Siirry pääsisältöön

3 x Domaine Armand Rousseau: Mazy-Chambertin 2012 ja Chambertin 2011 & 2012



Domaine Armand Rousseau Mazy-Chambertin 2012


Tämä kuten toisella kerralla vierekkäin nautitut Chambertinitkin, dekantoitiin pikaisesti korkeaan dekantteriin, ja kaadettiin sitten lasiin avautumaan lisää. Syvässä tuoksussa on kirsikkaa ja vadelmaa, tyylikästä mansikkaa sekä hienostunutta maanläheisyyttä ja mineraalia. Hiljalleen mukaan tulee myös tammitynnyrin tuomaa vaniljan tuntua, joka pysyy kuitenkin hyvin säestävässä sivuroolissaan.

Maussa on tummia marjoja mustikan ja boysenmarjan sävyissä, ripaus eukalyptusta ja lihaa sekä mustetta ja mineraalia. Näin nuoreksi viiniksi tässä on palaset kerrassaan hienosti paikallaan: miellyttävä hapokkuus, säädyllinen annos kypsytystä odottavia tanniineja ja ennen kaikkea hyvälle burgundille sopivaa viettelevyyttä, joka saa innostuneen lipittelijän suupielet väkisinkin hymyyn. 94

---


Domaine Armand Rousseau Chambertin 2011

Monimuotoisessa tuoksussa on hienosti erilaisia sävyjä: mustikkaa, mineraalia, häivähdys sikarilaatikkoa sekä punaisen paprikan kaltaista kasvissävyä. Lisäksi tässä on hieman paahteisuuden ja parafiinin tuntua. Maussa on multaa, mustikoita ja muuta tummasävyistä marjaisuutta. Hapokkuus tuntuu sen verran vahvalta, että sitä taltuttaisi mielellään lisäkypsytyksellä - varsinkin kun sen rinnalla on myös suhteellisen voimakasta ja erottuvaa tanniinisuutta.

Aivan ensimmäisillä aistimisilla tämä tuntui hyvinkin viereisen lasin -12 Chambertinin veroiselta ja jopa monipuolisemmalta, mutta vuotta nuorempi meni varsin pian ja lopulta varsin selvästi ohi: Tämä -11 on selvästi askeettisempi ja jylhempi, ja rinnakkain vertailtuna hedelmäisyyden keveys ja tietynlainen ohuus korostuu runsaan -12:n rinnalla. Hieno viini on tämäkin, mutta laadullisesti sittenkin ennemmin samaa tasoa viikkoa aiemmin nautitun -12 Mazyn kanssa. Siinä missä -12 Mazy tuntui runsaammalta ja hedelmäisemmältä, erottuu itse Chambertin niukemman ja heikomman vuoden edustajanakin edukseen äärimmäisellä hienostuneisuudellaan ja huippuunsa viritetyllä viimeistelyllään. 94

Domaine Armand Rousseau Chambertin 2012

Tämän viinin tuoksussa on huikean täyteläinen ja sävykäs lataus kypsää hedelmää ja kiehtovaa mausteisuutta: boysenmarjaa, makeita punaisia hedelmiä, punaherukkaa, lihaa, mustapippuria, neilikkaa ja kanelia.

Maku on näin nuoreksi viiniksi uskomattoman nautittava, ja jo tässä iässä huomattavan samankaltaisesti silkkisen pehmeä kuin tämän saman viinin selvästi iäkkäämmässä vuosikerrassa -88 muutamaa päivää aiemmin maistettuna. Detaljeina on napakoita pieniä punaisia luumuja, tuoreita kirsikoita, mineraalia ja grafiittia sekä männynneulasten aromia. Viinin hapokkuutta kelpaisi toki kypsyttää ja olisi upea saada maistaa tätäkin viiniä parikymmentä vuotta vanhempana, koska tämä on suorastaan aristokraattinen jo nyt! 96

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Jouluaaton viinit: mm. Krug Rosé ja Clicquot La Grande Dame 1990

Henriot 1996
Väri on kullankeltainen ja kuplat ikään nähden suhteellisen rauhalliset. Tuoksussa on melko voimakkaasti toffeeta, hieman kypsää sitruunaa ja voin sekä hasselpähkinöiden sävyä. Maku ei ole kovin runsas tai kovin hedelmäinen, sävyinä erottuu lähinnä kevyttä omenaisuutta ja sitä hieman reilummin sitruunaa. Jälkimaun terävähkön hapokkuuden rinnalla tuntuu vieno oksidoitumisen sävy. Oikein asiallisesti juotava viini, mutta kuitenkin selvästi heikompi kuin parhaat pullolliset monista aiemmin juoduista: olisikohan niin, että ainakin normipullot tällä vanhanmallisella etiketillä (=uudempia aiempi korkinvaihto?) olisi jo muutenkin syytä juoda suhteellisen pian pois? 89


Charles Heidsieck Brut Réserve Takaetiketin mukaan laitettu kellariin 2008 ja korkki vaihdettu 2016, joten pohjavuosikerta/-sato lienee tässä 2007. Raikas tuoksu on sopiva yhdistelmä paahdetta, vihreää omenaa, karambolaa ja sitruunaruohoa. Makukin on miellyttävän pyöreä: sitruunaa ja vihreää omenaa, hieman kanelin …

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…