Siirry pääsisältöön

Jouluviinit 2016

Vuoden 2016 jouluviinien joukossa ei (odotetusti) ollut yhtään todellista huippua, mutta kaikki pullolliset olivat silti omassa viiteryhmässään jopa piristävän hyviä juomia. Joulun taikakin saattoi toki vaikuttaa; punainen burgundi magnumista joulupäivänä lienee muodostumassa jo jonkinlaiseksi perinteeksi.


Savart Bulle de Rosé

Korkki vaihdettu 24/10/2014, dosage 6 g/l, chardonnayta 22 % ja loppu pinot noiria. Viinissä on kauniin kalpeanpunainen väri ja raikkaan hedelmäinen tuoksu: cantaloupemelonia, vadelmaa ja limeä. Maku on hennosti mansikkainen ja vadelmainen, pirteä sitruunaisuus täydentää tyylipuhtaan kokonaisuuden. Hapokkuus on mukavan vahvaa, mutta ei mitenkään kitkerää tai päällekäyvää, ja jälkimaun pituus on vakioroséeksi ihailtava: tästä voisi moni laadultaan vaatimatonta mutta hintalapultaan tukevaa rosésamppanjaa tekevä todella ottaa mallia! Tämä on viininä toki jossain määrin kevyempi kuin Savartin Expression Rosé, mutta muuten likipitäen yhtä herkullinen ja toisaalta keveytensä ansiosta myös helpommin lähestyttävä. 89

Veuve Clicquot Vintage Reserve 1996

Väri on vaaleahkon keltainen, viinin kuplat eivät ole järin runsaat. Tuoksussa on kohtuullisesti paahteisuutta, briossia, kepeää jonkin verran kypsynyttä sitruunaa, omenan kuorta ja hento kahvin häivähdys.

Suhteellisen runsaan hedelmäisessä maussa on kypsää punaista omenaa, varsin vahvaa sitruunaa ja pienen odottelun jälkeen myös mukavaa ananaksen sävyä. Tässä viinissä on vuosikerralle tyypillinen vahva hapokkuus, joka saa viinin tuntumaan varsin nuorelta – kypsiä sävyjä ei vielä näin kahdenkymmenen vuoden iässäkään paljon ole. Konsentraatioltaan pykälän pienempi mutta sävyiltään raikkaampi ja ehkä vuosien kuluessa lopulta jopa pitkäikäisempi kuin saman vuoden Grande Dame. 92


Domaine de la Pousse d'Or Volnay 1er Cru Clos des 60 Ouvrées 2006 magnum

Maistettu 2,5 tunnin dekantoinnin jälkeen. Tuoksu on viehättävän Volnay: Miellyttävää punaista hedelmää kypsän verigreipin ja tuoreen viikunan sävyissä. Tämän rinnalla on ripaus mineraalisuutta sekä häivähdys lakritsia ja salmiakkia.

Maku on keskitäyteläinen, punaisen hedelmäisyyden ohessa on myös punaisia herukoita sekä hieman kirpeämpää karpaloista sävyä. Jälkimaku on mukavan mittainen, mineraalisuuden sävyttämä ja vielä nuoruudesta kielien hennosti kirpeä. Tuoksu on jo mukavasti kehittynyt, maku tasoittuisi lisäkellaroinnilla varmasti vielä. 92


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Jouluaaton viinit: mm. Krug Rosé ja Clicquot La Grande Dame 1990

Henriot 1996
Väri on kullankeltainen ja kuplat ikään nähden suhteellisen rauhalliset. Tuoksussa on melko voimakkaasti toffeeta, hieman kypsää sitruunaa ja voin sekä hasselpähkinöiden sävyä. Maku ei ole kovin runsas tai kovin hedelmäinen, sävyinä erottuu lähinnä kevyttä omenaisuutta ja sitä hieman reilummin sitruunaa. Jälkimaun terävähkön hapokkuuden rinnalla tuntuu vieno oksidoitumisen sävy. Oikein asiallisesti juotava viini, mutta kuitenkin selvästi heikompi kuin parhaat pullolliset monista aiemmin juoduista: olisikohan niin, että ainakin normipullot tällä vanhanmallisella etiketillä (=uudempia aiempi korkinvaihto?) olisi jo muutenkin syytä juoda suhteellisen pian pois? 89


Charles Heidsieck Brut Réserve Takaetiketin mukaan laitettu kellariin 2008 ja korkki vaihdettu 2016, joten pohjavuosikerta/-sato lienee tässä 2007. Raikas tuoksu on sopiva yhdistelmä paahdetta, vihreää omenaa, karambolaa ja sitruunaruohoa. Makukin on miellyttävän pyöreä: sitruunaa ja vihreää omenaa, hieman kanelin …

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…