Siirry pääsisältöön

Yhden merkkipäivän päivällisviinit


Jacques Lassaigne Montgueux Brut Réserve

Samanlainen millaisena tämän muistan edelliseltäkin kerralta: raikas ja puhdaspiirteinen, tiukan sitruunainen viini, jonka hapokkuus on tekijän tyylistä, nuoruudesta ja sokerin vähäisyydestä johtuen terävää. Hiukan lämmenneenä tämän jälkimausta löytyy ripaus ananasta ykkösluokan viljelijäkollegoiden tapaan. Mainio viini sarjassaan. 87

Henriot Brut Millésimé 1988 magnum

Herkullisessa tuoksussa on kahvia, hieman herkkusientä, kermaa, kypsää punaista omenaa, mangoa ja sitruunaa. Maku on tasapainoinen, kypsän hedelmäisyyden ja raikkaan sitruunaisuuden täyttämä. Hapokkuus ja hedelmäisyys ovat talolle tyypilliseen tapaan hienossa tasapainossa, ja jälkimaku on sileä ja pitkä. Henriot'n vuosikertaviini hyvältä vuodelta on oikeastaan aina hyvää, ja kun tähän vielä yhdistetään oikea pullokoko, sopiva ikä sekä vuosikerralle tyypillinen kaunis vähäeleisyys, on lopputulos kerrassaan hieno. 94

Krug Grande Cuvée

Korkissa on koodi 25: siitä ei ilmeisesti voi päätellä muuta kuin sen, että kyseessä on kultaetikettinen Grande Cuvée sieltä vanhimmasta päästä ja pohjavuosikerta siten hyvinkin jostain 80-90-luvun vaihteen huippuvuosien tienoilta. Olenkohan unohtanut aikaisemmilla nauttimiskerroilla jonkin tarpeellisen ylisanan - nyt tämä tuntuu jopa piirun verran paremmalta kuin edellisellä kerralla! Sävyt ovat tuttuja: tilliä, ananasta, mehukasta ananasta ja passionia. Maku on tuoksua seuraava, sopivasti kypsän sitruunan sävyttämä ja hapokkuus on tutun jykevää, tässä pullollisessa melkein Krugin vuosikertaviinin veroista. Jälkimaku on tutusti todella pitkä. 95

Domaine Ramonet Chassagne-Montrachet Premier Cru "Morgeot" 2010

Dekantoitu puolisentoista tuntia ennen nauttimista. Tuoksussa on piikiveä, tiukkaa mineraalisuutta ja vahvaa rakuunan ja timjamin sävyttämää yrttisyyttä, vastaleikattua ruohoa, mutta myös ripaus eksoottisia hedelmiä, voisia kaurakeksejä sekä tammen tuomaa hentoa vaniljaista aromia.

Mausta huomaa selvästi, että monimuotoisesta tuoksusta huolimatta viini on, varmaan järeän vuosikerrankin vuoksi, yhä kovin nuori: sävyinä on lähinnä sitruunaa, kirpeää limen kuorta sekä tuoksusta tuttua ruohon tuntua. Jälkimaku on tiukka, mineraalisuuden sävyttämä ja vuosikerran mukaiset hapot ovat jykevyydeltään vähintään samaa kaliiberia. Tuoksu on tässä iässä jo hieno ramonetmaiseen tyyliin, mutta maku vielä vähän ärhäkkä ja jossain määrin sulkeutuneen oloinen - toivottavasti maltan palata tähän viiniin uudestaan vasta usean vuoden päästä. 92

Charles Joguet Chinon Clos de La Dioterie 2005 magnum

Maistettu runsaan kahden tunnin päästä dekantoinnista. Tuoksussa on tupakkaa, mentolia ja voimakasta yrttisyyttä, joka vielä sävyttyy viherpippurin aromilla. Maussa ovat keskeisimpänä samat elementit, tupakka ja yrtit, ja lisäksi niiden rinnalla maaperän multaista sävyä sekä ripaus kypsää kirsikkaa. Viini on nuoruudestaan huolimatta aika mukavasti juotavissa: tanniinit ovat jo hiukan pyöristyneitä, vaikka jälkimaussa tuntuukin niiden saattelemaa terävyyttä. Laadukas, tuhdin ruuan kumppaniksi sopivan robusti viini, jonka alkuperä erityisesti 100 % cabernet franc -rypälekoostumuksen osalta tuntuu tässä suhteellisen helposti tunnistettavalta. 92

Château Climens 2001

Maistettu ensiksi 30 minuutin päästä dekantoinnista ja sen jälkeen illan kuluessa myöhemminkin. Vahvassa ja kypsähkön tuntuisessa tuoksussa on voimakasta botrytiksen sävyä, aprikoosia, salmiakkia, kandeerattua ananasta ja hunajaa. Maussa on sitruunaruohoa, appelsiininkuorta, vaniljapikkuleivän sävyä, sekä kiehtova lakritsijauheen häivähdys jälkimaussa. Viimeksi mainittu on muutenkin sileä, pitkä ja kuitenkin hieman kirpeästi sitruunainen kuten melko nuoreen ikään hyvin sopii.

Kehityskaarensa kuitenkin suhteellisen alkutaipaleella oleva huippuvuoden huippuviini, joka varmasti yhä paranee vuosien ja vuosikymmentenkin mittaan. Havaittavasti konsentroituneempi ja hieman detaljikkaampi kuin saman vuoden Suduiraut puolikkaasta pullosta vajaa vuosi sitten. 95

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Vieraana syntymäpäiväpruuvissa: mm. DRC La Tâche 2006, Rene Engel Grands Echezeaux 1983 ja Bollinger VVF 1998

Mainio maaliskuinen ilta vieraana -83-mallisia syntymäpäiviä juhlistamassa. Viinilista (ja viinien järjestys) oli suurimmaksi osaksi etukäteen tiedossa, mutta muutama mukava sokkokin mahtui joukkoon.

Lanson Black Label (80-luvulta?) Sokkona tarjoillussa lämmittelyviinissä on kullankeltainen väri ja jonkin verran kuplia. Hillityn tasapainoisesta tuoksusta erottuu paahdettua sokeria, melko vahvaa punasävyistä omenaa ja kypsää ananasta. Kokonaisuutta monipuolistaa vielä ripaukset hasselpähkinää ja jouluista mausteisuutta, toisaalta mukana on myös aivan aavistus jonkinasteista alkavan oksidoitumisen tuntua.
Maussa on aika mukavasti hedelmää: omenaa, omenan kuorta ja kypsähköä sitruunaa. Makeus on hyvin balanssissa ja viinissä on oikein sopivan tuntuinen hapokkuus. Maukas, kypsä kokonaisuus, vaikka konsentraatiota aivan huippuviiniksi kyllä uupuukin. Veikkasin identiteetiksi välivuoden domppaa 90-luvun alusta tai Moëtin hyvää vuosikertaviiniä samalta aikakaudelta. Olikin kuitenkin hyvässä…

Jouluaattona samppanjaa: mm. Roederer Rosé 2008, Dom Ruinart Rosé 1996 ja Selosse Le Bout du Clos

Gosset Grande Réserve Brut magnum Tuoksusta erottuu ripaus ruutisavun reduktiivista sävyä sitruunan ja vihreän omenan, sekä vielä kunnolla kypsymättömän ananaksen terävähköjen aromien rinnalla. Viinin lämmetessä mukaan ilmaantuu pyöristävä häivähdys kermatoffeeta.

Maussa on mukavasti tuoksua kypsempää sitruunaa ja mehukkaampaa omenaa, sekä hieman voilla leivottujen pikkuleipien sävyä. Maukasta ja laadukkaaksi nv-samppanjaksikin varsin pitkää jälkimakua tahdittaa Gosset'lle tyypillinen jäntevä, tiukan sitruunainen hapokkuus. Raikas ja puhdaspiirteinen viini varsinkin näin magnumista maistettuna. 90
Philipponnat Grand Blanc Extra-Brut 2008 Korkinvaihto 3/2018, dosage 4,5 g/l. Keveäpiirteisessä tuoksussa on sitruunaa, voita, limen kuoren pirteää sävyä ja hieman raikasta hunajaisuutta. Tuoreen nuorekkaassa maussa on eniten sitruunaa ja vihreää omenaa, mutta myös ripaus hunajaisen kypsää mangon sävyttämää trooppista hedelmää. Jälkimaussa tuntuu tiukahko hapokkuus limen ja greipin kyyd…