Siirry pääsisältöön

Koti-ilta viinillä: mm. Pol Roger Sir Winston Churchill 1996 ja Vieux Château Certan 1971 & 1998

Jacques Selosse Rosé

Korkinvaihto 6/10/2015. Viini sävy on niin kalpean punainen, että tätä olisi lasista arvioituna pelkän värin perusteella vaikea tunnistaa roséeksi. Viinissä on ihan tutun selossemainen tuoksu: raikasta omenaa, aprikoosia, hieman toffeeta ja hyvin hallinnassa olevaa oksidatiivisuutta. Maku on runsas ja melko nuorekas tuoreen vihreän omenan, sitruunan ja sitruunan kuoren sävyissä. Pitkässä jälkimaussa on pinot-lisäyksen mukanaan tuomaa kirpeää karpaloa ja hieman vadelmaa. Kiva viini jo tässä iässä, ja muutaman vuoden lisäkypsytyksellä todennäköisesti vielä parempaa. 93

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1996

Tämä viini avautuu melko hitaasti lasissa, mutta sen tyylikkyys ja tasapainoisuus ovat heti helposti havaittavissa. Tuoksusta erottuu ainakin kypsää omenaa ja ananasta, raastettua limen kuorta ja hiukan toffeeta. Maku jatkaa samaa hyvän tasapainon teemaa vailla erityisen vahvasti erottuvia kulmia: punaista omenaa, kypsää sitruunaa ja kanelin sekä kardemumman sävyttämää hienovireistä mausteisuutta. Jälkimaku on pitkä ja mehukas, sitruunan ja paahtovanukkaan sävyttämä. Vähäeleisen kaunis, oikein nautittavassa kehitysvaiheessa oleva viini juuri nyt. 95

Paul Pernot Bâtard-Montrachet Grand Cru 1999

Reilu tunti dekantterissa ennen maistamista. Vahvahkossa tuoksussa on viinin alkuperälle tyypillistä simpukankuorien sävyä, piikiveä, jämäkkää mineraalisuutta, salmiakkia ja pirteää yrttisyyttä. Maku on melko tuhti, jo kypsyneen sitruunainen, rinnallaan ripaus hunajaa ja raikastavaa mineraalien tuntua. Jälkimaun myötä sitruunan sävyihin tulee mukaan myös terävämpiä, kevyesti kirpeitä piirteitä. Kokonaisuudessaan tässä viinissä ei ole aivan huippuluokan kirkkautta tai eleganssia, mutta kyllä tämä kelpo Bâtardista silti hyvin menee. Ei mitään oksidoitumiseen viittaavaa, eikä toisaalta mitään kovasti kehittymättömiä sävyjä - vaikea arvioida, mitä tälle vielä voisi lisäkellaroinnilla tapahtua. 92

Faiveley (Domaine) Clos-de-Bèze 1983

Puolen tunnin dekantointi ennen maistamista, viini on väriltään melko ruskean punainen. Tuoksu on intensiteetiltään ja voimakkuudeltaan keskitasoa, aromeina erottuu vanhaa sammalta, nahkaa, kuivattuja sekahedelmiä ja jonkin verran tupakkaa. 

Maku on suhteellisen keveä, sävyinään viikunaa, nahkaa ja ripaus lakritsia. Viini on hyvässä tasapainossa ja hapokkuus on hennon lempeää, mutta hedelmäisyydessä tai detaljeissa ei ole kovinkaan paljon voimaa - tämä viini taitaa olla täysin kypsä tai jo hiljalleen hiipumassa. 92

Vieux Château Certan 1971

Hieman yli 1,5 h dekantterissa ennen maistamista. Viini on väriltään rusehtavan punainen. Tuoksussa on voimakkaasti tupakkaa, ja sen rinnalla ripaukset mentolia, seetripuuta ja lämmintä paahteisuutta. Maku on suhteellisen mehukas, ja lempeää, kypsän luumun sävyistä hedelmää on yhä jäljellä varsin mukavasti. Tanniineita ei erityisesti erotu, tämä viini tuntuu jo vähintään täysin kypsältä. Hyvä, hyvin juotavissa oleva, mutta tuoksun tietynlaisen yksipuolisuuden ja maun yksinkertaisuuden vuoksi ei silti lähelläkään muutama vuosi sitten maistetun vuosikerran -64 veroinen viini. 92

Vieux Château Certan 1998

Dekantterissa pari tuntia ennen maistamista. Viini on väriltään kirsikanpunainen. Kiehtovasta tuoksusta erottuu lakritsia, salmiakkia, mustetta, hienovaraista luumuisuutta ja miellyttävää mustikoiden sävyä.

Maku on tässä parikymmenvuotiaassa viinissä jo jonkin verran pyöristynyt ja kehittynyt, rakenne silkkinen, eivätkä sinänsä yhä nuorekkaat ja melko vahvat tanniinit himmennä viinin nautittavuutta millään tapaa. Hedelmäisinä sävyinä erottuu herkullista mustikkaa ja hapokasta luumua. Kerrassaan maukas viini, jolle lienee ajan kanssa odotettavissa vielä nykyhetkeäkin herkullisempi tulevaisuus. 94

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Jouluaaton viinit: mm. Krug Rosé ja Clicquot La Grande Dame 1990

Henriot 1996
Väri on kullankeltainen ja kuplat ikään nähden suhteellisen rauhalliset. Tuoksussa on melko voimakkaasti toffeeta, hieman kypsää sitruunaa ja voin sekä hasselpähkinöiden sävyä. Maku ei ole kovin runsas tai kovin hedelmäinen, sävyinä erottuu lähinnä kevyttä omenaisuutta ja sitä hieman reilummin sitruunaa. Jälkimaun terävähkön hapokkuuden rinnalla tuntuu vieno oksidoitumisen sävy. Oikein asiallisesti juotava viini, mutta kuitenkin selvästi heikompi kuin parhaat pullolliset monista aiemmin juoduista: olisikohan niin, että ainakin normipullot tällä vanhanmallisella etiketillä (=uudempia aiempi korkinvaihto?) olisi jo muutenkin syytä juoda suhteellisen pian pois? 89


Charles Heidsieck Brut Réserve Takaetiketin mukaan laitettu kellariin 2008 ja korkki vaihdettu 2016, joten pohjavuosikerta/-sato lienee tässä 2007. Raikas tuoksu on sopiva yhdistelmä paahdetta, vihreää omenaa, karambolaa ja sitruunaruohoa. Makukin on miellyttävän pyöreä: sitruunaa ja vihreää omenaa, hieman kanelin …

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…