Siirry pääsisältöön

Pääsiäisviinit


Pierre Gimonnet Special Club de Collection 2008

Nuorekkaan tiiviissä ja siten aluksi hieman varautuneessa tuoksussa on limen kuorta, tuoretta vihreää omenaa, hasselpähkinää ja briossia. Maku on tuhdisti mineraalinen ja tiukasti sitruunainen - lisävuosien myötä varmasti avautuvasta runsaasta omenaisuudesta on esillä nyt vasta päällimmäisin, tiukin ja hapokkain osuus. Jykevä mutta silti kohtuullisen lempeä sitruunaisuus maistuu suussa pitkään. Tässä viinissä on puhdaspiirteisyyttä ja tyylikkyyttä jo nyt, sekä paljon kypsytyspotentiaalia tuleville vuosille. 91

Veuve Clicquot La Grande Dame 1996

Hienovireisessä tuoksussa on mangoa ja ananasta sekä kypsähköä sitruunaa. Lisänä on vielä paahtovanukasta, saksanpähkinän sävyä ja kevyen kahvin aromin sävyttämää melko runsasta paahteisuutta.

Maussa on jonkin verran kypsää paahdetun sokerin sävyä, joka vasta-avatusta pullosta tuntuu jopa hiukan oksidoituneelta, mutta tuulettuu onneksi pian pois. Rinnalla hedelmäsävynä erottuu lähinnä omenaa, joka on yhä varsin tuoreen oloista. Pitkässä jälkimaussa korostuu tässä iässä yhä tiukka hapokkuus ja jonkin verran kireä ja kirpeä sitruunaisuus. Varsinkin maun suhteen hiukan äkkiväärän tuntuisen viinin sitruunaisuus tasoittuu ja pyöristyy viinin ilmaantuessa, siistien tästä lopulta hyvinkin nautittavan kokonaisuuden. 93

Vieux Chateau Certan 1964

Maistettu ensimmäisen kerran 30 min dekantoinnin jälkeen. Viinin väri on ikäisekseen varsin syvän punainen, reunassa erottuu aivan pieni aavistus tiilen väriä. Hienostuneessa ja tasapainoisessa tuoksussa on runsasta punaista luumua, seetripuuta, lyijykynää ja salmiakkia. Maussa vuorottelevat sikarilaatikko ja lyijykynä sekä tumma, hiukan kirsikalla sävyttyvä marjaisuus. Tanniinit ovat kauniisti pehmenneet ja viinissä on sopivan tuntuinen, miellyttävä ja hieman burgundimainen hapokkuus. Erittäin hieno, kypsä ja tasapainoinen, jopa nuorekkaan tuntuinen huippuviini. Kestää moitteetta sen noin 2,5 tuntia, jonka ajan juomaa riittää. 96

Chateau Suduiraut 2001

Voimakkaassa tuoksussa on aprikoosia, mangoa, papaijaa ja näitä tasapainottavaa yrttisyyttä sekä jalohometta. Suussa viini tuntuu paksun nektarimaiselta: vahvasti konsentroituneessa ja hedelmäisessä maussa on ananasta, persikkaa ja botrytistä. Viinin hapokkuus on sekin vahvaa ja hiukan nuorekkaasti terävää, vaikkakin pitkässä jälkimaussa viimeisenä maistuu raikas ja kypsynyt persikka. Tämä viini on epäilemättä vasta pitkän elinkaarensa alkutaipaleella, ja ikääntyminen tasapainottanee tätä vielä.  94


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Vieraana syntymäpäiväpruuvissa: mm. DRC La Tâche 2006, Rene Engel Grands Echezeaux 1983 ja Bollinger VVF 1998

Mainio maaliskuinen ilta vieraana -83-mallisia syntymäpäiviä juhlistamassa. Viinilista (ja viinien järjestys) oli suurimmaksi osaksi etukäteen tiedossa, mutta muutama mukava sokkokin mahtui joukkoon.

Lanson Black Label (80-luvulta?) Sokkona tarjoillussa lämmittelyviinissä on kullankeltainen väri ja jonkin verran kuplia. Hillityn tasapainoisesta tuoksusta erottuu paahdettua sokeria, melko vahvaa punasävyistä omenaa ja kypsää ananasta. Kokonaisuutta monipuolistaa vielä ripaukset hasselpähkinää ja jouluista mausteisuutta, toisaalta mukana on myös aivan aavistus jonkinasteista alkavan oksidoitumisen tuntua.
Maussa on aika mukavasti hedelmää: omenaa, omenan kuorta ja kypsähköä sitruunaa. Makeus on hyvin balanssissa ja viinissä on oikein sopivan tuntuinen hapokkuus. Maukas, kypsä kokonaisuus, vaikka konsentraatiota aivan huippuviiniksi kyllä uupuukin. Veikkasin identiteetiksi välivuoden domppaa 90-luvun alusta tai Moëtin hyvää vuosikertaviiniä samalta aikakaudelta. Olikin kuitenkin hyvässä…

Jouluaattona samppanjaa: mm. Roederer Rosé 2008, Dom Ruinart Rosé 1996 ja Selosse Le Bout du Clos

Gosset Grande Réserve Brut magnum Tuoksusta erottuu ripaus ruutisavun reduktiivista sävyä sitruunan ja vihreän omenan, sekä vielä kunnolla kypsymättömän ananaksen terävähköjen aromien rinnalla. Viinin lämmetessä mukaan ilmaantuu pyöristävä häivähdys kermatoffeeta.

Maussa on mukavasti tuoksua kypsempää sitruunaa ja mehukkaampaa omenaa, sekä hieman voilla leivottujen pikkuleipien sävyä. Maukasta ja laadukkaaksi nv-samppanjaksikin varsin pitkää jälkimakua tahdittaa Gosset'lle tyypillinen jäntevä, tiukan sitruunainen hapokkuus. Raikas ja puhdaspiirteinen viini varsinkin näin magnumista maistettuna. 90
Philipponnat Grand Blanc Extra-Brut 2008 Korkinvaihto 3/2018, dosage 4,5 g/l. Keveäpiirteisessä tuoksussa on sitruunaa, voita, limen kuoren pirteää sävyä ja hieman raikasta hunajaisuutta. Tuoreen nuorekkaassa maussa on eniten sitruunaa ja vihreää omenaa, mutta myös ripaus hunajaisen kypsää mangon sävyttämää trooppista hedelmää. Jälkimaussa tuntuu tiukahko hapokkuus limen ja greipin kyyd…