Siirry pääsisältöön

Poikien viini-ilta: 4 x Bordeaux + Port, mm. Haut-Brion ja Latour 1966


ensimmäinen pari

Chateau Haut-Brion 1966

Tämä ja viereisessä lasissa oleva viini ovat kummatkin väriltään suhteellisen tummanpuhuvia. Tasapainoisessa tuoksussa on yllin kyllin luumua ja viikunaa, sekä monimuotoinen sikermä muikeita ikääntyneen bordeaux'n aromeja: lihaa, tupakkaa, mentolia, sikarilaatikkoa ja ripaus savuisuutta.

Maussa erottuu tuoksun sävyistä hedelmää edelleen kohtuullinen annos, mutta hallitsevimmin sitä leimaavat klassiset tupakkaiset ja nahkaiset piirteet. Jälkimaussa tanniiinit kuivattavat jonkin verran suuta, ehkäpä juuri tälle vuosikerralle tyypilliseen tapaan.

Kauniiden piirteiden ohella viinin moitteeton tasapaino ihastuttaa eniten: kun viiniparin identiteetti rajattiin first growth -joukkoon, oli tästä ensimmäisestä helppo arvata Haut-Brionia, ja jopa vuosikertakin napsahti tuurilla kohdalleen. HB:n hienostunut tyyli puhuttelee minua kovasti, eikä tämä erittäin herkullinen, varmaankin jo lakipisteensä saavuttanut viini tee kaavaan minkäänlaista poikkeusta. 96

Chateau Latour 1966

Tämän viinin tuoksu on edellistä mausteisempi ja pippurisempi: aluksi siinä on kenties ripaus vähän epämääräistä vihreyttä, mutta se hälvenee nopeasti ja taittuu ennemmin kokonaisuutta monipuolistavaksi paprikan vivahteeksi. Muita elementtejä ovat mustapippuri, salmiakki ja mentoli, upean hedelmäinen ja syvä luumun aromi sekä sen rinnalle lähes kouriintuntuvasti kohoava suurien mustaherukoiden sävy.

Maussa on samoja muhkeita mustaherukoita, jotka suussa sävyttyvät seetripuulla: tämän viinin hedelmäisyys on todella tiivistä ja konsentroitunutta, mutta suutuntuma on silti miellyttävän pehmeä. Jälkimaku on tässä aivan upean pitkä ja tanniinit sen rinnalla yhä erittäin jykevät: viinin olemus on huomattavasti ikäänsä nuoremman tuntuinen. Keskinkertainen veikkaukseni tämän viinin identiteetistä oli 1986 Mouton. Jopa vähän hämmentyneenä jäin pohtimaan, oliko tämä sinänsä lähes virheettömän oloinen viini kuitenkin itselleni jo liiankin iso ja konsentroitunut, varsinkin äärimmäisen charmantin Haut-Brionin rinnalla. Ennen äkkiväärien johtopäätösten tekemistä täytyy ehdottomasti yrittää opiskella Latouria lisää, mieluiten isoina kulauksina. 96 

---


toinen pari

Chateau Haut-Brion 1998

Puhdaspiirteisessä tuoksussa on luumua ja kirsikkaa, joka vielä vahvistuu viinin avautuessa lasissa ja dekantterissa. Hedelmäisten sävyjen rinnalla erottuu vaimeampana myös tiiliseinää ja klassista sikarilaatikkoa.

Tuoksua seurailevasti kirsikkainen maku on varsin sulkeutuneen tuntuinen, ja siksi kokonaisuus jää tässä hetkessä jonkin verran viereisen, selvästi avoimemman ja runsaamman tuntuisen viinin varjoon. En arvannut tätä alkuunkaan illan toiseksi Haut-Brioniksi, mutta parin tunnin odottelun jälkeen tähän alkaa ilmaantua tupakkaa ja muita tutun tuntuisia sävyjä. Tämä viini olisi varmasti hyötynyt pidemmästä, useamman tunnin dekantointiajasta. Tässä on yhtään epäilemättä hieno viini kellaroitavaksi tuleville vuosikymmenille. 93


Chateau L'Eglise-Clinet 1998

Huomattavan runsaan hedelmäisessä tuoksussa on kirsikkaa, mansikkaa, luumuja, ruskistettua voita ja lihaa - tämä on jo nyt aromeiltaan huomattavan monipuolinen viini, varsinkin viereiseen samanikäiseen Haut-Brioniin verrattuna. 

Maultaan viini on kauniisti paksun luumuinen ja samalla samettisen sileä: tanniinit ovat kuitenkin yhä suhteellisen tiukkoja, vaikka ne toki lasissa hiljalleen lempeytyvät. Tämä bordeaux-viini paranee varmasti vielä lisävuosien mittaan, vaikka onkin todella nautittava sekä absoluuttisesti että erityisesti ikäisekseen jo nyt. Sokkona tämä vaikutti suhteellisen selvästi alkuperältään pomerolilaiselta, mutta sen tarkempaan oikeaan arvaukseen ei itselläni ollut tällä kertaa kykyä. 95

---

digestiivi

Niepoort Porto Colheita 1935

Tätä ruskeahkonsävyistä viiniä löytyi dekantterissa pöytään illan viimeiseksi viiniksi, pullo oli avattu jo kolmisen kuukautta aiemmin. Tuoksu on tasapainoinen, sitä hallitsevat rusinasopan ja ylitsepursuavasti kypsien viikunoiden aromit. Maku on samoin aivan mainio: runsas, syvä eikä hitustakaan alkoholisen tuntuinen, sävyinään ainakin neilikkaa, kanelia, taatelia ja viikunaa. Kuinkahan portviinien suhteen kovin kokematon juoja voisi tätä loppuillasta arvioida tai mitä syväluotaavaa tästä lausua - aika hieno? 94


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja