Siirry pääsisältöön

Deutz CWD, Keller Kirchspiel ja Chave L'Hermitage

Deutz Cuvée William Deutz 2000

Aromeiltaan mukavan pyöreässä ja kivasti kypsyneessä tuoksusta erottuu vahvoja sitruunan sävyjä, keltaista omenaa, kaurapikkuleipiä ja pientä paahteisuutta, sekä häivähdykset vaaleaa persikkaa ja ananasta. 

Maku on varmaankin kohtuullisen anteliaan dosagen säestämänä aika makean hedelmäinen, mutta kuitenkin talon tyylin mukaisesti oivallisen tasapainoinen: persikkaa, täyteläistä omenaa ja kokonaisuutta raikastavaa sitruunankuoren sävyä. Jälkimaussa on lämpimästä vuodesta huolimatta ihan sopivasti hapokkuutta sekä pirteitä sitruunan ja greipin vivahteita. Lempeäsävyinen, helposti juotava ja hyväksi kypsynyt helleillan avausviini. 93



Weingut Keller Kirchspiel Riesling GG 2017 

Nautittu dekantoimatta muutaman tunnin aikana. Tässä viinissä on tutun kellermäinen, voimakas ja kirkaspiirteinen tuoksu: jykevää sitruunaa, tuoretta vihreää omenaa, maukasta vaaleaa persikkaa, häivähdys kanelin ja neilikan sävyttämää mausteisuutta sekä kliinisen tyylikästä mineraalisuutta kalkkikiven aromien säestämänä.

Maussa on keveää trooppisen hedelmän tuntua persikan ja mangon sävyissä, mutta ennen kaikkea sitruunaa, limeä ja raikasta tuoretta omenaisuutta. Jälkimaussa tuntuu viinin tiukka mineraalisuus ja vahva hapokkuus järeän kipakoissa sitruunan ja raastetun limen sävyissä. Nuori, kuulaspiirteinen ja tasapainoisen mehukas viini, aika mukavasti nautittavissa jo tässä nuoressa iässä. Hieno vuosikerta näkyy kyllä, hyvässä kellarissa vuodet tuovat tähän varmasti pyöreyttä ja vielä lisää kerroksia ja yksityiskohtia. 93

Domaine Jean-Louis Chave L'Hermitage 2015

Dekantterissa noin 1,5 h ennen maistamista ja kiireetöntä nauttimista. Tässä on voimakas, tumman marjainen ja nuorekkaan hedelmäinen, hurmaavan tyylikäs tuoksu: kirsikkaa, boysenmarjaa, hieman vadelmaa, raikkaita maatiasluumun aromeja, salmiakkia, mausteisuutta musta- ja maustepippurin vivahteissa sekä musteen sävyä. Kokonaisuuden yllä leijuu melko selvästi erottuva tammen tuoma pehmeän vaniljainen aromi.

Maku on nuoresta iästä huolimatta lempeän tasapainoinen: maukkaan kypsää, suuntäyttävää hedelmäisyyttä erottuu luumun ja tuoreiden mustaherukoiden, sekä myöhemmin myös hapankirsikan sävyttämänä. Rinnalla on maaperän sävyjä tumman mullan ja mineraalisen laavakiven kirjomana. Jälkimaku on pitkä ja muhkea: siinä erottuvat viinin vahvat, kypsät tanniinit, sekä niiden rinnalla myös mukavasti tasapainottavaa hapokkuutta. Hedelmältään kypsä ja samalla tasapainoltaan hieno nuori huippuviini, jonka parhaimmat hetket ovat varmasti kuitenkin vasta kärsivällisen kellaroinnin jäljiltä jossain tulevilla vuosikymmenillä. 94

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Peräkkäisiltä vuosilta

Savart Calliope 2007 Tuoksussa on vihreää omenaa, kevyesti voita ja vähän lämmintä, tummahkoa paahteisuutta mantelin sävyttämänä. Maku on tiiviin hedelmäinen: omenasävy on kirpeähkö mutta mukana on myös miellyttävä häivähdys trooppisuutta ja persikan tuntua. Jälkimaku on jykevä, melko hapokas ja tuhdin greippinen. Jälleen kerrassaan ryhdikäs viini Savartin valikoimasta, jota kelpaisi ja kannattaisi kyllä kypsyttää vielä muutama vuosi lisää.  88 José Michel 2006 Tuoksu on mutkattoman hedelmäinen ilman suurempaa eleganssia: punaista omenaa ja sen rinnalla kukkeampaa sävyä, kevyesti paahtoleipää ja häivähdys savuisuutta. Maussa kypsähkön hedelmäinen, hivenen makean hunajaisuuden sävyttämä linja jatkuu. Hapokkuus on suhteellisen kevyttä ja jälkimaku taittuu kirpeään sitruunaisuuteen sekä aavistukseen alkoholin tuntua. Meunierin suuri määrä tässä viinissä vuosikertaan yhdistettynä näkyy suhteellisena kypsyytenä ja melko suoraviivaisina sävyinä -- kokonaisuus on vuosikertasamppanja