Siirry pääsisältöön

Samppanjaa ja punaista: Cheval Blanc 1971 ja muutakin kivaa


Michel Arnould Mémoire de Vignes 2008

Tuoksu on tässä yllättävänkin kukkainen ja avoin, mutta samalla hienon tyylikäs: ensimmäinen ajatus tästä viljelijätekijänsä huippuviinistä (vaikka en tätä sokkona juonutkaan) oli ennemmin mallia nuori Bollingerin Grande Année tai Clos des Goisses, kuin jotain robustimpaa Selossen tai Egly-Ouriet'n tyyliin. Aromeina on punaista omenaa, kanelia ja kermatoffeeta sekä häivähdys ruutia. Maku on siisti ja tyylikäs: mehukasta sitruunaa, tuoreiden omenien ja ananasten sävyä ja miellyttävää mineraalisuutta. Karpalon hienoisesti sävyttämä hapokkuus on vahvaa ja tiukkaa, mutta runsas hedelmäisyys riittää sille helposti vastinpariksi - kerrassaan hieno nuori viini. 93

Deutz Cuvée William Deutz 1988

Tässä viinissä on hyvät kuplat, väri on jonkin verran tummentuneen keltainen. Tuoksussa on paahteisuutta, nugaata, runsaasti voita ja sen rinnalla jopa ripaus vaniljaa. Hedelmäsävyt ovat selvästä kypsyydestä huolimatta raikkaita: hunajamelonia, omenasurvosta ja viinin hetken lämmettyä mukavaa ananastakin. 

Maussa on creme bruleetä, suloisesti sokeroituja pikkuleipiä ja hentoa herkkusienen sävyä. Hedelmää on kuitenkin yhtä lailla paljon, ja se on trooppista mangon ja ananaksen sävyissä. Hapokkuus on vahvaa mutta mukavasti silottunutta, crème brûlée helmeilee kypsän sitruunan kanssa jälkimaussa, joka on miellyttävä ja erittäin pitkä. Tämä viini on erinomainen esimerkki ja yhdistelmä klassisen samppanjavuosikerran ja Deutzin talon tasapainoisen tyylin parhaista ominaisuuksista. Sain viinin sokkona: vuosikerraksi siilasin joko -85:n tai -88:n ja arvasin sitten väärin. Talo ja viini osui sen jälkeen onneksi kerrasta täsmälleen maaliin. 96

Chateau Cheval Blanc 1971

Viini oli dekantterissa ennen ensimmäistä maistoa noin 40 minuuttia. Väri on tummahkon sävyinen, reunalta hennosti ruskettunut. Tuoksu on tässä tiivis ja voimakas, täyteläinen: todella miellyttävä sekoitus kypsää kirsikkaa ja kypsää luumua, niiden rinnalla hiukan tupakkaa ja nahkaa, sekä ripaus miellyttävää mentolisuutta. Myöhemmin tämän tuoksussa on vielä salmiakkiakin. 

Maku on hieman tuoksua kevyempi, mutta tasapainoinen: viikunaa, kirsikkaa, ripaus lakritsaa ja tasapainoista yrttistä sävyä. Tanniinit ovat jo pehmenneet, viini tuntuu jälkimaussa burgundimaisesti jonkin verran hapokkaalta mutta tasapainoisella, kypsän marjaisuuden sävyttämällä tavalla. Upean hienostunut kypsä bordeaux: juuri kuten Chevalilta sopii olettaa ja varmasti aika lailla täydellisesti kypsynyt nyt. Rinnakkain vertailtuna Clinet on kyllä konsentraationsa suhteen ylivertainen, mutta Cheval muuten selvästi jännittävämpi ja kiehtovampi viini. 97

Chateau Clinet 1989

Viini oli dekantterissa ennen ensimmäistä maistoa reilun tunnin. Väri on Chevalia tummempi ja sävyltään purppuraisempi. Tuoksu on muhkea ja konsentroitunut: tallia, alleviivatun vahvasti kypsiä luumuja, lakritsaa, vastapoltettuja tiiliä ja kumiakin. 

Maussa on mustetta, luumua ja mustaherukkaa. Viini on todella paksun hedelmäinen, suorastaan nektarimainen; tanniinit ovat jonkin verran silottuneet mutta yhä varsin vahvasti läsnä. Jälkimaku on kymmeniä sekunteja pitkä tuhdin luumuisuuden saattelemana. Nuorekas viini yhä varsinkin makunsa puolesta: kolmisen tuntia dekantterissa oltuaan viini on kuitenkin lopulta selvästi pyöristynyt ja makuun on tullut jo hyvinkin nautittava tasapaino. 95

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Jouluaaton viinit: mm. Krug Rosé ja Clicquot La Grande Dame 1990

Henriot 1996
Väri on kullankeltainen ja kuplat ikään nähden suhteellisen rauhalliset. Tuoksussa on melko voimakkaasti toffeeta, hieman kypsää sitruunaa ja voin sekä hasselpähkinöiden sävyä. Maku ei ole kovin runsas tai kovin hedelmäinen, sävyinä erottuu lähinnä kevyttä omenaisuutta ja sitä hieman reilummin sitruunaa. Jälkimaun terävähkön hapokkuuden rinnalla tuntuu vieno oksidoitumisen sävy. Oikein asiallisesti juotava viini, mutta kuitenkin selvästi heikompi kuin parhaat pullolliset monista aiemmin juoduista: olisikohan niin, että ainakin normipullot tällä vanhanmallisella etiketillä (=uudempia aiempi korkinvaihto?) olisi jo muutenkin syytä juoda suhteellisen pian pois? 89


Charles Heidsieck Brut Réserve Takaetiketin mukaan laitettu kellariin 2008 ja korkki vaihdettu 2016, joten pohjavuosikerta/-sato lienee tässä 2007. Raikas tuoksu on sopiva yhdistelmä paahdetta, vihreää omenaa, karambolaa ja sitruunaruohoa. Makukin on miellyttävän pyöreä: sitruunaa ja vihreää omenaa, hieman kanelin …