Siirry pääsisältöön

Kesäinen viini-istunto: mm. Dom Perignon 1988, Michel Gaunoux Grands Epenots 1988 ja Cheval Blanc 1971

Taittinger Comtes de Champagne 1998

Raikkaan hedelmäisestä tuoksusta erottuu lempeää sitruunaa, keltaposkista omenaa, kypsää vihreää karviaista, briossia ja miellyttävää voin aromia, terästettynä ripauksella mineraalia. Makukin tuntuu näin parikymmenvuotiaana varsin miellyttäväksi kypsyneeltä: sitruuna ja lime ryydittävät maukkaita omenan ja ananaksen sekä myöhemmin hunajameloninkin sävyjä. Jälkimaun hapokkuus tuntuu sopivan vahvalta, lime sävyttää sitä mukavasti. Maukas, kypsähkön tuntuinen viini, joka toki kestää kellarointia varmasti vielä pitkään ja saattaa sen myötä parhaimmillaan pyöristyä ripauksen lisää. 94

Moët & Chandon Cuvée Dom Perignon 1988

Viinissä on edelleen asialliset kuplat ja sen värisävy on selvästi kullankeltaisempi kuin Comtesissa. Tuoksussa on kermatoffeeta, tilkka kahvia, kypsää punaista omenaa ja sitruunaa, crème brûléeta ja hienovireistä paahteisuutta. Maku on muhkean hedelmäinen: omenaa, kypsää sitruunaa, vaaleaa persikkaa ja cantaloupemelonia, sekä tässäkin ripaus paahdetun ruskean sokerin sävyä. Jäntevä hapokkuus on sitruunan vahvasti sävyttämää ihan klassisen vuosikerran mukaisesti. Mainio kypsä samppanja juuri nyt, jota en tämän pullollisen perusteella sittenkään kellaroisi enää mahdottoman pitkään: viimeisen lasillisen perusteella vielä mukana oleva tietynlainen raikkaus alkaa ehkä olla jo vähitellen häviämässä ja taittumassa selvästi raskaampiin sävyihin. 95

Domaine Bouchard Père & Fils Corton-Charlemagne Grand Cru 2002

Dekantterissa 45 min ennen maistamista. Tuoksu on voimakas: vihreää omenaa, piparminttua, ripaus tuoretta hunajamelonia, voita, voimakkaasti mineraalia ja vähän piikiven sävyttämää savuisuutta. Tiiviissä ja runsaassa maussa on omenaa ja tuoretta vaaleaa persikkaa, tiukkaa mineraalia ja tuoksun mukaista piparmintun sävyä, sekä varsinkin aluksi jopa hieman aggressiivisen tuntuista hapokkuutta. Runsasraaminen, alkuperälle tyypillinen CC, joka on ainakin tämän pullollisen perusteella hyvin tuoreen ja raikkaan oloinen edelleen. Tämä viini hyötyisi epäilemättä vielä muutaman vuoden lisäkypsytyksestä. 93

Domaine Michel Gaunoux Pommard Premier Cru Grands Épenots 1988

Dekantterissa 20 minuuttia ennen maistamista. Viinin väri on reunalta jo kevyesti ruskehtava. Selväpiirteisessä tuoksussa on kypsiä punaisia herukoita ja granaattiomenaa, ripaus maanläheistä sävyä ja kunnon annos lakritsia. Maku on sopivan keveästi kypsän punaisen marjan ja hedelmän täyttämä: herukoita, kirsikkaa ja maatiasluumuja. Jälkimausta erottuu ripaus salmiakkia ja viinin hienon tasapainoinen hapokkuus. Viinissä on erittäin herkullinen tuoksu ja lempeä, mutta ehkä kuitenkin tuoksua asteen verran keveämpi ja yksinkertaisempi maku. Kokonaisuus on joka tapauksessa hieno ja tuntuu oikein sopivan kypsältä nyt. 94

Chateau Cheval Blanc 1971

Dekantterissa puolisen tuntia ennen ensimmäistä maistamista, viinin värisävy on ruskehtavan punainen. Tuoksu on voimakas, siinä on mentolia, tupakkaa, seetripuuta, yrttejä rosmariinin ja salvian sävyissä sekä viikunaa. Maku on sopivan konsentroitunut mutta kuitenkin varsin burgundimainen, yrttinen ja sikarilaatikon sävyinen rinnallaan keveähkösti sopivan kypsää hapokasta luumua ja ripaus mustaherukan lehtiä. Tanniinit ovat kypsiä ja hapokkuus kauniiksi tasaantunutta. Tasapainoinen, hieno viini, vaikkakin ehkä hieman vähemmän ilmaisuvoimainen ja niukemman hedelmäinen kuin edellisen kerran upeasta pullollisesta. 95

Chateau Lafaurie-Peyraguey 2009 (0,375)

Kaadettu suoraan lasiin ilman dekantointia. Tuoksussa on melko suoraviivaisesti aprikoosia ja persikkaa pienen botrytiksen vivahduksen säestämänä. Mausta erottuu samoja hedelmiä ja hunajaa, jälkimaun kevyt sitruunaisuus raikastaa muuten aika runsasta ja hiukan ylitsevuotavasti kypsän tuntuista kokonaisuutta. Asiallinen viini joka tapauksessa: näin viiden kellarivuoden jälkeen toisen kerran puolikkaasta formaatista maistettuna veikkaisin, ettei tämä jatkokypsytykselläkään tule enää oleellisesti paranemaan. 91

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Vielä riittää 2002 samppanjoita, tasting osa V: mm. Vilmart Coeur de Cuvée, Comtes de Champagne Rosé, Egly-Ouriet

Vuoden 2018 maaliskuussa maistettiin osaltani vuosikerran 2002 samppanjasaagan viides osa.

1. erä
Françoise Bedel L'Âme de la Terre Millésimé 2002 Tuoksu on runsaahko: lämmintä paahdetta ja paahdettua sokeria, kypsää omenaa ja ja ripaus vaniljaista kermaa. Aromit taittuvat kuitenkin valitettavan pian alkavaa oksidoitumista kohti. Maku on miellyttävä ja sinänsä melko tasapainoinen, sävyinään vihreää omenaa ja pirteää sitruunaa. Vaikka viinissä on ihan asialliset hapot, se kuitenkin latistuu lasissa melko nopeasti. 87
Vincent Brochet Espionne Brut Premier Cru 2002 Tämän viinin tuoksu on paahteinen saaristolaisleivän sävyttämänä, sen rinnalta erottuu metallinen häivähdys, voita, hasselpähkinää, sekä mangon ja banaanin trooppisen tuntuisia hedelmäaromeja. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole kovin puhdassävyinen, vaan ennemmin jo jonkin verran oksidoitunut.  Maussa on tuoksua seurailevasti trooppista mangon ja persikan sävyttämää hedelmäisyyttä, mutta turhan kosiskelevan makealla tavalla ilm…

Joulupäivän viinit: Leoville Las Cases 1990, Brusset Cairanne Cuvée Hommage à André Brusset 1999 jne.

Domaine Brusset Cairanne Cuvée Hommage à André Brusset 1999 magnum Tämä viini on käsitykseni mukaan grenache-mourvèdre-sekoitus vanhoista köynnöksistä: Dekantoitu ja maistettu 30 min dekantoinnin jälkeen sekä myöhemmin. Tuoksu on miellyttävän tasapainoinen ja yllättävän tyylikäs: mustaherukkaa ja tumma kirsikkaa, joiden lisänä hieman savua ja salmiakkijauhetta sekä paahdetun lihan sävyä. 
Keskitäyteläisessä maussa on sopivan kypsää marjaisuutta: punaisia ja mustia herukoita, sekä keveää rakuunan sävyttämää yrttisyyttä ja mustapippuria siinä rinnalla. Jälkimaku on melko hapokas, ja sitä sävyttää sopiva annos kypsiä tanniineja. Kenties lähellä lakipistettään nyt, ja sen siivittämänä suorastaan yllättävän hyvä ja odotuksiin nähden moniulotteinenkin viini itselleni varsin vieraalta viinialueelta. 92


Chateau Figeac 1985 Viini on harmi kyllä lievästi korkkivikainen. -
Chateau Leoville Las Cases 1990 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Täysin odotusten mukaisesti tuoksu on erittäin tas…