Siirry pääsisältöön

Viiden vuosikymmenen viinilauantai: mm. Dauvissat Les Preuses 2007 ja La Mission Haut-Brion 1998

Heidsieck & Co Monopole Diamant Bleu 1982

Viini ei avatessa enää liiemmin pihahda ja sen väri on jonkin verran tummentunut, mutta lasissa tarkasteltuna hiilidioksidia vaikuttaa kuitenkin olevan yhä ripaus jäljellä. Tuoksussa on toffeeta, omenaa, sitruunaa ja kevyesti alkavan oksidoitumisen sävyä. Maussa on tuoksun mukaista hedelmäisyyttä vielä kohtuullisesti tallella, ja jälkimaun sitruunainen hapokkuus tuntuu yhä melko raikkaalta. Selvästi jo alamäen puolelle kääntynyt pullollinen, mutta kuitenkin kokonaisuudessaan silti ihan mukavasti nautittavissa oleva ikääntynyt samppanja. 90

Weingut Keller Kirchspiel Grosses Gewächs 2010

Dekantoitu reilu pari tuntia ennen maistamista. Tuoksu on voimakas ja Kellerille tyypillisen eksoottisen hedelmäinen: mangoa, passionia, ananasta ja häivähdys banaania. Kaikki edellä mainitut sävyt ovat sopivalla kypsyystasolla niin että raikkaus säilyy, varsinkin kun mukana on myös häivähdys sitruunaa ja hyvä annos mineraalisuutta. 

Maku on tyylikkään tasapainoinen: herkullista mangoa, raikasta ananasta, vaaleaa persikkaa, kypsää sitruunaa ja jälkimaussa runsaasti mineraalia hyvän sitruunankuoren sävyttämän hapokkuuden rinnalla. Kypsähkö, sileäsävyinen ja maukas viini, jota varmasti voi huoletta kellaroida vielä toisenkin vuosikymmenen. 93

Vincent Dauvissat Chablis Grand Cru Les Preuses 2007

Dekantoitu reilu pari tuntia ennen maistamista. Kirkassävyisestä, viereistä Kelleriä varsinkin aluksi vienommasta tuoksusta erottuu päällimmäisenä selväpiirteistä suolaveden, simpukankuorien ja kalkkikiven sävyä, niiden alta vähitellen erottuvammin vihreää omenaa ja sateisen ruohoniityn aromia, aavistus ananasta ja häivähdys laventelin sävyä.

Nuorekkaassa maussa on vihreää omenaa, osterien ja suolaveden sävyä sekä pirteää sitruunaa. Tiivis jälkimaku väreilee suussa pitkään limen ja mineraalisuuden sävyttämänä. Hieno ja tasapainoinen, alkuperälleen tyypillinen viini, joka puhkeaa kauniisti kukkaan lasissa kiireettömästi avautuessaan. 2007 on klassisen tyylikäs vuosikerta Chablis'ssa, ja se näkyy hienolla tavalla tässäkin viinissä. 94

Chateau Cheval Blanc 1971

Dekantterissa ennen maistamista puolisentoista tuntia. Tämän jo pari kertaa aiemmin maistetun viinin väri on odotuksen mukaisesti jo melko ruskea reunoiltaan. Lempeän kypsässä tuoksussa on mehevää viikunaa, kypsiä punaisia herukoita, jonkin verran savua ja tupakkaa, hieman paprikan sävyä, teelehtien aromia ja mentholia.

Maku on pyöreä, pehmeä ja täysin kypsän tuntuinen: viikunaa, mansikkaa, granaattiomenaa, punaisia herukoita ja tässäkin hivenen paprikan sävyä. Jälkimaussa häivähtelee tuoksun mukainen mentholin tuntu; tanniineja ei juuri tunnu mutta hapokkuutta on ihan sopivasti. Maukkaasti nautittava, täysin kypsä viini, joka kestää lasissa moitteetta, mutta tuntuu tästä pullollisesta kuitenkin aromeiltaan vaisummalta ja hedelmältään niukemmalta kuin parilla edellisellä kerralla. 93

Chateau La Mission Haut-Brion 1998

Dekantterissa ennen maistamista puolisentoista tuntia. Väri on varsinkin viereiseen CB:hen verrattuna sävyltään varsin tummanpuhuva. Tuoksu on aromeiltaan kiehtova ja vahvapiirteinen: pyöreän paksuja luumun sävyjä rinnallaan tummaa kirsikkaa, hieman vadelmaa ja lempeää mustaherukan aromia. Kokonaisuutta monipuolistaa ripaus seetriä ja häivähdykset anista sekä lyijykynän teroituspurua. 

Maussa on tuhtia, vielä suhteellisen nuoren tuntuista hedelmäisyyttä mustaherukan, luumun ja kirsikoiden sävyttämänä. Mukana on myös nahkaa ja lyijykynän sävyä. Lopussa tuntuu reilu annos jykeviä, mehukkaan kypsän sävyisiä tanniineja. Jälkimaku kantaa pitkälle ja on jo tässä iässä olemukseltaan lupaavan pyöreä. Rinnan mitalla itselleni illan vaikuttavin viini, jonka suurimmat päivät lienevät kuitenkin vasta jossain vuosien tai vuosikymmenien päässä. 94

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja