyttävä hapokkuus, säädyllinen annos kypsytystä odottavia tanniineja ja ennen kaikkea hyvälle burgundille sopivaa viettelevyyttä, joka saa innostuneen lipittelijän suupielet väkisinkin hymyyn. 94

---


Domaine Armand Rousseau Chambertin 2011

Monimuotoisessa tuoksussa on hienosti erilaisia sävyjä: mustikkaa, mineraalia, häivähdys sikarilaatikkoa sekä punaisen paprikan kaltaista kasvissävyä. Lisäksi tässä on hieman paahteisuuden ja parafiinin tuntua. Maussa on multaa, mustikoita ja muuta tummasävyistä marjaisuutta. Hapokkuus tuntuu sen verran vahvalta, että sitä taltuttaisi mielellään lisäkypsytyksellä - varsinkin kun sen rinnalla on myös suhteellisen voimakasta ja erottuvaa tanniinisuutta.

Aivan ensimmäisillä aistimisilla tämä tuntui hyvinkin viereisen lasin -12 Chambertinin veroiselta ja jopa monipuolisemmalta, mutta vuotta nuorempi meni varsin pian ja lopulta varsin selvästi ohi: Tämä -11 on selvästi askeettisempi ja jylhempi, ja rinnakkain vertailtuna hedelmäisyyden keveys ja tietynlainen ohuus korostuu runsaan -12:n rinnalla. Hieno viini on tämäkin, mutta laadullisesti sittenkin ennemmin samaa tasoa viikkoa aiemmin nautitun -12 Mazyn kanssa. Siinä missä -12 Mazy tuntui runsaammalta ja hedelmäisemmältä, erottuu itse Chambertin niukemman ja heikomman vuoden edustajanakin edukseen äärimmäisellä hienostuneisuudellaan ja huippuunsa viritetyllä viimeistelyllään. 94

Domaine Armand Rousseau Chambertin 2012

Tämän viinin tuoksussa on huikean täyteläinen ja sävykäs lataus kypsää hedelmää ja kiehtovaa mausteisuutta: boysenmarjaa, makeita punaisia hedelmiä, punaherukkaa, lihaa, mustapippuria, neilikkaa ja kanelia.

Maku on näin nuoreksi viiniksi uskomattoman nautittava, ja jo tässä iässä huomattavan samankaltaisesti silkkisen pehmeä kuin tämän saman viinin selvästi iäkkäämmässä vuosikerrassa -88 muutamaa päivää aiemmin maistettuna. Detaljeina on napakoita pieniä punaisia luumuja, tuoreita kirsikoita, mineraalia ja grafiittia sekä männynneulasten aromia. Viinin hapokkuutta kelpaisi toki kypsyttää ja olisi upea saada maistaa tätäkin viiniä parikymmentä vuotta vanhempana, koska tämä on suorastaan aristokraattinen jo nyt! 96

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Vieraana syntymäpäiväpruuvissa: mm. DRC La Tâche 2006, Rene Engel Grands Echezeaux 1983 ja Bollinger VVF 1998

Mainio maaliskuinen ilta vieraana -83-mallisia syntymäpäiviä juhlistamassa. Viinilista (ja viinien järjestys) oli suurimmaksi osaksi etukäteen tiedossa, mutta muutama mukava sokkokin mahtui joukkoon.

Lanson Black Label (80-luvulta?) Sokkona tarjoillussa lämmittelyviinissä on kullankeltainen väri ja jonkin verran kuplia. Hillityn tasapainoisesta tuoksusta erottuu paahdettua sokeria, melko vahvaa punasävyistä omenaa ja kypsää ananasta. Kokonaisuutta monipuolistaa vielä ripaukset hasselpähkinää ja jouluista mausteisuutta, toisaalta mukana on myös aivan aavistus jonkinasteista alkavan oksidoitumisen tuntua.
Maussa on aika mukavasti hedelmää: omenaa, omenan kuorta ja kypsähköä sitruunaa. Makeus on hyvin balanssissa ja viinissä on oikein sopivan tuntuinen hapokkuus. Maukas, kypsä kokonaisuus, vaikka konsentraatiota aivan huippuviiniksi kyllä uupuukin. Veikkasin identiteetiksi välivuoden domppaa 90-luvun alusta tai Moëtin hyvää vuosikertaviiniä samalta aikakaudelta. Olikin kuitenkin hyvässä…

Jouluaattona samppanjaa: mm. Roederer Rosé 2008, Dom Ruinart Rosé 1996 ja Selosse Le Bout du Clos

Gosset Grande Réserve Brut magnum Tuoksusta erottuu ripaus ruutisavun reduktiivista sävyä sitruunan ja vihreän omenan, sekä vielä kunnolla kypsymättömän ananaksen terävähköjen aromien rinnalla. Viinin lämmetessä mukaan ilmaantuu pyöristävä häivähdys kermatoffeeta.

Maussa on mukavasti tuoksua kypsempää sitruunaa ja mehukkaampaa omenaa, sekä hieman voilla leivottujen pikkuleipien sävyä. Maukasta ja laadukkaaksi nv-samppanjaksikin varsin pitkää jälkimakua tahdittaa Gosset'lle tyypillinen jäntevä, tiukan sitruunainen hapokkuus. Raikas ja puhdaspiirteinen viini varsinkin näin magnumista maistettuna. 90
Philipponnat Grand Blanc Extra-Brut 2008 Korkinvaihto 3/2018, dosage 4,5 g/l. Keveäpiirteisessä tuoksussa on sitruunaa, voita, limen kuoren pirteää sävyä ja hieman raikasta hunajaisuutta. Tuoreen nuorekkaassa maussa on eniten sitruunaa ja vihreää omenaa, mutta myös ripaus hunajaisen kypsää mangon sävyttämää trooppista hedelmää. Jälkimaussa tuntuu tiukahko hapokkuus limen ja greipin kyyd…