Siirry pääsisältöön

Red Burgundy & Pinot Noir: mustat hevoset

ensimmäinen flight punaviiniä, "oletuksen" mukaisesti kaikki peräisin Burgundista...












Bollinger La Côte aux Enfants Coteaux Champenois 2002


Tämän viinin värisävy on kolmikon selvästi ruskehtavin kypsyneisyydestä kielien. Tuoksu vahvistaa olettamuksen oikeaksi: kypsää luumua, lämmintä paahteisuutta ja myös hiukan VA-tyyppisiä aromeja. Maussa on hieman savua ja vähän tummia marjoja, mutta yleisvaikutelma on väsähtänyt: hapokkuutta on ja niin on tanniiniakin, mutta hedelmä on auttamatta hävinnyt johonkin.

Ei kovin ihmeellinen tai hyvä viini, identiteetistä en osannut sanoa mitään muuta, kuin ettei tämä ainakaan tyypilliseltä punaiselta burgundilta vaikuttanut. Alkuperän selvittyä selvisi sekin, että kyseessä oli ensimmäinen koskaan maistamani punainen Coteaux Champenois Champagnesta - jos tämä oli edustava yksilö, niin ihan hyvällä syyllä ovat sivuutetuiksi tulleet.  87

Rudolf Fürst Centgrafenberg Frühburgunder "R" 2005

Aivan toista maata kuin edellinen viini: tuoksussa on kivaa maaperän aromia ja sammalikkoa yhdistettynä lakritsin ja salmiakin sävyihin sekä kypsään kirsikkaan ja lopulta tupakankin häivähdykseen. Maku tuntuu jo jossain määrin kypsyneeltä, elementteinä on mansikkaa, kirsikkaa sekä pyöreää punaista hedelmäisyyttä. Jälkimaku on aika pitkä ja hapokas mineraalisuuden sävyttämänä - tämän miellyttävän viinin osaset ovat varsin hyvässä tasapainossa.

Minulle tämä meni hyvin läpi laadukkaana Ranskan-burgundina, vaikka tässä ei huippuburgundin mehukasta rakennetta ja tiivistä samettisuutta aivan olekaan. Veikkasin tästä Comte Armandin -99 Epeneaux'ta, mutta tämän oikean identiteetin mukaisen nimenkin laitan tulevaisuuden varalle tarkasti mieleen. 93

Bernhard Huber Schlossberg Spätburgunder "R" 2011

Pelkästään havaittavasti tummin väri antaa olettaa viinin oleva kolmikon nuorin, varsinkin kun muutkin havainnot tukevat tätä olettamusta. Tuoksu on selvästi trion tiukin ja sulkeutunein: nahkaa, mineraalia ja maaperän sävyä, tässäkin lisänä ripaus tupakan vivahdetta. Maussa on tuhdisti tummaa kypsymätöntä marjaisuutta, tanniinit kiristävät suuta ja hapokkuuttakin löytyy reipas annos.

Viini on aromeiltaan selvästi vielä turhan nuori, mutta kokonaisuuden tasapaino tuntuu silti yllättävänkin hyvältä. Tätä viiniä kelpaisi epäilemättä kypsyttää lisää hyvässä kellarissa. Tämänkin olisin hyvin uskonut "aidoksi" nuoreksi burgundiksi joltakin hapokkaalta vuodelta - jokin kuitenkin pani empimään hiukan edellistä viiniä enemmän, joten arvauspyssy jäi tämän osalta onneksi kokonaan laukaisematta. 91


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…

DRC Domaine de la Romanée-Conti 2012 -tasting

Vuoden kenties odotetuin viini-istunto, Domaine de la Romanée-Contin koko valikoima Montrachet'a lukuun ottamatta lupaavalta burgundivuodelta 2012. Vain muutaman vuoden iästä huolimatta viinit onnistuivat vastaamaan vähintäänkin korkealle nousseisiin odotuksiin aina hinnaltaankin häikäisevää Romanée-Contia myöden. Viinien pienimpiä yksityiskohtia myöden hiotun laadun ohella asiaa varmasti edesauttoi asiantuntevan sommelierin oikein mitoitettu ennakkovalmistelu: ensiksi neljä tuntia dekanttereissa viettäneet viinit oli kaadettu laseihin jo vaikuttavat 1,5 tuntia ennen pruuvaamisen alkua.


DRC Corton Grand Cru 2012 Tämä DRC-joukon tuorein tulokas ja itse asiassa näistä punaisista kaikista harvinaisin viini on ainakin tänä vuosikertana kenties joukon positiivisin yllätys. Tuoksu tuntuu aluksi jossain määrin muita kirpeämmän marjaiselta, mutta makeutuu vähitellen selvästi. Aromeina on karpaloa, puolukkaa ja pieniä maatiaisluumuja: voimaa ja rotevuutta on selvästi enemmän kuin viereises…