Siirry pääsisältöön

Selossea Sinnessä: punaiset

Jacques Selosse La Côte Faron (Aÿ)

Tämän pullon korkki on vaihdettu 21/2/2011, kyseessä on siis ex-Contrasten vuotta nuorempi painos verrattuna reilu vuosi sitten maistamaani - tästä huolimatta viinin kaikki säväyttävät ominaisuudet ovat suurin piirtein ennallaan. Sävykkäässä tuoksussa on ainakin kanelia, vaniljapullaa, appelsiinia ja mangoa. Maku on todella runsas ja kypsän hedelmäisyyden täyttämä: punaista omenaa ja luumua verhottuna täyteläiseen hunajaisuuteen ja säestettynä sopivan tuhdilla hapokkuudella, joka saattelee hienosti pitkää jälkimakua. Minusta tämä viini on aivan kypsä juotavaksi - potentiaali on tässä ja nyt! Kirkkaamman hedelmäinen, mutta ei ehkä aivan niin persoonallinen kuin viime kerralla. 95

Jacques Selosse Sous le Mont (Mareuil-sur-Aÿ)




Sous le Mont -palsta sijaitsee Mareuil-sur-Aÿ:n kylässä samalla kukkulalla Philipponnatin kuuluisan Clos des Goisses -palstan kanssa. Tämä on siis Selossen palstaviinikuusikon ainoa luokitukseltaan premier cru -tasoisen kylän viini (laatu ei Mareuilin tapauksessa tietenkään häviä grand crulle yhtään). Korkki on vaihdettu 25/1/2012, ja hieman poikkeavien lähtökohtien ohella tämä erottuu joukosta persoonallisella ja punaisen kolmikon runsaimmalla tuoksullaan. Siinä on inkivääriä, sitruunaruohoa, punaista omenaa, lakritsia, piikiveä ja hienoa mineraalisuutta.

Maun kypsin sävy on hennohko ananas, muut elementit kuten sitruunan kuori, lime ja karpalo, ovat selvästi nuorempia ja kirpeämpiä. Hapokkuus on samalla tavalla tiukkaa ja varsin kirpeää. Tätä viiniä pitäisi kypsyttää lisää, sillä potentiaalia tuntuu olevan yllin kyllin. Tuoksu on jo kertakaikkisen hieno, mutta maku vielä melko yksioikoinen ja kirpeä - kokonaisuus on silti kiehtova näinkin ja pisteet sen mukaiset! 94

Jacques Selosse Le Bout du Clos (Ambonnay)




Pullollisen korkki on vaihdettu 13/1/2012, ja vaikka Ambonnayn kylä onkin tunnettu nimenomaan pinot noirista, kasvaa tällä Selossen palstalla myös hieman chardonnayta. Nämä valkoiset rypäleet ovat siten myös mukana tässä solerassa. Tuoksu avautuu varsin hunajaisena, sen muita piirteitä ovat tuore cantaloupemeloni, punainen omena, toffee ja häivähdys kermaa sen rinnalla. Huolimatta suhteellisen mukavasti kypsyneistä aromeista, tuntuu tämä rinnakkain vertailtaessa pirteämmältä ja raikkaammalta kuin Côte Faron.

Maku on mehukas, sileän omenainen, lisänä on tuoksusta tuttua hunajaista melonia sekä mangoa, ja pitkässä jälkimaussa tuntuu vielä tuttu ananaksen sävy. Kun viini lämpenee lasissa, selosselle tyypilliset oksidatiiviset soleran ja tammikypsytyksen aikaansaamat sävyt tulevat enemmän esille. Tämä viini paranee lisäkypsytyksen myötä takuuvarmasti, mutta on melkeinpä syntisen hyvää jo nyt. 96


Jacques Selosse Rosé




Tämän 27/4/2011 korkkiaan vaihtaneen viinin tuoksu on täysin toista maata kuin palstaviinien: Paahteisuutta on hyvin runsaasti, lähes palaneen sävyyn saakka. Lisänä on saksanpähkinää, karviaista, ruutia ja steariinia. Makumaailmaltaan tämän tunnistaa punaisen marjaisuuden ja kirsikoiden sävyttämänä roséeksi, mutta niitä enemmän tässäkin on ananasta ja hapokasta omenaa, sekä lisänä vielä mukava herkkusienen sävy. Tämä on todella viinillinen, tuhdin hapokas rosé, jonka väri ei ainakaan lasissa vertailtuna kovin paljon poikkea rinnalla olevista pinot noir -viineistä. Mainio viini, mutta ainakin tällä kertaa silti luokkaa palstaviinejä keveämpi. 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Vieraana syntymäpäiväpruuvissa: mm. DRC La Tâche 2006, Rene Engel Grands Echezeaux 1983 ja Bollinger VVF 1998

Mainio maaliskuinen ilta vieraana -83-mallisia syntymäpäiviä juhlistamassa. Viinilista (ja viinien järjestys) oli suurimmaksi osaksi etukäteen tiedossa, mutta muutama mukava sokkokin mahtui joukkoon.

Lanson Black Label (80-luvulta?) Sokkona tarjoillussa lämmittelyviinissä on kullankeltainen väri ja jonkin verran kuplia. Hillityn tasapainoisesta tuoksusta erottuu paahdettua sokeria, melko vahvaa punasävyistä omenaa ja kypsää ananasta. Kokonaisuutta monipuolistaa vielä ripaukset hasselpähkinää ja jouluista mausteisuutta, toisaalta mukana on myös aivan aavistus jonkinasteista alkavan oksidoitumisen tuntua.
Maussa on aika mukavasti hedelmää: omenaa, omenan kuorta ja kypsähköä sitruunaa. Makeus on hyvin balanssissa ja viinissä on oikein sopivan tuntuinen hapokkuus. Maukas, kypsä kokonaisuus, vaikka konsentraatiota aivan huippuviiniksi kyllä uupuukin. Veikkasin identiteetiksi välivuoden domppaa 90-luvun alusta tai Moëtin hyvää vuosikertaviiniä samalta aikakaudelta. Olikin kuitenkin hyvässä…

Jouluaattona samppanjaa: mm. Roederer Rosé 2008, Dom Ruinart Rosé 1996 ja Selosse Le Bout du Clos

Gosset Grande Réserve Brut magnum Tuoksusta erottuu ripaus ruutisavun reduktiivista sävyä sitruunan ja vihreän omenan, sekä vielä kunnolla kypsymättömän ananaksen terävähköjen aromien rinnalla. Viinin lämmetessä mukaan ilmaantuu pyöristävä häivähdys kermatoffeeta.

Maussa on mukavasti tuoksua kypsempää sitruunaa ja mehukkaampaa omenaa, sekä hieman voilla leivottujen pikkuleipien sävyä. Maukasta ja laadukkaaksi nv-samppanjaksikin varsin pitkää jälkimakua tahdittaa Gosset'lle tyypillinen jäntevä, tiukan sitruunainen hapokkuus. Raikas ja puhdaspiirteinen viini varsinkin näin magnumista maistettuna. 90
Philipponnat Grand Blanc Extra-Brut 2008 Korkinvaihto 3/2018, dosage 4,5 g/l. Keveäpiirteisessä tuoksussa on sitruunaa, voita, limen kuoren pirteää sävyä ja hieman raikasta hunajaisuutta. Tuoreen nuorekkaassa maussa on eniten sitruunaa ja vihreää omenaa, mutta myös ripaus hunajaisen kypsää mangon sävyttämää trooppista hedelmää. Jälkimaussa tuntuu tiukahko hapokkuus limen ja greipin kyyd…