Siirry pääsisältöön

Mostly Pinot -tasting: burgundit


flight 1

Pierre Ponnelle Clos de Vougeot 1953

Viini on tuoksultaan kolmikon varautunein, mutta tässäkin on ikä huomioiden jäljellä melko mukavasti hedelmäisyyttä. Sävyinä on punaisia marjoja, parafiinia ja nahkaa, sekä selvähköä mutta kuitenkin hallinnassa pysyvää VA:n vivahdusta. Maussa on savua ja makeita punaisia marjoja lähinnä mansikat mieleen tuoden. Lopussa hapokkuus tuntuu melko terävänä, ja viini etikoituu lasissa melko nopeasti. Viini oli parhaimmillaan vastakaadettuna, ja pari ensimmäistä kulausta olivatkin ihan mainioita – pisteet niiden perusteella. 92

Domaine Charles Noellat Vosne-Romanée Les Genevrières 1976

Tämän viinin tuoksussa on tummaa marjaisuutta mustaherukan ja boysenmarjan sävyissä, mutta myös hiukan puolukkaa. Lisänä on vielä mukavaa maanläheisyyttä ja mineraalisuutta; tämä ei tunnu niin makean oloiselta kuin erän muut viinit. Maku on selvästi kolmikon nuorekkain ja tuorein: punaherukkaa ja niiden karoja (rypäleet käytetty rangat mukana?) sekä kevyttä kirsikkaisuutta. Jälkipuolella erottuu kevyttä tanniinisuutta, mutta muuten kokonaisuus on varsin sileä ja tasainen, jopa suorastaan hiukan tasapaksu. Miellyttävä ja lasissa hyvin kestävä viini joka tapauksessa. 92

Domaine de la Pousse d'Or Volnay 1er Cru Clos de la Bousse d'Or 1964

Vieraan mukanaan kiikuttamalle yllätyspullo nro 2:lle oli kuin tilauksesta sopiva paikka tähän flightiin: viini on ilahduttavan hyvässä kunnossa, ja nousee tasaisessa kolmikossa lopulta aavistuksen muiden yläpuolelle selkeiden aromiensa ja hienostuneisuutensa ansiosta. Tuoksun elementtejä ovat kirsikka, viikunahillo ja salmiakki. Maku taas sävyttyy mustikoilla, havupuulla, mullalla ja mukavalla mineraalisuudella. 93

flight 2

J-F Mugnier Chambolle-Musigny Premier Cru Les Fuées 2006

Kakkoserän kolmikko vietti dekantterissa 1,5 h ennen maistamista. Tämän ensimmäisen, tummanpuhuvan värisen viinin tuoksussa on boysenmarjaa, mukavaa raikasta luumun aromia ja tummia kypsiä kirsikoita. Maku on mehukas ja maukas punaisten marjojen sekä hedelmien jopa hivenen trooppisissa sävyissä. Tuoksu on tässä viinissä makua moniulotteisempi, mutta kokonaisuutena tämä kymmenvuotias burgundi on silti suorastaan hurmaavan nautittava viini nyt. 93

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot Grand Cru 2002

Tämänkin viinin väri on tumma, ja tuoksu on kolmikon selvästi varautunein: hillittyä maanläheisyyttä ja mineraalia, mustetta ja ripaus mustikoita. Maussa on multaa ja tummia marjoja sekä tiukkaa mineraalia, jälkimaussa tuntuu melko vahva hapokkuus ja reilu annos vielä talttumattomia tanniineja. Tässä viinissä on kolmikosta ehkä eniten kypsytyspotentiaalia, mistä kielii sekin, että viimeinen tilkka varsinaisen pruuvin jälkeen on lasissa jo ensituntumaa selvästi mukavammin avautunut ja tasoittunut. Jälkimaussa on silti edelleen sellaista grand cru -joukossa kakkoskategorian terroirin karkeaa tuntua, joka ei tästä varmasti oleellisesti hienostu ajankaan kanssa. 92 

Domaine Trapet Pere & Fils Chambertin Grand Cru 2000

Kolmikon vanhinkin viini on tumma värisävyltään, mutta lämminpiirteinen tuoksultaan: parafiinia, hieman tallia ja aivan aavistus brettiä. Maku on varsin runsas, punaisten marjojen, karhunvatukan, nahan ja mineraalisuuden sävyttämä. Jälkimaku on pitkä ja vuosikerta huomioiden yllättävänkin hapokas; tässä viinissä maku on muutenkin selvästi tuoksua hienostuneempi. Ehkä kenties juuri vuosikerrasta johtuen ei minusta kokonaisuutena silti aivan maineikkaan palstansa veroinen viini. 92

flight 3

Domaine Louis Jadot Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru 1993

Tämä viimeinen erä sai dekantoitua runsaan tunnin ennen maistamista. Kolmikon väriltäänkin tummimman viinin syvässä tuoksussa on mustikkaa, mustetta, kypsiä mutta ei yhtään ylikypsiä luumuja ja hiukan kahvia. Maussa on kahvia, mausteisuutta ja suhteellisen tukevaa, nektariiniin vivahtavaa hedelmäisyyttä. Tasapainoinen, maukas ja hyvin viimeistellyn tuntuinen viini, johon muutama lisävuosi kellarissa voisi kehittää vielä ripauksen lisää kompleksisuutta. 94

Comte Armand Pommard Premier Cru Clos des Epeneaux 1990

Tuoksu on tässä viinissä kolmikon yksinkertaisin. Runsautta ja rotevuutta on toisaalta selvästi eniten, ja hyvin erottuva lantainen häivähdys vielä korostaa poikkeavaa vaikutelmaa. Maku on huomattavan tiukka, vielä tässäkin iässä suorastaan kireähkön marjainen karpalon ja puolukan sävyissä. Jykevää voimaa ja painokkuutta kyllä löytyy, mutta mahtaakohan tämä siistiytyä ja siloittua kunnolla pitkänkään ajan kuluessa? 92

Mommessin Clos de Tart Grand Cru 1993

Ensivaikutelma tuoksusta on erän monimuotoisin: lakritsia, lämmintä tiiltä, ripaus tyylikästä multaista maanläheisyyttä ja häivähdys nahkaa. Maku on varsin täyteläinen ja täynnä boysenmarjaa sekä kypsää vadelmaa, mutta myös eniten veriappelsiinin mieleen tuovia punaisten hedelmien sävyjä. Kokonaisuus on nyt hyvin sopivaksi kypsynyt ja nautittava – pienellä marginaalilla paras illan yllättävänkin tasaisesta punaisten burgundien joukosta. 94

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Vieraana syntymäpäiväpruuvissa: mm. DRC La Tâche 2006, Rene Engel Grands Echezeaux 1983 ja Bollinger VVF 1998

Mainio maaliskuinen ilta vieraana -83-mallisia syntymäpäiviä juhlistamassa. Viinilista (ja viinien järjestys) oli suurimmaksi osaksi etukäteen tiedossa, mutta muutama mukava sokkokin mahtui joukkoon.

Lanson Black Label (80-luvulta?) Sokkona tarjoillussa lämmittelyviinissä on kullankeltainen väri ja jonkin verran kuplia. Hillityn tasapainoisesta tuoksusta erottuu paahdettua sokeria, melko vahvaa punasävyistä omenaa ja kypsää ananasta. Kokonaisuutta monipuolistaa vielä ripaukset hasselpähkinää ja jouluista mausteisuutta, toisaalta mukana on myös aivan aavistus jonkinasteista alkavan oksidoitumisen tuntua.
Maussa on aika mukavasti hedelmää: omenaa, omenan kuorta ja kypsähköä sitruunaa. Makeus on hyvin balanssissa ja viinissä on oikein sopivan tuntuinen hapokkuus. Maukas, kypsä kokonaisuus, vaikka konsentraatiota aivan huippuviiniksi kyllä uupuukin. Veikkasin identiteetiksi välivuoden domppaa 90-luvun alusta tai Moëtin hyvää vuosikertaviiniä samalta aikakaudelta. Olikin kuitenkin hyvässä…

Jouluaattona samppanjaa: mm. Roederer Rosé 2008, Dom Ruinart Rosé 1996 ja Selosse Le Bout du Clos

Gosset Grande Réserve Brut magnum Tuoksusta erottuu ripaus ruutisavun reduktiivista sävyä sitruunan ja vihreän omenan, sekä vielä kunnolla kypsymättömän ananaksen terävähköjen aromien rinnalla. Viinin lämmetessä mukaan ilmaantuu pyöristävä häivähdys kermatoffeeta.

Maussa on mukavasti tuoksua kypsempää sitruunaa ja mehukkaampaa omenaa, sekä hieman voilla leivottujen pikkuleipien sävyä. Maukasta ja laadukkaaksi nv-samppanjaksikin varsin pitkää jälkimakua tahdittaa Gosset'lle tyypillinen jäntevä, tiukan sitruunainen hapokkuus. Raikas ja puhdaspiirteinen viini varsinkin näin magnumista maistettuna. 90
Philipponnat Grand Blanc Extra-Brut 2008 Korkinvaihto 3/2018, dosage 4,5 g/l. Keveäpiirteisessä tuoksussa on sitruunaa, voita, limen kuoren pirteää sävyä ja hieman raikasta hunajaisuutta. Tuoreen nuorekkaassa maussa on eniten sitruunaa ja vihreää omenaa, mutta myös ripaus hunajaisen kypsää mangon sävyttämää trooppista hedelmää. Jälkimaussa tuntuu tiukahko hapokkuus limen ja greipin kyyd…