Siirry pääsisältöön

Pääsiäisviinit


Pierre Gimonnet Special Club de Collection 2008

Nuorekkaan tiiviissä ja siten aluksi hieman varautuneessa tuoksussa on limen kuorta, tuoretta vihreää omenaa, hasselpähkinää ja briossia. Maku on tuhdisti mineraalinen ja tiukasti sitruunainen - lisävuosien myötä varmasti avautuvasta runsaasta omenaisuudesta on esillä nyt vasta päällimmäisin, tiukin ja hapokkain osuus. Jykevä mutta silti kohtuullisen lempeä sitruunaisuus maistuu suussa pitkään. Tässä viinissä on puhdaspiirteisyyttä ja tyylikkyyttä jo nyt, sekä paljon kypsytyspotentiaalia tuleville vuosille. 91

Veuve Clicquot La Grande Dame 1996

Hienovireisessä tuoksussa on mangoa ja ananasta sekä kypsähköä sitruunaa. Lisänä on vielä paahtovanukasta, saksanpähkinän sävyä ja kevyen kahvin aromin sävyttämää melko runsasta paahteisuutta.

Maussa on jonkin verran kypsää paahdetun sokerin sävyä, joka vasta-avatusta pullosta tuntuu jopa hiukan oksidoituneelta, mutta tuulettuu onneksi pian pois. Rinnalla hedelmäsävynä erottuu lähinnä omenaa, joka on yhä varsin tuoreen oloista. Pitkässä jälkimaussa korostuu tässä iässä yhä tiukka hapokkuus ja jonkin verran kireä ja kirpeä sitruunaisuus. Varsinkin maun suhteen hiukan äkkiväärän tuntuisen viinin sitruunaisuus tasoittuu ja pyöristyy viinin ilmaantuessa, siistien tästä lopulta hyvinkin nautittavan kokonaisuuden. 93

Vieux Chateau Certan 1964

Maistettu ensimmäisen kerran 30 min dekantoinnin jälkeen. Viinin väri on ikäisekseen varsin syvän punainen, reunassa erottuu aivan pieni aavistus tiilen väriä. Hienostuneessa ja tasapainoisessa tuoksussa on runsasta punaista luumua, seetripuuta, lyijykynää ja salmiakkia. Maussa vuorottelevat sikarilaatikko ja lyijykynä sekä tumma, hiukan kirsikalla sävyttyvä marjaisuus. Tanniinit ovat kauniisti pehmenneet ja viinissä on sopivan tuntuinen, miellyttävä ja hieman burgundimainen hapokkuus. Erittäin hieno, kypsä ja tasapainoinen, jopa nuorekkaan tuntuinen huippuviini. Kestää moitteetta sen noin 2,5 tuntia, jonka ajan juomaa riittää. 96

Chateau Suduiraut 2001

Voimakkaassa tuoksussa on aprikoosia, mangoa, papaijaa ja näitä tasapainottavaa yrttisyyttä sekä jalohometta. Suussa viini tuntuu paksun nektarimaiselta: vahvasti konsentroituneessa ja hedelmäisessä maussa on ananasta, persikkaa ja botrytistä. Viinin hapokkuus on sekin vahvaa ja hiukan nuorekkaasti terävää, vaikkakin pitkässä jälkimaussa viimeisenä maistuu raikas ja kypsynyt persikka. Tämä viini on epäilemättä vasta pitkän elinkaarensa alkutaipaleella, ja ikääntyminen tasapainottanee tätä vielä.  94


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…

DRC Domaine de la Romanée-Conti 2012 -tasting

Vuoden kenties odotetuin viini-istunto, Domaine de la Romanée-Contin koko valikoima Montrachet'a lukuun ottamatta lupaavalta burgundivuodelta 2012. Vain muutaman vuoden iästä huolimatta viinit onnistuivat vastaamaan vähintäänkin korkealle nousseisiin odotuksiin aina hinnaltaankin häikäisevää Romanée-Contia myöden. Viinien pienimpiä yksityiskohtia myöden hiotun laadun ohella asiaa varmasti edesauttoi asiantuntevan sommelierin oikein mitoitettu ennakkovalmistelu: ensiksi neljä tuntia dekanttereissa viettäneet viinit oli kaadettu laseihin jo vaikuttavat 1,5 tuntia ennen pruuvaamisen alkua.


DRC Corton Grand Cru 2012 Tämä DRC-joukon tuorein tulokas ja itse asiassa näistä punaisista kaikista harvinaisin viini on ainakin tänä vuosikertana kenties joukon positiivisin yllätys. Tuoksu tuntuu aluksi jossain määrin muita kirpeämmän marjaiselta, mutta makeutuu vähitellen selvästi. Aromeina on karpaloa, puolukkaa ja pieniä maatiaisluumuja: voimaa ja rotevuutta on selvästi enemmän kuin viereises…