Siirry pääsisältöön

Vain kuusi samppanjaa: punainen Bordeaux

Chateau Magdelaine 1964



Väriltään tummahkon viinin tuoksu on todella hieno: nahkaa, tupakkaa, mustaherukkaa ja kirsikkaa. Maku on myös voimakkaan mustaherukkainen, ja luumu sekä sikarilaatikon tuntu täyteläistävät ja sävyttävät sitä sopivasti lisää. Suutuntuma on tyylikäs ja tasapainoinen, mutta samalla nuorekas jopa iättömän tuntuisella tavalla - tätä viiniä voisi epäilemättä kypsyttää vielä pitkäänkin. Kun viinin identiteetti ei vielä ollut selvillä, ajattelin, että tämä viini voisi hyvin olla esimerkiksi 80-luvulta. Isäntä kuvaa tätä hienoa mutta vähemmän tunnettua linnaa burgundimaiseksi bordeaux'laiseksi, ja vaikea tästä on maistelemisen lomassa mitään muutakaan väittää. 95

Chateau Canon 1964



Viini on väriltään reunasta kevyesti tiilen sävyinen ja siten vähän ikääntyneemmän oloinen kuin Magdelaine. Tuoksussa on viikunaa, lakritsia ja lantaa "burgundi-bordeaux'ta" maanläheisempänä ja ronskimpana kokonaisuutena. Maku on runsaahko yhdistelmä tallia ja kypsiä hedelmiä, etenkin luumua. Tämä on robusti, hyvä ja kypsän tuntuinen viini, mutta ei silti millään mittarilla tai yhdestäkään kulmastaan aivan huipputasoa. 93

Chateau Ausone 1947



Flightin kolmas viini koventaa kierroksia entisestään. Sen houkuttelevassa tuoksussa on mintun ja mentolin sävyttämää tupakkaa - melkein missä muussa seurassa hyvänsä jo tämä säväyttäisi, mutta nyt neljännen viinin rinnalla aromit tuntuvat jopa vähän vaimeilta. Maussa on multaa ja runsaasti tummia marjoja - tämä on todella maukas viini, mutta makupaletti on kuitenkin vähän yksinkertaisempi kuin nelosessa. Kun kokonaisuuden tasapainokin on todella hieno, voiko tälle viinille toivoa muuta kuin edes vähän vähemmän epäkiitollista vertailuviiniä tai hieman lievemmin ylikriittistä arvioijaa? 95

Chateau Margaux 1949



Rivin neljäs ja viimeinen viini tyhjentää pajatson viimeisetkin killingit: jo muutamalla nuuhkaisulla on selvää, että lasissa on todella poikkeuksellisen hieno, upeassa kunnossa oleva viini. Häikäisevän moniulotteisesta tuoksusta löytyy tuhdin tumman marjaisuuden ohella tallia, ruutia, lakritsia, salmiakkia, ja toffeeseen käärityn tuntuista miellyttävää kasvissävyä. Maku on uskomattoman syvä ja voimakkaan luumuinen; luumujen rinnalta erottuu tupakkaa ja mehukkaan kypsiä mustaherukoita. Tämän viinin tasapainosta ja sävyistä en etsimälläkään keksi yhtään mitään moitittavaa, eikä ihme: kyseessä on tiivistettynä paras punaviini, mitä itselläni on toistaiseksi ollut tilaisuus päästä maistamaan. 98


---

Chateau Mouton Rothschild 1952



Neljän viinin flight saa rinnalleen jatkokseen kahden viinin lisäerän. Ensimmäinen niistä pudottaa pruuvaajan edellisen viinin jäljiltä jonkin matkaa takaisin maanpinnan suuntaan. Tuoksu on jossain määrin sekavan tuntuinen: vähän vegetaalinen, vähän animaalinen, ja jostain välistä aistin myös perunakellarin tuntua. Yleisvaikutelma on hiukan ylikypsä, tai jopa jollain tavalla aavistuksen epämiellyttävä. Maussa on sinänsä mukavasti luumua ja lantaa, mutta jälleen vähän epätasapainoisena kokonaisuutena. Jälkimaussa on lisäksi pientä alkavan oksidoitumisen tuntua. 

Moutonissa oli luultavasti jotain pullokohtaistakin ongelmaa, mutta toisaalta viinin identiteetin paljastuminen ehkäpä myös hiukan tasasi maistajan alkavaa vauhtisokeutta. Ihan jokainen ikääntynyt Bordeaux, tai edes first growth, ei sittenkään ole automaattisesti viiniä suoraan taivaasta - -49 Margaux'n rinnalla illan toisella ykkösellä ei ainakaan tällä kertaa ollut yhtään mitään jakoa. 91

Chateau Gruaud-Larose 1961



Lyhyen suvannon jälkeen lasissa on jälleen jotain upeaa. Tuoksu on persoonallinen: eukalyptusta ja nahkaa tyylikkäänä kombinaationa, auringon paahtamaa tiiliseinää ja toki myös runsaasti mustaherukoita. Maussa on korikaupalla tummia luumuja, jykevässä ja viittä muuta viiniä nuorekkaammassa paketissa. Tämä on todella tyylikäs ja tiukka kokonaisuus - joka tapauksessa minusta selvästi huippuvuoden viini, jonka sokkona sijoitin iältään lähinnä 80-luvulle. Lasissa seisoessaan viini ei muutu juuri mitenkään - kuinkahan monta vuosikymmentä vielä vaaditaan, että tämä viini alkaa kääntyä ylikypsyyden tai alkavan oksidoitumisen puolelle? Ihmisikä? 96

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

DRC Domaine de la Romanée-Conti 2012 -tasting

Vuoden kenties odotetuin viini-istunto, Domaine de la Romanée-Contin koko valikoima Montrachet'a lukuun ottamatta lupaavalta burgundivuodelta 2012. Vain muutaman vuoden iästä huolimatta viinit onnistuivat vastaamaan vähintäänkin korkealle nousseisiin odotuksiin aina hinnaltaankin häikäisevää Romanée-Contia myöden. Viinien pienimpiä yksityiskohtia myöden hiotun laadun ohella asiaa varmasti edesauttoi asiantuntevan sommelierin oikein mitoitettu ennakkovalmistelu: ensiksi neljä tuntia dekanttereissa viettäneet viinit oli kaadettu laseihin jo vaikuttavat 1,5 tuntia ennen pruuvaamisen alkua.


DRC Corton Grand Cru 2012 Tämä DRC-joukon tuorein tulokas ja itse asiassa näistä punaisista kaikista harvinaisin viini on ainakin tänä vuosikertana kenties joukon positiivisin yllätys. Tuoksu tuntuu aluksi jossain määrin muita kirpeämmän marjaiselta, mutta makeutuu vähitellen selvästi. Aromeina on karpaloa, puolukkaa ja pieniä maatiaisluumuja: voimaa ja rotevuutta on selvästi enemmän kuin viereises…

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…