Siirry pääsisältöön

Jouluviinit 2016

Vuoden 2016 jouluviinien joukossa ei (odotetusti) ollut yhtään todellista huippua, mutta kaikki pullolliset olivat silti omassa viiteryhmässään jopa piristävän hyviä juomia. Joulun taikakin saattoi toki vaikuttaa; punainen burgundi magnumista joulupäivänä lienee muodostumassa jo jonkinlaiseksi perinteeksi.


Savart Bulle de Rosé

Korkki vaihdettu 24/10/2014, dosage 6 g/l, chardonnayta 22 % ja loppu pinot noiria. Viinissä on kauniin kalpeanpunainen väri ja raikkaan hedelmäinen tuoksu: cantaloupemelonia, vadelmaa ja limeä. Maku on hennosti mansikkainen ja vadelmainen, pirteä sitruunaisuus täydentää tyylipuhtaan kokonaisuuden. Hapokkuus on mukavan vahvaa, mutta ei mitenkään kitkerää tai päällekäyvää, ja jälkimaun pituus on vakioroséeksi ihailtava: tästä voisi moni laadultaan vaatimatonta mutta hintalapultaan tukevaa rosésamppanjaa tekevä todella ottaa mallia! Tämä on viininä toki jossain määrin kevyempi kuin Savartin Expression Rosé, mutta muuten likipitäen yhtä herkullinen ja toisaalta keveytensä ansiosta myös helpommin lähestyttävä. 89

Veuve Clicquot Vintage Reserve 1996

Väri on vaaleahkon keltainen, viinin kuplat eivät ole järin runsaat. Tuoksussa on kohtuullisesti paahteisuutta, briossia, kepeää jonkin verran kypsynyttä sitruunaa, omenan kuorta ja hento kahvin häivähdys.

Suhteellisen runsaan hedelmäisessä maussa on kypsää punaista omenaa, varsin vahvaa sitruunaa ja pienen odottelun jälkeen myös mukavaa ananaksen sävyä. Tässä viinissä on vuosikerralle tyypillinen vahva hapokkuus, joka saa viinin tuntumaan varsin nuorelta – kypsiä sävyjä ei vielä näin kahdenkymmenen vuoden iässäkään paljon ole. Konsentraatioltaan pykälän pienempi mutta sävyiltään raikkaampi ja ehkä vuosien kuluessa lopulta jopa pitkäikäisempi kuin saman vuoden Grande Dame. 92


Domaine de la Pousse d'Or Volnay 1er Cru Clos des 60 Ouvrées 2006 magnum

Maistettu 2,5 tunnin dekantoinnin jälkeen. Tuoksu on viehättävän Volnay: Miellyttävää punaista hedelmää kypsän verigreipin ja tuoreen viikunan sävyissä. Tämän rinnalla on ripaus mineraalisuutta sekä häivähdys lakritsia ja salmiakkia.

Maku on keskitäyteläinen, punaisen hedelmäisyyden ohessa on myös punaisia herukoita sekä hieman kirpeämpää karpaloista sävyä. Jälkimaku on mukavan mittainen, mineraalisuuden sävyttämä ja vielä nuoruudesta kielien hennosti kirpeä. Tuoksu on jo mukavasti kehittynyt, maku tasoittuisi lisäkellaroinnilla varmasti vielä. 92


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja