Siirry pääsisältöön

Poikien viini-ilta: samppanjat, mm. Henriot 1976 ja Dom Ruinart Rosé 1988


de Venoge Millésimé 1988 magnum

Myöhään uudelleenkorkitettu versio de Venogen hienon vuoden vuosikertasamppanjasta: korkinvaihdon ajankohtaa ei ole etiketteihin merkitty, mutta korkin tuoreudesta päätellen siitä ei ole kovin monta vuotta kulunut. Väri on tummahkon keltainen, mutta kuplia on kuitenkin mukavasti. Tämä viini on hieman oksidatiivinen tyyliltään, ja runsas hedelmäisyys on pinot-painotteista sävyiltään. Maukas, täysin kypsä samppanja, joka ei konsentraatioltaan tai detaljeiltaan kuitenkaan ole ihan prestige-tasoa. Sokkona veikkasin Pol Rogeria ja ikää runsasta puolta vuosikymmentä vanhemmaksi - kasikasiksi tämän viinin hapokkuus oli minusta yllättävän maltillista. 92

---

Piper-Heidsieck Brut Extra 1964

Tämän viinin tuoksu on voimakkaan kermainen: sen rinnalla on voita, kypsyydestä kielivää toffeeta, maitokahvia sekä raikastavana elementtinä ripaus lempeää ananasta. Maku on miellyttävän hedelmäinen ananaksen ja mangon sävyissä, mutta kermaisuus leimaa vahvasti myös suutuntumaa. Selvästi täysin kypsässä viinissä on edelleen raikas, napakka hapokkuus ja pehmeän sitruunainen jälkimaku. Veikkasin vuosikerraksi -61:stä, mutta oikea olikin itselleni tutumpi -64, ja viinikin oli vajaa vuosi sitten maistettuna ennalta tuttu. Tämä pullollinen oli minusta hieman parempi kuin edellinen, mutta hyvästä tasapainosta huolimatta näinki silti "vain" yhden tarinan viini. 93

Henriot Brut Millésimé 1976

Väri on tässä edellistä selvästi vaaleampi, mutta yhtäläisyytenä viinissä on samoin hyvät kuplat. Tyylikkäässä ja tasapainoisessa tuoksussa on voimakkaasti kahvia, ja sen rinnalla myös erottuvaa mineraalisuutta sekä ripaus tryffeliä. Maku on täynnä hunajaista hedelmää omenan ja ananaksen sävyissä, mutta kokonaisuus tuntuu siitä huolimatta kaikin puolin raikkaalta.

Nuorekkaan olemuksen viimeistelee tämän lämpimän vuosikerran viiniksi yllättävän napakka hapokkuus: sokkona veikkasinkin kirkkain silmin identiteetiksi 80-luvun (1985) Oenotheque-Domppaa. Kerrassaan hieno vuosikertaviini, ja jälleen kerran osoitus Henriotin samppanjatalon tasaisen korkeasta laadusta ja ensiluokkaisesta nautittavuudesta. Sopivasti vanhalta näyttävän korkin perusteella kyseessä oli ilmeisesti alkuperäisessä aikataulussaan korkitettu pullo. 95

---


Veuve Clicquot Cave Privée Rosé 1978

Myöhään uudelleenkorkitetun Clicquot'n vuosikertarosén korkki on vaihdettu 10/2008 ja dosage on 4 g/l. Viinissä on hyvät kuplat, ja tuoksusta erottuu kiehtova yhdistelmä sitruunaruohoa, persikkaa ja vihreää omenaa. Maussa on makeaa hunajamelonin ja persikoiden sävyä, tasapaino on moitteeton ja hapokkuus juuri riittävää.

Ehdin hetken arvailla alkuperää ennen identiteetin paljastumista, ja jostain ihmeen syystä (savuisten pinot-sävyjen puute?) en viereisistä vahvoista väitteistä huolimatta Clicquot'hon uskonut, vaikka talon tyylin pitäisi olla melko tuttu ja näissä vanhemmissa roséissa ennenkin hyväksi havaittu. Oikein miellyttävä ja maukas, hienoksi kypsynyt viini, joka lähinnä vain tietynlaisen yksinkertaisuuden ja detaljien vähäisyyden vuoksi välttyi vieläkin korkeammilta pisteiltä. Itselleni muistaakseni ensimmäinen tämän hiukan unohduksiin painuneen samppanjavuoden viini koskaan. 94

Dom Ruinart Rosé 1988

Tämän samoin mukavasti kuplivan viinin väri on sävyltään vahvasti kuparinpunertava. Mahtavan tyylikkäästä tuoksusta erottuu ainakin kermaa, cantaloupemelonia ja voita. Maku on sileän tasapainoinen ja kerrassaan mehukas: vahvaa nektariinien ja persikoiden sävyä sekä lisäksi raikasta ananasta. Kokonaisuuden viimeistelee miellyttävä hapokkuus ja tässä hetkessä erittäin sopivan tuntuinen kypsyys. Tämä on erottuvan hieno tapaus erityisesti rosé-genressä, mutta myös verrattuna melkein mihin tahansa muuhunkin samppanjaan - vieläpä hivenen epäkiitollisella paikallaan pitkän tasting-illan viimeisenä varsinaisena viininä. Vielä kertaluokkaa sädehtivämpi tapaus kuin myöskin mainio vuoden -90 versio samasta viinistä viime keväänä. 96

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja