Siirry pääsisältöön

Koti-ilta viinillä: mm. Pol Roger Sir Winston Churchill 1996 ja Vieux Château Certan 1971 & 1998

Jacques Selosse Rosé

Korkinvaihto 6/10/2015. Viini sävy on niin kalpean punainen, että tätä olisi lasista arvioituna pelkän värin perusteella vaikea tunnistaa roséeksi. Viinissä on ihan tutun selossemainen tuoksu: raikasta omenaa, aprikoosia, hieman toffeeta ja hyvin hallinnassa olevaa oksidatiivisuutta. Maku on runsas ja melko nuorekas tuoreen vihreän omenan, sitruunan ja sitruunan kuoren sävyissä. Pitkässä jälkimaussa on pinot-lisäyksen mukanaan tuomaa kirpeää karpaloa ja hieman vadelmaa. Kiva viini jo tässä iässä, ja muutaman vuoden lisäkypsytyksellä todennäköisesti vielä parempaa. 93

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1996

Tämä viini avautuu melko hitaasti lasissa, mutta sen tyylikkyys ja tasapainoisuus ovat heti helposti havaittavissa. Tuoksusta erottuu ainakin kypsää omenaa ja ananasta, raastettua limen kuorta ja hiukan toffeeta. Maku jatkaa samaa hyvän tasapainon teemaa vailla erityisen vahvasti erottuvia kulmia: punaista omenaa, kypsää sitruunaa ja kanelin sekä kardemumman sävyttämää hienovireistä mausteisuutta. Jälkimaku on pitkä ja mehukas, sitruunan ja paahtovanukkaan sävyttämä. Vähäeleisen kaunis, oikein nautittavassa kehitysvaiheessa oleva viini juuri nyt. 95

Paul Pernot Bâtard-Montrachet Grand Cru 1999

Reilu tunti dekantterissa ennen maistamista. Vahvahkossa tuoksussa on viinin alkuperälle tyypillistä simpukankuorien sävyä, piikiveä, jämäkkää mineraalisuutta, salmiakkia ja pirteää yrttisyyttä. Maku on melko tuhti, jo kypsyneen sitruunainen, rinnallaan ripaus hunajaa ja raikastavaa mineraalien tuntua. Jälkimaun myötä sitruunan sävyihin tulee mukaan myös terävämpiä, kevyesti kirpeitä piirteitä. Kokonaisuudessaan tässä viinissä ei ole aivan huippuluokan kirkkautta tai eleganssia, mutta kyllä tämä kelpo Bâtardista silti hyvin menee. Ei mitään oksidoitumiseen viittaavaa, eikä toisaalta mitään kovasti kehittymättömiä sävyjä - vaikea arvioida, mitä tälle vielä voisi lisäkellaroinnilla tapahtua. 92

Faiveley (Domaine) Clos-de-Bèze 1983

Puolen tunnin dekantointi ennen maistamista, viini on väriltään melko ruskean punainen. Tuoksu on intensiteetiltään ja voimakkuudeltaan keskitasoa, aromeina erottuu vanhaa sammalta, nahkaa, kuivattuja sekahedelmiä ja jonkin verran tupakkaa. 

Maku on suhteellisen keveä, sävyinään viikunaa, nahkaa ja ripaus lakritsia. Viini on hyvässä tasapainossa ja hapokkuus on hennon lempeää, mutta hedelmäisyydessä tai detaljeissa ei ole kovinkaan paljon voimaa - tämä viini taitaa olla täysin kypsä tai jo hiljalleen hiipumassa. 92

Vieux Château Certan 1971

Hieman yli 1,5 h dekantterissa ennen maistamista. Viini on väriltään rusehtavan punainen. Tuoksussa on voimakkaasti tupakkaa, ja sen rinnalla ripaukset mentolia, seetripuuta ja lämmintä paahteisuutta. Maku on suhteellisen mehukas, ja lempeää, kypsän luumun sävyistä hedelmää on yhä jäljellä varsin mukavasti. Tanniineita ei erityisesti erotu, tämä viini tuntuu jo vähintään täysin kypsältä. Hyvä, hyvin juotavissa oleva, mutta tuoksun tietynlaisen yksipuolisuuden ja maun yksinkertaisuuden vuoksi ei silti lähelläkään muutama vuosi sitten maistetun vuosikerran -64 veroinen viini. 92

Vieux Château Certan 1998

Dekantterissa pari tuntia ennen maistamista. Viini on väriltään kirsikanpunainen. Kiehtovasta tuoksusta erottuu lakritsia, salmiakkia, mustetta, hienovaraista luumuisuutta ja miellyttävää mustikoiden sävyä.

Maku on tässä parikymmenvuotiaassa viinissä jo jonkin verran pyöristynyt ja kehittynyt, rakenne silkkinen, eivätkä sinänsä yhä nuorekkaat ja melko vahvat tanniinit himmennä viinin nautittavuutta millään tapaa. Hedelmäisinä sävyinä erottuu herkullista mustikkaa ja hapokasta luumua. Kerrassaan maukas viini, jolle lienee ajan kanssa odotettavissa vielä nykyhetkeäkin herkullisempi tulevaisuus. 94

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Vieraana syntymäpäiväpruuvissa: mm. DRC La Tâche 2006, Rene Engel Grands Echezeaux 1983 ja Bollinger VVF 1998

Mainio maaliskuinen ilta vieraana -83-mallisia syntymäpäiviä juhlistamassa. Viinilista (ja viinien järjestys) oli suurimmaksi osaksi etukäteen tiedossa, mutta muutama mukava sokkokin mahtui joukkoon.

Lanson Black Label (80-luvulta?) Sokkona tarjoillussa lämmittelyviinissä on kullankeltainen väri ja jonkin verran kuplia. Hillityn tasapainoisesta tuoksusta erottuu paahdettua sokeria, melko vahvaa punasävyistä omenaa ja kypsää ananasta. Kokonaisuutta monipuolistaa vielä ripaukset hasselpähkinää ja jouluista mausteisuutta, toisaalta mukana on myös aivan aavistus jonkinasteista alkavan oksidoitumisen tuntua.
Maussa on aika mukavasti hedelmää: omenaa, omenan kuorta ja kypsähköä sitruunaa. Makeus on hyvin balanssissa ja viinissä on oikein sopivan tuntuinen hapokkuus. Maukas, kypsä kokonaisuus, vaikka konsentraatiota aivan huippuviiniksi kyllä uupuukin. Veikkasin identiteetiksi välivuoden domppaa 90-luvun alusta tai Moëtin hyvää vuosikertaviiniä samalta aikakaudelta. Olikin kuitenkin hyvässä…