Siirry pääsisältöön

Jouluviinit 2016

Vuoden 2016 jouluviinien joukossa ei (odotetusti) ollut yhtään todellista huippua, mutta kaikki pullolliset olivat silti omassa viiteryhmässään jopa piristävän hyviä juomia. Joulun taikakin saattoi toki vaikuttaa; punainen burgundi magnumista joulupäivänä lienee muodostumassa jo jonkinlaiseksi perinteeksi.


Savart Bulle de Rosé

Korkki vaihdettu 24/10/2014, dosage 6 g/l, chardonnayta 22 % ja loppu pinot noiria. Viinissä on kauniin kalpeanpunainen väri ja raikkaan hedelmäinen tuoksu: cantaloupemelonia, vadelmaa ja limeä. Maku on hennosti mansikkainen ja vadelmainen, pirteä sitruunaisuus täydentää tyylipuhtaan kokonaisuuden. Hapokkuus on mukavan vahvaa, mutta ei mitenkään kitkerää tai päällekäyvää, ja jälkimaun pituus on vakioroséeksi ihailtava: tästä voisi moni laadultaan vaatimatonta mutta hintalapultaan tukevaa rosésamppanjaa tekevä todella ottaa mallia! Tämä on viininä toki jossain määrin kevyempi kuin Savartin Expression Rosé, mutta muuten likipitäen yhtä herkullinen ja toisaalta keveytensä ansiosta myös helpommin lähestyttävä. 89

Veuve Clicquot Vintage Reserve 1996

Väri on vaaleahkon keltainen, viinin kuplat eivät ole järin runsaat. Tuoksussa on kohtuullisesti paahteisuutta, briossia, kepeää jonkin verran kypsynyttä sitruunaa, omenan kuorta ja hento kahvin häivähdys.

Suhteellisen runsaan hedelmäisessä maussa on kypsää punaista omenaa, varsin vahvaa sitruunaa ja pienen odottelun jälkeen myös mukavaa ananaksen sävyä. Tässä viinissä on vuosikerralle tyypillinen vahva hapokkuus, joka saa viinin tuntumaan varsin nuorelta – kypsiä sävyjä ei vielä näin kahdenkymmenen vuoden iässäkään paljon ole. Konsentraatioltaan pykälän pienempi mutta sävyiltään raikkaampi ja ehkä vuosien kuluessa lopulta jopa pitkäikäisempi kuin saman vuoden Grande Dame. 92


Domaine de la Pousse d'Or Volnay 1er Cru Clos des 60 Ouvrées 2006 magnum

Maistettu 2,5 tunnin dekantoinnin jälkeen. Tuoksu on viehättävän Volnay: Miellyttävää punaista hedelmää kypsän verigreipin ja tuoreen viikunan sävyissä. Tämän rinnalla on ripaus mineraalisuutta sekä häivähdys lakritsia ja salmiakkia.

Maku on keskitäyteläinen, punaisen hedelmäisyyden ohessa on myös punaisia herukoita sekä hieman kirpeämpää karpaloista sävyä. Jälkimaku on mukavan mittainen, mineraalisuuden sävyttämä ja vielä nuoruudesta kielien hennosti kirpeä. Tuoksu on jo mukavasti kehittynyt, maku tasoittuisi lisäkellaroinnilla varmasti vielä. 92


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Vieraana syntymäpäiväpruuvissa: mm. DRC La Tâche 2006, Rene Engel Grands Echezeaux 1983 ja Bollinger VVF 1998

Mainio maaliskuinen ilta vieraana -83-mallisia syntymäpäiviä juhlistamassa. Viinilista (ja viinien järjestys) oli suurimmaksi osaksi etukäteen tiedossa, mutta muutama mukava sokkokin mahtui joukkoon.

Lanson Black Label (80-luvulta?) Sokkona tarjoillussa lämmittelyviinissä on kullankeltainen väri ja jonkin verran kuplia. Hillityn tasapainoisesta tuoksusta erottuu paahdettua sokeria, melko vahvaa punasävyistä omenaa ja kypsää ananasta. Kokonaisuutta monipuolistaa vielä ripaukset hasselpähkinää ja jouluista mausteisuutta, toisaalta mukana on myös aivan aavistus jonkinasteista alkavan oksidoitumisen tuntua.
Maussa on aika mukavasti hedelmää: omenaa, omenan kuorta ja kypsähköä sitruunaa. Makeus on hyvin balanssissa ja viinissä on oikein sopivan tuntuinen hapokkuus. Maukas, kypsä kokonaisuus, vaikka konsentraatiota aivan huippuviiniksi kyllä uupuukin. Veikkasin identiteetiksi välivuoden domppaa 90-luvun alusta tai Moëtin hyvää vuosikertaviiniä samalta aikakaudelta. Olikin kuitenkin hyvässä…

Jouluaattona samppanjaa: mm. Roederer Rosé 2008, Dom Ruinart Rosé 1996 ja Selosse Le Bout du Clos

Gosset Grande Réserve Brut magnum Tuoksusta erottuu ripaus ruutisavun reduktiivista sävyä sitruunan ja vihreän omenan, sekä vielä kunnolla kypsymättömän ananaksen terävähköjen aromien rinnalla. Viinin lämmetessä mukaan ilmaantuu pyöristävä häivähdys kermatoffeeta.

Maussa on mukavasti tuoksua kypsempää sitruunaa ja mehukkaampaa omenaa, sekä hieman voilla leivottujen pikkuleipien sävyä. Maukasta ja laadukkaaksi nv-samppanjaksikin varsin pitkää jälkimakua tahdittaa Gosset'lle tyypillinen jäntevä, tiukan sitruunainen hapokkuus. Raikas ja puhdaspiirteinen viini varsinkin näin magnumista maistettuna. 90
Philipponnat Grand Blanc Extra-Brut 2008 Korkinvaihto 3/2018, dosage 4,5 g/l. Keveäpiirteisessä tuoksussa on sitruunaa, voita, limen kuoren pirteää sävyä ja hieman raikasta hunajaisuutta. Tuoreen nuorekkaassa maussa on eniten sitruunaa ja vihreää omenaa, mutta myös ripaus hunajaisen kypsää mangon sävyttämää trooppista hedelmää. Jälkimaussa tuntuu tiukahko hapokkuus limen ja greipin kyyd…