Siirry pääsisältöön

Mostly Pinot -tasting: burgundit


flight 1

Pierre Ponnelle Clos de Vougeot 1953

Viini on tuoksultaan kolmikon varautunein, mutta tässäkin on ikä huomioiden jäljellä melko mukavasti hedelmäisyyttä. Sävyinä on punaisia marjoja, parafiinia ja nahkaa, sekä selvähköä mutta kuitenkin hallinnassa pysyvää VA:n vivahdusta. Maussa on savua ja makeita punaisia marjoja lähinnä mansikat mieleen tuoden. Lopussa hapokkuus tuntuu melko terävänä, ja viini etikoituu lasissa melko nopeasti. Viini oli parhaimmillaan vastakaadettuna, ja pari ensimmäistä kulausta olivatkin ihan mainioita – pisteet niiden perusteella. 92

Domaine Charles Noellat Vosne-Romanée Les Genevrières 1976

Tämän viinin tuoksussa on tummaa marjaisuutta mustaherukan ja boysenmarjan sävyissä, mutta myös hiukan puolukkaa. Lisänä on vielä mukavaa maanläheisyyttä ja mineraalisuutta; tämä ei tunnu niin makean oloiselta kuin erän muut viinit. Maku on selvästi kolmikon nuorekkain ja tuorein: punaherukkaa ja niiden karoja (rypäleet käytetty rangat mukana?) sekä kevyttä kirsikkaisuutta. Jälkipuolella erottuu kevyttä tanniinisuutta, mutta muuten kokonaisuus on varsin sileä ja tasainen, jopa suorastaan hiukan tasapaksu. Miellyttävä ja lasissa hyvin kestävä viini joka tapauksessa. 92

Domaine de la Pousse d'Or Volnay 1er Cru Clos de la Bousse d'Or 1964

Vieraan mukanaan kiikuttamalle yllätyspullo nro 2:lle oli kuin tilauksesta sopiva paikka tähän flightiin: viini on ilahduttavan hyvässä kunnossa, ja nousee tasaisessa kolmikossa lopulta aavistuksen muiden yläpuolelle selkeiden aromiensa ja hienostuneisuutensa ansiosta. Tuoksun elementtejä ovat kirsikka, viikunahillo ja salmiakki. Maku taas sävyttyy mustikoilla, havupuulla, mullalla ja mukavalla mineraalisuudella. 93

flight 2

J-F Mugnier Chambolle-Musigny Premier Cru Les Fuées 2006

Kakkoserän kolmikko vietti dekantterissa 1,5 h ennen maistamista. Tämän ensimmäisen, tummanpuhuvan värisen viinin tuoksussa on boysenmarjaa, mukavaa raikasta luumun aromia ja tummia kypsiä kirsikoita. Maku on mehukas ja maukas punaisten marjojen sekä hedelmien jopa hivenen trooppisissa sävyissä. Tuoksu on tässä viinissä makua moniulotteisempi, mutta kokonaisuutena tämä kymmenvuotias burgundi on silti suorastaan hurmaavan nautittava viini nyt. 93

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot Grand Cru 2002

Tämänkin viinin väri on tumma, ja tuoksu on kolmikon selvästi varautunein: hillittyä maanläheisyyttä ja mineraalia, mustetta ja ripaus mustikoita. Maussa on multaa ja tummia marjoja sekä tiukkaa mineraalia, jälkimaussa tuntuu melko vahva hapokkuus ja reilu annos vielä talttumattomia tanniineja. Tässä viinissä on kolmikosta ehkä eniten kypsytyspotentiaalia, mistä kielii sekin, että viimeinen tilkka varsinaisen pruuvin jälkeen on lasissa jo ensituntumaa selvästi mukavammin avautunut ja tasoittunut. Jälkimaussa on silti edelleen sellaista grand cru -joukossa kakkoskategorian terroirin karkeaa tuntua, joka ei tästä varmasti oleellisesti hienostu ajankaan kanssa. 92 

Domaine Trapet Pere & Fils Chambertin Grand Cru 2000

Kolmikon vanhinkin viini on tumma värisävyltään, mutta lämminpiirteinen tuoksultaan: parafiinia, hieman tallia ja aivan aavistus brettiä. Maku on varsin runsas, punaisten marjojen, karhunvatukan, nahan ja mineraalisuuden sävyttämä. Jälkimaku on pitkä ja vuosikerta huomioiden yllättävänkin hapokas; tässä viinissä maku on muutenkin selvästi tuoksua hienostuneempi. Ehkä kenties juuri vuosikerrasta johtuen ei minusta kokonaisuutena silti aivan maineikkaan palstansa veroinen viini. 92

flight 3

Domaine Louis Jadot Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru 1993

Tämä viimeinen erä sai dekantoitua runsaan tunnin ennen maistamista. Kolmikon väriltäänkin tummimman viinin syvässä tuoksussa on mustikkaa, mustetta, kypsiä mutta ei yhtään ylikypsiä luumuja ja hiukan kahvia. Maussa on kahvia, mausteisuutta ja suhteellisen tukevaa, nektariiniin vivahtavaa hedelmäisyyttä. Tasapainoinen, maukas ja hyvin viimeistellyn tuntuinen viini, johon muutama lisävuosi kellarissa voisi kehittää vielä ripauksen lisää kompleksisuutta. 94

Comte Armand Pommard Premier Cru Clos des Epeneaux 1990

Tuoksu on tässä viinissä kolmikon yksinkertaisin. Runsautta ja rotevuutta on toisaalta selvästi eniten, ja hyvin erottuva lantainen häivähdys vielä korostaa poikkeavaa vaikutelmaa. Maku on huomattavan tiukka, vielä tässäkin iässä suorastaan kireähkön marjainen karpalon ja puolukan sävyissä. Jykevää voimaa ja painokkuutta kyllä löytyy, mutta mahtaakohan tämä siistiytyä ja siloittua kunnolla pitkänkään ajan kuluessa? 92

Mommessin Clos de Tart Grand Cru 1993

Ensivaikutelma tuoksusta on erän monimuotoisin: lakritsia, lämmintä tiiltä, ripaus tyylikästä multaista maanläheisyyttä ja häivähdys nahkaa. Maku on varsin täyteläinen ja täynnä boysenmarjaa sekä kypsää vadelmaa, mutta myös eniten veriappelsiinin mieleen tuovia punaisten hedelmien sävyjä. Kokonaisuus on nyt hyvin sopivaksi kypsynyt ja nautittava – pienellä marginaalilla paras illan yllättävänkin tasaisesta punaisten burgundien joukosta. 94

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…

DRC Domaine de la Romanée-Conti 2012 -tasting

Vuoden kenties odotetuin viini-istunto, Domaine de la Romanée-Contin koko valikoima Montrachet'a lukuun ottamatta lupaavalta burgundivuodelta 2012. Vain muutaman vuoden iästä huolimatta viinit onnistuivat vastaamaan vähintäänkin korkealle nousseisiin odotuksiin aina hinnaltaankin häikäisevää Romanée-Contia myöden. Viinien pienimpiä yksityiskohtia myöden hiotun laadun ohella asiaa varmasti edesauttoi asiantuntevan sommelierin oikein mitoitettu ennakkovalmistelu: ensiksi neljä tuntia dekanttereissa viettäneet viinit oli kaadettu laseihin jo vaikuttavat 1,5 tuntia ennen pruuvaamisen alkua.


DRC Corton Grand Cru 2012 Tämä DRC-joukon tuorein tulokas ja itse asiassa näistä punaisista kaikista harvinaisin viini on ainakin tänä vuosikertana kenties joukon positiivisin yllätys. Tuoksu tuntuu aluksi jossain määrin muita kirpeämmän marjaiselta, mutta makeutuu vähitellen selvästi. Aromeina on karpaloa, puolukkaa ja pieniä maatiaisluumuja: voimaa ja rotevuutta on selvästi enemmän kuin viereises…