Siirry pääsisältöön

Poikien viini-ilta: valkoiset, mm. Coche-Dury Les Rougeots 2005 ja viiniä vanhalta vuosisadalta


ensimmäinen flight

Château Laville Haut Brion 1971

Kolme ensimmäistä viiniä ovat kaikki värisävyltään enemmän tai vähemmän kupariin taipuvia. Tämän ensimmäisen tuoksussa on salmiakkia, aprikoosia ja ripaus botrytistä. Kuitenkin selkeästi kuivassa ja melko hapokkaassa maussa on vielä pyöreää hedelmäisyyttäkin erottuvammin herukanlehtiä ja nokkosen sävyä. Jälkimaku on mukavan pitkä.

Ensivaikutelma pian avaamisen jälkeen kaadetusta viinistä oli vaisuhko, mutta tämä tasoittui ja parani merkittävästi lasissa, päätyen lopulta omassa arvojärjestyksessäni tasaisen kolmikon niukasti parhaimmaksi. Viinissä on miellyttäviä, jopa hienoja aromeja, mutta ehkä se kaipaisi hiukan lisää konsentraatiota vielä parempiin pisteisiin - tai sitten näiden kuivien valkoisten bordeaux'laisten suhteen kokeneempaa arvostelijaa. 93

Castillo Ygay Reserva Especial Blanco 1962

Tämän viinin tuoksussa on mehiläisvahaa, jonkin verran mineraalisuutta ja kypsiä valkoisia herukoita. Lempeän maun erottuvimmat elementit ovat voi ja vaaleat persikat, miellyttävässä jälkimaussa tuntuu sopivasti kevyttä hapokkuutta. Ikäänsä selvästi nuoremman oloisen viinin tasapaino on tämän kolmikon paras, eikä sävyjen kirjossakaan ole mitään valittamista - maukas kokonaisuus siis. 93

R. Lopez de Heredia Vina Tondonia Blanco 1976

Tuoksussa on voita ja voissa haudutettua maissia, cashewpähkinää ja ripaus yrttien sävyä. Makua leimaa hento hunajaisuus ja kevyt ruohon sävy. Kokonaisuutena viinin tuoksu on oikein mukava, mutta maun suhteen viini tuntuu jossain määrin lattealta, varsinkin kahteen edeltävään viiniin verrattuna. 91

Clos Mercier Barsac 1898

Tämä flightin bonusviini on väriltään keltaisempi kuin edeltäjät, eli ei millään tavoin korkeasta iästä kielivästi tummunut. Tuoksussa on hauskaa suklaapraliinin sävyä, joka kyllä taittuu melko liköörimäiseksi, sekä tämän rinnalla myös valitettavan paljon ei niin miellyttävää pahvin aromia. Maku on makeahko, eli sokeria tässä vaikuttaa olevan alkuperään sopivasti jälkiruokaviinin tapaan. Vaikka jonkinmoista oksidoitumista onkin havaittavissa, on viini silti uskomattoman hyvin säilynyt, jos nesteen aito alkuperä on, kuten olettaa toki sopii, etiketin mukaisesti pitkälti yli sadan vuoden takaa. Pahvin sävyn ja liköörimäisyyden vuoksi mutta toisaalta suuren kuriositeettiarvon huomioiden en poikkeuksellisesti edes yritä antaa tälle mitään numeerisia pisteitä. -

---


toinen flight

Domaine Comte de Vogüé Bourgogne Blanc 2005

Tämä viini on olemukseltaan hyvin robusti, suorastaan karkea, varsinkin kolmoslasin kaunottareen verrattuna. Tuoksua leimaa vahva oksidatiivisuus, ja sen alla erottuu hasselpähkinää ja hedelmäisyyttä lähinnä kypsän ananaksen sävyssä. Maku seuraa tuoksua: tässäkin on runsautta ja jykevyyttä, mutta ei huomionarvoisia detaljeja saati eleganssia. Luulen, ettei viini ollut mitenkään viallinen vaan kiertelemättä ilmaistuna en vain pitänyt tämän viinin tyylistä. Enpä myöskään auttamatta tunnistanut tätä valkoiseksi burgundiksi, mutta kun alue ja viinikolmikon luokitusten jakauma paljastui, arvasin oikein, että tämän teoksen "täytyy" olla näistä se Bourgogne Blanc ja edelleen de Vogüén deklassifioitu valkoinen Musigny. 88

Domaine Blain-Gagnard Le Montrachet 2005

Tuoksussa on miellyttävästi vaniljaa ja sitruunalla sävytettyä kermaa, mutta myös selvä häivähdys laktisuutta, joka kaikeksi onneksi tuulettuu viinin lasissa avautuessa melko hyvin pois. Makukin on vaniljalla sävytetty, ja lisäksi siinä on runsasta trooppista hedelmäisyyttä mangon ja ananaksen sävyissä.

Jälkimaussa tuntuu jonkin verran hapokkuutta, mutta kokonaisuus on huomattavan kehittynyt: tuoksussa häirinnyt maitohapon sävy yhdistettynä identiteetin paljastumiseen antaa aiheen selvähköön diagnoosin siitä, että tämä pullollinen oli jo ripeällä matkalla kohti ennenaikaista premox-hautaa (missä saman viinin viime keväänä avattu pullo vuoden -02 versiota jo olikin). Näin hetkellä h nautittuna ja laktisuuden hälvettyä lopulta ihan miellyttävä viini, jos palstan mainetta ja viinin sitä vastaavaa hintaa ei ota liiaksi huomioon. 92

Domaine Coche-Dury Les Rougeots 2005

Heti ensinuuhkaisun perusteella tässä lasissa on aivan päivän selvästi hieno valkoinen burgundi! Tuoksussa on terävästi ruutia, salmiakkia ja huippuunsa viritetyn tyylikästä mineraalia. Maku on myöskin vahvan mineraalinen, sen rinnalla on hieman kypsyyttä kerännyttä vihreää omenaa, limeä sekä hieman sitruunaa. Viinin hieno hapokkuus ja mineraalisuus suorastaan väreilevät kielellä pitkän jälkimaun saattelemana. Ensimmäinen arvaukseni tästä oli Ramonet'n Grand Cruta 90-luvun lopulta, ja lopulta pidin pehmeän pääni siitäkin huolimatta, että aloin ääneen pohtia kyseessä voivan hyvin olla myös Coche-Duryn... Ei hienon illan ehkä aivan absoluuttisesti paras, mutta itselleni lopulta kenties kuitenkin se kaikista inspiroivin viini. 95

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Vielä riittää 2002 samppanjoita, tasting osa V: mm. Vilmart Coeur de Cuvée, Comtes de Champagne Rosé, Egly-Ouriet

Vuoden 2018 maaliskuussa maistettiin osaltani vuosikerran 2002 samppanjasaagan viides osa.

1. erä
Françoise Bedel L'Âme de la Terre Millésimé 2002 Tuoksu on runsaahko: lämmintä paahdetta ja paahdettua sokeria, kypsää omenaa ja ja ripaus vaniljaista kermaa. Aromit taittuvat kuitenkin valitettavan pian alkavaa oksidoitumista kohti. Maku on miellyttävä ja sinänsä melko tasapainoinen, sävyinään vihreää omenaa ja pirteää sitruunaa. Vaikka viinissä on ihan asialliset hapot, se kuitenkin latistuu lasissa melko nopeasti. 87
Vincent Brochet Espionne Brut Premier Cru 2002 Tämän viinin tuoksu on paahteinen saaristolaisleivän sävyttämänä, sen rinnalta erottuu metallinen häivähdys, voita, hasselpähkinää, sekä mangon ja banaanin trooppisen tuntuisia hedelmäaromeja. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole kovin puhdassävyinen, vaan ennemmin jo jonkin verran oksidoitunut.  Maussa on tuoksua seurailevasti trooppista mangon ja persikan sävyttämää hedelmäisyyttä, mutta turhan kosiskelevan makealla tavalla ilm…

Joulupäivän viinit: Leoville Las Cases 1990, Brusset Cairanne Cuvée Hommage à André Brusset 1999 jne.

Domaine Brusset Cairanne Cuvée Hommage à André Brusset 1999 magnum Tämä viini on käsitykseni mukaan grenache-mourvèdre-sekoitus vanhoista köynnöksistä: Dekantoitu ja maistettu 30 min dekantoinnin jälkeen sekä myöhemmin. Tuoksu on miellyttävän tasapainoinen ja yllättävän tyylikäs: mustaherukkaa ja tumma kirsikkaa, joiden lisänä hieman savua ja salmiakkijauhetta sekä paahdetun lihan sävyä. 
Keskitäyteläisessä maussa on sopivan kypsää marjaisuutta: punaisia ja mustia herukoita, sekä keveää rakuunan sävyttämää yrttisyyttä ja mustapippuria siinä rinnalla. Jälkimaku on melko hapokas, ja sitä sävyttää sopiva annos kypsiä tanniineja. Kenties lähellä lakipistettään nyt, ja sen siivittämänä suorastaan yllättävän hyvä ja odotuksiin nähden moniulotteinenkin viini itselleni varsin vieraalta viinialueelta. 92


Chateau Figeac 1985 Viini on harmi kyllä lievästi korkkivikainen. -
Chateau Leoville Las Cases 1990 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Täysin odotusten mukaisesti tuoksu on erittäin tas…