Siirry pääsisältöön

Selossea Sinnessä: punaiset

Jacques Selosse La Côte Faron (Aÿ)

Tämän pullon korkki on vaihdettu 21/2/2011, kyseessä on siis ex-Contrasten vuotta nuorempi painos verrattuna reilu vuosi sitten maistamaani - tästä huolimatta viinin kaikki säväyttävät ominaisuudet ovat suurin piirtein ennallaan. Sävykkäässä tuoksussa on ainakin kanelia, vaniljapullaa, appelsiinia ja mangoa. Maku on todella runsas ja kypsän hedelmäisyyden täyttämä: punaista omenaa ja luumua verhottuna täyteläiseen hunajaisuuteen ja säestettynä sopivan tuhdilla hapokkuudella, joka saattelee hienosti pitkää jälkimakua. Minusta tämä viini on aivan kypsä juotavaksi - potentiaali on tässä ja nyt! Kirkkaamman hedelmäinen, mutta ei ehkä aivan niin persoonallinen kuin viime kerralla. 95

Jacques Selosse Sous le Mont (Mareuil-sur-Aÿ)




Sous le Mont -palsta sijaitsee Mareuil-sur-Aÿ:n kylässä samalla kukkulalla Philipponnatin kuuluisan Clos des Goisses -palstan kanssa. Tämä on siis Selossen palstaviinikuusikon ainoa luokitukseltaan premier cru -tasoisen kylän viini (laatu ei Mareuilin tapauksessa tietenkään häviä grand crulle yhtään). Korkki on vaihdettu 25/1/2012, ja hieman poikkeavien lähtökohtien ohella tämä erottuu joukosta persoonallisella ja punaisen kolmikon runsaimmalla tuoksullaan. Siinä on inkivääriä, sitruunaruohoa, punaista omenaa, lakritsia, piikiveä ja hienoa mineraalisuutta.

Maun kypsin sävy on hennohko ananas, muut elementit kuten sitruunan kuori, lime ja karpalo, ovat selvästi nuorempia ja kirpeämpiä. Hapokkuus on samalla tavalla tiukkaa ja varsin kirpeää. Tätä viiniä pitäisi kypsyttää lisää, sillä potentiaalia tuntuu olevan yllin kyllin. Tuoksu on jo kertakaikkisen hieno, mutta maku vielä melko yksioikoinen ja kirpeä - kokonaisuus on silti kiehtova näinkin ja pisteet sen mukaiset! 94

Jacques Selosse Le Bout du Clos (Ambonnay)




Pullollisen korkki on vaihdettu 13/1/2012, ja vaikka Ambonnayn kylä onkin tunnettu nimenomaan pinot noirista, kasvaa tällä Selossen palstalla myös hieman chardonnayta. Nämä valkoiset rypäleet ovat siten myös mukana tässä solerassa. Tuoksu avautuu varsin hunajaisena, sen muita piirteitä ovat tuore cantaloupemeloni, punainen omena, toffee ja häivähdys kermaa sen rinnalla. Huolimatta suhteellisen mukavasti kypsyneistä aromeista, tuntuu tämä rinnakkain vertailtaessa pirteämmältä ja raikkaammalta kuin Côte Faron.

Maku on mehukas, sileän omenainen, lisänä on tuoksusta tuttua hunajaista melonia sekä mangoa, ja pitkässä jälkimaussa tuntuu vielä tuttu ananaksen sävy. Kun viini lämpenee lasissa, selosselle tyypilliset oksidatiiviset soleran ja tammikypsytyksen aikaansaamat sävyt tulevat enemmän esille. Tämä viini paranee lisäkypsytyksen myötä takuuvarmasti, mutta on melkeinpä syntisen hyvää jo nyt. 96


Jacques Selosse Rosé




Tämän 27/4/2011 korkkiaan vaihtaneen viinin tuoksu on täysin toista maata kuin palstaviinien: Paahteisuutta on hyvin runsaasti, lähes palaneen sävyyn saakka. Lisänä on saksanpähkinää, karviaista, ruutia ja steariinia. Makumaailmaltaan tämän tunnistaa punaisen marjaisuuden ja kirsikoiden sävyttämänä roséeksi, mutta niitä enemmän tässäkin on ananasta ja hapokasta omenaa, sekä lisänä vielä mukava herkkusienen sävy. Tämä on todella viinillinen, tuhdin hapokas rosé, jonka väri ei ainakaan lasissa vertailtuna kovin paljon poikkea rinnalla olevista pinot noir -viineistä. Mainio viini, mutta ainakin tällä kertaa silti luokkaa palstaviinejä keveämpi. 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…

DRC Domaine de la Romanée-Conti 2012 -tasting

Vuoden kenties odotetuin viini-istunto, Domaine de la Romanée-Contin koko valikoima Montrachet'a lukuun ottamatta lupaavalta burgundivuodelta 2012. Vain muutaman vuoden iästä huolimatta viinit onnistuivat vastaamaan vähintäänkin korkealle nousseisiin odotuksiin aina hinnaltaankin häikäisevää Romanée-Contia myöden. Viinien pienimpiä yksityiskohtia myöden hiotun laadun ohella asiaa varmasti edesauttoi asiantuntevan sommelierin oikein mitoitettu ennakkovalmistelu: ensiksi neljä tuntia dekanttereissa viettäneet viinit oli kaadettu laseihin jo vaikuttavat 1,5 tuntia ennen pruuvaamisen alkua.


DRC Corton Grand Cru 2012 Tämä DRC-joukon tuorein tulokas ja itse asiassa näistä punaisista kaikista harvinaisin viini on ainakin tänä vuosikertana kenties joukon positiivisin yllätys. Tuoksu tuntuu aluksi jossain määrin muita kirpeämmän marjaiselta, mutta makeutuu vähitellen selvästi. Aromeina on karpaloa, puolukkaa ja pieniä maatiaisluumuja: voimaa ja rotevuutta on selvästi enemmän kuin viereises…