Siirry pääsisältöön

Mostly Pinot -tasting: burgundit


flight 1

Pierre Ponnelle Clos de Vougeot 1953

Viini on tuoksultaan kolmikon varautunein, mutta tässäkin on ikä huomioiden jäljellä melko mukavasti hedelmäisyyttä. Sävyinä on punaisia marjoja, parafiinia ja nahkaa, sekä selvähköä mutta kuitenkin hallinnassa pysyvää VA:n vivahdusta. Maussa on savua ja makeita punaisia marjoja lähinnä mansikat mieleen tuoden. Lopussa hapokkuus tuntuu melko terävänä, ja viini etikoituu lasissa melko nopeasti. Viini oli parhaimmillaan vastakaadettuna, ja pari ensimmäistä kulausta olivatkin ihan mainioita – pisteet niiden perusteella. 92

Domaine Charles Noellat Vosne-Romanée Les Genevrières 1976

Tämän viinin tuoksussa on tummaa marjaisuutta mustaherukan ja boysenmarjan sävyissä, mutta myös hiukan puolukkaa. Lisänä on vielä mukavaa maanläheisyyttä ja mineraalisuutta; tämä ei tunnu niin makean oloiselta kuin erän muut viinit. Maku on selvästi kolmikon nuorekkain ja tuorein: punaherukkaa ja niiden karoja (rypäleet käytetty rangat mukana?) sekä kevyttä kirsikkaisuutta. Jälkipuolella erottuu kevyttä tanniinisuutta, mutta muuten kokonaisuus on varsin sileä ja tasainen, jopa suorastaan hiukan tasapaksu. Miellyttävä ja lasissa hyvin kestävä viini joka tapauksessa. 92

Domaine de la Pousse d'Or Volnay 1er Cru Clos de la Bousse d'Or 1964

Vieraan mukanaan kiikuttamalle yllätyspullo nro 2:lle oli kuin tilauksesta sopiva paikka tähän flightiin: viini on ilahduttavan hyvässä kunnossa, ja nousee tasaisessa kolmikossa lopulta aavistuksen muiden yläpuolelle selkeiden aromiensa ja hienostuneisuutensa ansiosta. Tuoksun elementtejä ovat kirsikka, viikunahillo ja salmiakki. Maku taas sävyttyy mustikoilla, havupuulla, mullalla ja mukavalla mineraalisuudella. 93

flight 2

J-F Mugnier Chambolle-Musigny Premier Cru Les Fuées 2006

Kakkoserän kolmikko vietti dekantterissa 1,5 h ennen maistamista. Tämän ensimmäisen, tummanpuhuvan värisen viinin tuoksussa on boysenmarjaa, mukavaa raikasta luumun aromia ja tummia kypsiä kirsikoita. Maku on mehukas ja maukas punaisten marjojen sekä hedelmien jopa hivenen trooppisissa sävyissä. Tuoksu on tässä viinissä makua moniulotteisempi, mutta kokonaisuutena tämä kymmenvuotias burgundi on silti suorastaan hurmaavan nautittava viini nyt. 93

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot Grand Cru 2002

Tämänkin viinin väri on tumma, ja tuoksu on kolmikon selvästi varautunein: hillittyä maanläheisyyttä ja mineraalia, mustetta ja ripaus mustikoita. Maussa on multaa ja tummia marjoja sekä tiukkaa mineraalia, jälkimaussa tuntuu melko vahva hapokkuus ja reilu annos vielä talttumattomia tanniineja. Tässä viinissä on kolmikosta ehkä eniten kypsytyspotentiaalia, mistä kielii sekin, että viimeinen tilkka varsinaisen pruuvin jälkeen on lasissa jo ensituntumaa selvästi mukavammin avautunut ja tasoittunut. Jälkimaussa on silti edelleen sellaista grand cru -joukossa kakkoskategorian terroirin karkeaa tuntua, joka ei tästä varmasti oleellisesti hienostu ajankaan kanssa. 92 

Domaine Trapet Pere & Fils Chambertin Grand Cru 2000

Kolmikon vanhinkin viini on tumma värisävyltään, mutta lämminpiirteinen tuoksultaan: parafiinia, hieman tallia ja aivan aavistus brettiä. Maku on varsin runsas, punaisten marjojen, karhunvatukan, nahan ja mineraalisuuden sävyttämä. Jälkimaku on pitkä ja vuosikerta huomioiden yllättävänkin hapokas; tässä viinissä maku on muutenkin selvästi tuoksua hienostuneempi. Ehkä kenties juuri vuosikerrasta johtuen ei minusta kokonaisuutena silti aivan maineikkaan palstansa veroinen viini. 92

flight 3

Domaine Louis Jadot Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru 1993

Tämä viimeinen erä sai dekantoitua runsaan tunnin ennen maistamista. Kolmikon väriltäänkin tummimman viinin syvässä tuoksussa on mustikkaa, mustetta, kypsiä mutta ei yhtään ylikypsiä luumuja ja hiukan kahvia. Maussa on kahvia, mausteisuutta ja suhteellisen tukevaa, nektariiniin vivahtavaa hedelmäisyyttä. Tasapainoinen, maukas ja hyvin viimeistellyn tuntuinen viini, johon muutama lisävuosi kellarissa voisi kehittää vielä ripauksen lisää kompleksisuutta. 94

Comte Armand Pommard Premier Cru Clos des Epeneaux 1990

Tuoksu on tässä viinissä kolmikon yksinkertaisin. Runsautta ja rotevuutta on toisaalta selvästi eniten, ja hyvin erottuva lantainen häivähdys vielä korostaa poikkeavaa vaikutelmaa. Maku on huomattavan tiukka, vielä tässäkin iässä suorastaan kireähkön marjainen karpalon ja puolukan sävyissä. Jykevää voimaa ja painokkuutta kyllä löytyy, mutta mahtaakohan tämä siistiytyä ja siloittua kunnolla pitkänkään ajan kuluessa? 92

Mommessin Clos de Tart Grand Cru 1993

Ensivaikutelma tuoksusta on erän monimuotoisin: lakritsia, lämmintä tiiltä, ripaus tyylikästä multaista maanläheisyyttä ja häivähdys nahkaa. Maku on varsin täyteläinen ja täynnä boysenmarjaa sekä kypsää vadelmaa, mutta myös eniten veriappelsiinin mieleen tuovia punaisten hedelmien sävyjä. Kokonaisuus on nyt hyvin sopivaksi kypsynyt ja nautittava – pienellä marginaalilla paras illan yllättävänkin tasaisesta punaisten burgundien joukosta. 94

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja