Siirry pääsisältöön

Rousseau-Romanée-Conti-tasting: Rousseau Clos St. Jacques -vertikaali 2009–2015


1. flight

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 2009

2009 ja 2010 aloittavat parina illan toisen minivertikaalin. Kuten odotuksiin sopii, 2009:n tuoksu on näistä kahdesta kypsempi ja lempeämpi: mansikkaa, kypsää vadelmaa, ruskeiden lehtien ja mullan aromeja sekä ripaus lääkehiilen ja salmiakin sävyjä. 

Maku on makeahkon hedelmäinen ja jo näin kymmenvuotiaana varsin pyöreä sävyiltään: lempeää mansikkaa ja vadelmaa yhdistettyinä lakritsiin sekä varmaankin lämpimän vuoden mukanaan tuomaan ripaukseen vastajauhettuja kahvipapuja ja mokkaa. Hapokkuus on lempeää ja tasapainoista, eikä tässä ole ollenkaan saman vuosikerran Lavauxin kaltaisia ärhäköitä tanniineja. Miellyttävä, helposti lähestyttävä ja jo aika valmiin tuntuinen viini - tämäkin kehittyy kellarissa varmasti, mutta mitenkään huomattavan suurta nousuvireen varaa tässä ei kenties enää ole. 94

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 2010

Tuoksu on tiiviin hedelmäinen ja upean tyylikäs: intensiivistä mustikkaa, tummaa kirsikkaa, kaunista mineraalisuutta, jasmiinipensaan sävyä ja hieman DRC-tyyppistä neilikan sävyttämää kiehtovaa mausteisuutta.

Maku on hienostuneen samettinen: mustikkaa, hieman boysenmarjaa, lakritsia, hapokkaiden maatiaisluumujen raikasta sävyä ja ripaus tuoreen tammen tuomaa vaniljaa. Jälkimaku on tasapainoinen ja tasaisen hapokas, mustikan kaikki suloisimmat sävyt viipyilevät suussa kymmeniä sekunteja. Tämä päivänselvästi grand cru -tasoinen huippuvuoden huippuviini on ikäänsä nähden melkeinpä odottamattoman nautinnollinen ja avoin jo nyt: itselleni koko illan ehdoton kohokohta yhdessä ei enempää eikä vähempää kuin 2014 Romanée-Contin kanssa. 96

---

2. flight

Koko kolmikko kautta linjan selvästi tyylikkäämpiä ja harmonisempia viinejä kuin samojen vuosien Lavaux St. Jacquesit

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 2011

Tämän viinin tuoksu on painokkuudeltaan keskitasoa, ja samalla sävyiltään jossain määrin raa'an tuntuinen: nahkaa ja tupakkaa, mustikkaa ja hieman rypäleiden rankoihin tai muuhun kasviperäiseen vivahtavaa vihreää aromia. Maku on terävähkö, mustikkaa ja lakritsia sekä särmikästä mullan sävyä. Tätä viiniä kannattaisi varmaankin kypsyttää edelleen, nyt tämä tuntuu selvästi saman vuoden Chambertinia tuoreemmalta ja keskeneräisemmältä. Luulen kuitenkin, että tämä on nyt maistetuista Clos St. Jacques -vuosikerroista vaatimattomin viini myös kunnollisen kellaroinnin jälkeen. 91

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 2012

Tuoksu on vuotta vanhempaan viiniin verrattuna mukavan pyöreä ja avoin: mansikkaa, granaattiomenaa ja sitruunamelissan mieleen tuovaa aromaattista yrttien sävyä sekä ripaus tuoreen tammen mukanaan tuomaa vaniljaisuutta.

Maku ei ole erityisen konsentroitunut, mutta herkullinen kyllä mansikan ja vadelman kypsissä sävyissä. Niiden rinnalla on hieman mineraalia sekä lakritsin ja melassisokerin sävyä. Tässä viinissä on mainio tasapaino nuoresta iästä huolimatta, mutta toisaalta intensiteetti ja painokkuus ovat korkeintaan keskitasoa, eli varsinkin odotuksiin nähden kokonaisuus on hieman keveähkön tuntuinen. Kun 2012 Lavaux oli mielestäni selvästi oman minivertikaalinsa parhaimmistoa, tuntuu tämä 2012 CSJ taas  hieman hukkuvan massaan seitsemän nyt maistetun CSJ-vuosikerran suhteellisen tasaväkisessä (2010 pl.) joukossa. 93

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 2013

Tuoksusta erottuu saman vuosikerran Lavauxin mieleen tuovia nokkosen- ja herukanlehtien aromeja, mutta tyylikkäämmin ja tasapainoisemmin: mukana on myös boysenmarjaa, salmiakkijauhetta sekä ripaus savua ja turvemullan sävyä.

Maussa on mukavan makeahkoa punasävyistä hedelmää punaisten herukoiden ja hapokkaiden vadelmien ryydittämänä. Jälkimaku ei ole mitenkään mieleenjäävän mittainen, mutta siinäkin on mukavaa hentoista makeutta. Melko vaatimattomalla 2013 Lavaux'lla diskontattuihin odotuksiin peilaten jopa yllättävän maukas ja tasapainoinen kokonaisuus nyt, mutta tämä viini palkinnee myös kärsivällisen kellaroijan, viimeistään joskus 2030-luvulla. 92 

---

3. flight

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 2014

Viimeisen, tuoreimman parivaljakon vanhemmassa viinissä on hienoa hillittyä tyylikkyyttä, mutta ei kuitenkaan nuorempansa (2015) muhkeaa konsentraatiota. Sävyt ovat kokonaisuutena melko tummia: mustikkaa, boysenmarjaa ja salmiakkia, kukin intensiteetiltään sopivan tasaveroisina annoksina.

Maku on tiivis, tuore ja tyylikäs: mustikkaa, mustetta ja salmiakkilakritsia. Napakka mineraalisuus erityisesti jälkimaussa tekee viinin olemuksesta kuulaan ja melkeinpä teräksisen ryhdikkään. Piirteiltään klassinen viini ja vuosikerta: tämä on ihailtavan hyvää jo nyt, mutta kypsempänä joskus vuosien päästä varmasti vielä parempaa. 93

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 2015

Tuoksusta erottuu päällimmäisenä paahdetun lihan ja ruskistetun voin sävyjä, ruutia ja siihen sekoittunutta salmiakkijauheen aromia sekä hyppysellinen mustapippuria. Hieman taaempana piileskelevät mustikan ja mustaherukan sävyt sekä ripaus parafiinin tuntua.

Maussa tuntuu korikaupalla makeaa punasävyistä hedelmäisyyttä: auringossa kauniiksi kypsyneitä kirsikoita ja muhkean konsentroituneita mansikoita hentoon toffeen sävyyn lempeästi verhottuina. Jälkimaussa maistuu vielä lakritsi sekä napakka mineraalisuus, ja näitä saattelevat vahva hapokkuus sekä melko tuhti annos kypsiä tanniineja. Ainakin näin tuoreeltaan arvioituna tässä viinissä iso kaliiberi yhdistyy oikein onnistuneesti hienoon punaiseen burgundiin oletusarvoisesti kuuluvaan tyylikkyyteen. Jopa yllättävän nautittava viini nyt, vaikka suurimmillaan tämä viini lieneekin vasta parin kolmen vuosikymmenen kuluttua. 94

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja