Siirry pääsisältöön

Poikien viini-ilta: 3 x punaista Riojaa + Domaine Bertheau Bonnes-Mares 1985

Marqués de Riscal Reserva 1947

Väriltään tämä trion vanhimmaksi osoittautunut viini on syystä tai toisesta aavistuksen tummempi kuin toiset. Rotevahkossa tuoksussa on sammaleista maanläheisyyttä, ripaus viikunaa ja vähän tupakkaa, sekä häivähdys lihalientä. Maussa on viikunaa ja muuta kypsän sävyistä hedelmäisyyttä, mutta aika paljon myös VA:ta lakkamaiseen sävyyn taittuen, joka omaan makuuni pudottaa muuten melko mukavan tuntuisen viinin kokonaisarvosanaa. 90

Marqués de Murrieta Chateau Ygay 1952

Syvän aromikkaassa tuoksussa on päällimmäisenä intensiivinen tillin aromi, sen rinnalla on punaista lihaa ja kirsikkaa sekä muuta punaista hedelmäisyyttä. Maussa on sama voimakas tillin sävy, ja sen kera tummaa marjaisuutta. Viini tuntuu suhteellisen hapokkaalta ja samalla myös huomattavan nuorekkaalta: tämä on kaikin puolin maukas ja kaunispiirteinen kokonaisuus, mutta nyansseiltaan ja kerronnaltaan mielestäni kuitenkin lähinnä "yhden tarinan viini". 93

C.V.N.E. Viña Real Reserva Especial 1962

Tasapainoisessa tuoksussa erottuu sävyinä ainakin salmiakkia ja kirsikkaa. Maussa on samaa lempeää kirsikkaisuutta, lisänä mansikkaa ja paahteisuutta sekä ruskistetun voin tuntua. Tämä piirteiltään yllättävänkin burgundimainen viini on Rioja-kolmikon selvästi tyylikkäin, mutta toisaalta myös konsentraationsa suhteen kevein ja raameiltaan niukin. Miellyttävä uusi tuttavuus joka tapauksessa. 92

---

bonus-burgundi

Domaine Bertheau Bonnes-Mares 1985

Ensivaikutelma on heti hyvän punaisen burgundin: Tuoksusta erottuu tryffeliä, salmiakkia ja melko tiukkaa mineraalisuutta. Maku on vahva ja sävyiltään särmikkäästi päättäväisen tuntuinen: mentolia, lakritsia ja ripaus kirsikkaa, mutta myös kypsiä punaisia herukoita sekä boysenmarjaa. Viini tuntuu suhteellisen vahvasti hapokkaalta, siksi vuosikertaveikkaus oli 1996 ja tarkemmiksi detaljeiksi yritin ykkösluokan Charmes-Chambertinia. Kerrassaan mainio ja nautittava viini, joka varmasti kestää aikaa ja ehkä pyöristyykin vielä. 94 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

DRC Domaine de la Romanée-Conti 2012 -tasting

Vuoden kenties odotetuin viini-istunto, Domaine de la Romanée-Contin koko valikoima Montrachet'a lukuun ottamatta lupaavalta burgundivuodelta 2012. Vain muutaman vuoden iästä huolimatta viinit onnistuivat vastaamaan vähintäänkin korkealle nousseisiin odotuksiin aina hinnaltaankin häikäisevää Romanée-Contia myöden. Viinien pienimpiä yksityiskohtia myöden hiotun laadun ohella asiaa varmasti edesauttoi asiantuntevan sommelierin oikein mitoitettu ennakkovalmistelu: ensiksi neljä tuntia dekanttereissa viettäneet viinit oli kaadettu laseihin jo vaikuttavat 1,5 tuntia ennen pruuvaamisen alkua.


DRC Corton Grand Cru 2012 Tämä DRC-joukon tuorein tulokas ja itse asiassa näistä punaisista kaikista harvinaisin viini on ainakin tänä vuosikertana kenties joukon positiivisin yllätys. Tuoksu tuntuu aluksi jossain määrin muita kirpeämmän marjaiselta, mutta makeutuu vähitellen selvästi. Aromeina on karpaloa, puolukkaa ja pieniä maatiaisluumuja: voimaa ja rotevuutta on selvästi enemmän kuin viereises…

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…