Siirry pääsisältöön

Dagueneau Silex 2012 & Remoissenet Clos Vougeot 2009

Didier Dagueneau Silex 2012

Tuoksussa trooppisen hedelmäiset persikan ja mangon sävyt yhdistyvät lempeän virkistävään mineraalisuuteen ja kesäiseen kukkaniityn sävyyn. Viinin avautuessa lasissa mukaan tulee myös ananaksen aromia, ja aiemmat trooppiset sävyt vahvenevat vähitellen.

Maku on mehukas, siinä on hennohkosti trooppista hedelmäisyyttä, jota ensin raikastaa omenainen elementti, ja sitten jälkimaussa mineraalisuus sekä limen kuori vielä lisää. Mainio viini lajissaan, mutta ehkä lähinnä rypäleensä (100 % sauvignon blanc) johdosta kuitenkin keveähkö ja jotenkin yksitarinainen, ainakin verrattuna parhaimpiin ja sädehtivimpiin (burgundin) chardonnay-teoksiin. 92

Remoissenet Père & Fils (Domaine) Clos Vougeot Grand Cru 2009

Dekantoitu nopeasti ja nautittu sen jälkeen n. 2,5 h aikana. Tuoksun muhkean voimakkaissa sävyissä on ennen kaikkea tummaa marjaa: mustikkaa ja hieman boysenmarjaa. Näiden rinnalta erottuu lakritsia, savua, turvemullalla sävyttyvää mineraalisuutta, vanhan suutariliikkeen nahkaista aromia ja jo tässä iässä aavistus kypsyneelle burgundille tyypillistä lehtikarikkeen sävyä.

Maku on yllättävänkin lempeän ja sileän mustikkainen, mukana on myös kevyttä savuisuutta ja tuoksua seurailevaa mineraalia. Kokonaisuutta kyyditsee vuosikerran mukainen, riittävä hapokkuus ja kevyt ripaus tanniinia jälkimaussa. Oikein miellyttävän tasapainoinen, puhdassävyinen ja hiukan kypsyyttä saanut punainen burgundi - tyylikäs Vougeot'ksi! Kyllähän tämä viini varmasti kellarissa kypsyy ja kehittyy edelleen, mutta mahtaneeko absoluuttisesti enää kovin paljon nykyisestä parantua? 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…

DRC Domaine de la Romanée-Conti 2012 -tasting

Vuoden kenties odotetuin viini-istunto, Domaine de la Romanée-Contin koko valikoima Montrachet'a lukuun ottamatta lupaavalta burgundivuodelta 2012. Vain muutaman vuoden iästä huolimatta viinit onnistuivat vastaamaan vähintäänkin korkealle nousseisiin odotuksiin aina hinnaltaankin häikäisevää Romanée-Contia myöden. Viinien pienimpiä yksityiskohtia myöden hiotun laadun ohella asiaa varmasti edesauttoi asiantuntevan sommelierin oikein mitoitettu ennakkovalmistelu: ensiksi neljä tuntia dekanttereissa viettäneet viinit oli kaadettu laseihin jo vaikuttavat 1,5 tuntia ennen pruuvaamisen alkua.


DRC Corton Grand Cru 2012 Tämä DRC-joukon tuorein tulokas ja itse asiassa näistä punaisista kaikista harvinaisin viini on ainakin tänä vuosikertana kenties joukon positiivisin yllätys. Tuoksu tuntuu aluksi jossain määrin muita kirpeämmän marjaiselta, mutta makeutuu vähitellen selvästi. Aromeina on karpaloa, puolukkaa ja pieniä maatiaisluumuja: voimaa ja rotevuutta on selvästi enemmän kuin viereises…