Siirry pääsisältöön

Vain kuusi samppanjaa: valkoiset

Lopez de Heredia Vina Tondonia Blanco Gran Reserva 1976


Ensimmäisen valkoviinikolmikon ensimmäisen viinin tuoksussa on piikiveä ja mineraalia, sekä voita, parafiinia ja kuumaa paahteisuutta. Jossain määrin oksidatiivisen tyylisessä maussa on samoja elementtejä ja hasselpähkinää: tässä on myös kevyttä kirpeyttä tai jopa tanniinisuuden tuntua, jota kuitenkin kypsyyden tuoma hunajaisuus tasapainottaa. Maku ei kaiken kaikkiaan ole kovin runsas tai voimakas, eikä minusta yllä monimuotoisen tuoksun tasolle - hyvä kokonaisuus toki silti. 92

Jean-Louis Chave Hermitage Blanc 1985

Kolmikon kakkosviini poikkeaa tuoksunsa elementeiltä ykkösviinistä selvästi. Tässä on kumia, salmiakkia, yrttiä, petrolia ja vieläpä kevyt villainen sävy. Sileässä ja tasapainoisessa maussa on myös petrolisuutta, mutta lisäksi vihreää ruohoa ja miellyttäviä kasvissävyjä. Tämä viini tuntuu jo täysin kypsyneeltä, ja vaikka tuoksun monimuotoisuus ei aivan yllä ykkösen tasolle, on maku minusta parempi, viimeistellympi ja voimakkaampi - kokonaisuutena tämä on herkullisen tyylikäs ja voimakasävyinen, nautittavan tasapainoinen valkoviini. 94

Clos Joliette Jurancon sec 1970




Edes kahden ensimmäisen viinin identiteetin arvailuun ei itseltäni juuri löydy eväitä, mutta kolmannen kohdalla kädet täytyy nostaa täysin pystyyn heti ensimmäisestä nuuhkaisusta: viini poikkeaa paitsi kahdesta edellistä, myös kaikista muista koskaan maistamistani viineistä. Väriltään viini vaikuttaa kolmikon tummimmalta ja siten jo sen perusteella myös kypsimmältä. Päättäväisessä ja erikoisessa tuoksussa on mansikkaa, cantaloupemelonia ja viikunaa, sekä aivan aavistus alkoholin tuntua. 

Maku jatkaa samaa, hyvin poikkeavaa linjaa, mutta paperille asti saan siitä irti ainoastaan miltei ylikypsyneen tuntuisen mansikkahillon massiivisen ja voimakkaan sävyn. Jälkimaku ei ole erityisen pitkä, eikä viini tunnu ollenkaan niin perinteisen kuivalta kuin kaksi edeltäjäänsä. Tämä viini on hienosti erikoinen, jykevä kokonaisuus, mutta kokemattomasta mielestäni kuitenkin vain erikoinen ja hyvä ennemmin kuin aivan absoluuttisesti huippu. Tästä voi kyllä epäilemättä muodostaa helposti täysin toisenlaisenkin mielipiteen. 92

---

Domaine Roulot Meursault Perrières Premier Cru 1999

Toinen valkoinen flight on pelkkää burgundia, sen verran arvailua helpotetaan illan kapellimestarin toimesta jo arvioinnin alkuvaiheessa. Rivin ensimmäinen viini avautuu tuoksultaan heti miellyttävän runsaana: vaniljaa, voita ja ripaus trooppista hedelmää. Maku on siloiteltu ja raikas, mieluummin teräksessä kuin tammessa tehdyn tuntuinen, kevyesti omenainen mutta kuitenkin tuoksua seurailevalla tavalla runsas. Kokonaisuus on nyt hyvässä tasapainossa, eikä erityistä lisäkypsytyksen tarvetta mielestäni ole. Viinin eleganssi ei tunnu kakkoslasissa olevan viinin veroiselta, mutta nautittavuus on ainakin samaa tasoa! 94

Domaine Ramonet Batard-Montrachet Grand Cru 1999

Kakkosviinin tuoksu ei runsaudessa vedä vertoja ykköselle, mutta nyansseja on enemmän, eniten tästä viinikolmikosta. Omena, päärynä ja cashewpähkinä sulautuvat yhdessä vastaleikatun ruohon aromin ja hienostuneen mineraalisuuden kanssa saumattomaksi mutta silti reheväksi kokonaisuudeksi. Lämpenemisestä huolimatta tuoksu pysyy koko ajan vahvana ja linjakkaana. Maku on täynnä voita ja sitruunaa, hienon mineraalisuuden ja pitkän jälkimaun viimeistelemänä sileänä ja erittäin eleganttina kokonaisuutena. Upea viini jo nyt, mutta lisäkypsytyksellä varmasti jopa parempi. 95 

Etienne Sauzet Chevalier-Montrachet Grand Cru 1990

Tämä viini erottuu kolmikosta jo aavistuksen muita tummemmalla värillään. Tässä on kevään ja meren tuoksua sekä raikasta ruohon sävyä, jotka kuitenkin yhdistyvät jotenkin keskeneräisen oloisella tavalla. Makeahko, hedelmäinen elementti ja kirpeämmät, vihreät sävyt vuorottelevat kuitenkin kahta muuta viiniä laimeammassa maussa - toisaalta tuntuu, että tätä kolmatta tarvitsisi yhä kypsyttää, toisaalta mieleen hiipii ajatus jo viinin alkavasta oksidoitumisesta. Tämä viini ei ole kokonaisuutena mitenkään huono, mutta jää "vain" tällaisena armotta kahden vierellä mittatikkuna olevan, vielä selvästi hienomman kumppaninsa varjoon. 92

---

Chateau Suduiraut 1967

Illallisen lopuksi pöytään ilmestyy jälkiruuan kaveriksi yksinäinen makea viini, jonka on suhteellisen helppo arvata olevan enemmän tai vähemmän kypsää Sauternesia. Tästä eteenpäin meneminen, eli linnan tai vuosikerran tarkempi haarukointi on toki ainakin omalla näiden viinien kokemuksellani täydellistä hakuammuntaa. Viinin väri on joka tapauksessa ruskeahko ja tuoksukin kypsyydestä kielivä: kuivattuja hedelmiä viikunan, aprikoosin ja taatelin sävyissä. Aromeissa on kuitenkin myös tuoreemman hedelmäinen puoli, ja maku vahvistaa raikkauden tuntua vielä lisää: siinä on voimakkaasti aprikoosia, ja lisänä persikkaa sekä sitruunaruohoa kauniiseen hunajaisuuteen käärittynä. Jälkimaussa on yhä ripaus tiukahkoa hapokkuutta, mutta kokonaisuus on silti hyvässä tasapainossa. Täyteläinen ja erittäin nautittava, ikäänsä nähden nuorekas makea viini. 95 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja