Siirry pääsisältöön

85-tasting: ensimmäiset tunnelmankohottajat

Pääsin kirpeän syksyisenä perjantai-iltana vieraaksi maistelemaan hienon samppanjavuoden parhaita paloja. Odotukset olivat ajoissa tiedossa olleen viinilistan myötä lähes kattoon ladatut - jo tyhjentyneistä pulloista otettu huonohko yhteiskuva kuvannee niitä paremmin kuin tuhat turhaa sanaa:


Krug Grande Cuvée

Alkulämmittelyksi saatiin valkoetikettistä Krugin Grande Cuvéeta (pohjavuosikerta lienee 80-luvulta), jollaista olen maistanut kerran aikaisemmin. Sinänsä tutusta viinistä oli sokkona yllättävän vaikea saada otetta, varsinkin kun isäntä esitteli juoman "vaatimattomana alkumaljana". Viinin identiteetin paljastuttua palaset toki loksahtivat kohdalleen: sherrysävyjen myötä päässä viivähtänyt krugmainen ajatus tuli mieleen hyvästä syystä.

Tuoksussa on kypsää karamellia, melko paljon paahteisuutta sekä oikein mukava, lähinnä herkkutatin mieleen tuova sienisävy. Kokonaisuuden viimeistelevät hennot hedelmäsävyt ovat jonkin verran oksidoituneen oloisia. Mehukkaassa maussa on runsaasti greippiä ja punaista omenaa: sherryn oksidoituneet sävyt peittävät kuitenkin hieman häiritsevästi muuten raikasta hedelmäisyyttä. Samanaikaisesti viinin hapokkuus tuntuu edelleen todella tuhdilta. Näillä lähtöasetuksilla moni muu viini olisi lämmetessään menettänyt lopunkin raikkautensa, mutta tämäkin Krug päinvastoin paranee lasissa koko ajan: liika sherrymäisyys hälvenee ja hedelmäisyys pyöristyy kauniisti tuntuen suussa selvästi alkuhuikkia runsaammalta. 93

Charles Heidsieck Champagne Charlie L'Oenothèque 1985

Charlien puhdaspiirteinen tuoksu on alkuun vähän vaimea, mutta avautuu kyllä kivasti pienellä odottelulla: ananasta, vihreää omenaa, hasselpähkinää ja lämmetessä lisänä vielä toffeetakin. Maku on talolle tyypilliseen tapaan hyvin runsaan hedelmäinen: omena on suussa tuoksua punaisempaa ja sen täydennykseksi löytyy myös trooppisempaa kirjoa ananaksen ja mangon muodossa. Suutuntuma on varsin kermainen ja mukana on myös ripaus voita. Kokonaisuuden kruunaa runsaan hapokas jälkimaku, joka vieläpä sävyttyy kauniisti hennolla savuisuudella ja ripauksella hunajaisuutta. Pelkän kaulaetiketin merkinnän perusteella en osaa varmaksi tulkita, onko viinin korkki vaihdettu vuonna 2000 vai jo vähän ennen, vuosituhannen vaihteen juhlintaa varten. Oli miten oli, tämä on hieno ja suhteellisen nuorekas viini, jota kelpaisi hyvin kypsyttää edelleen. 95

Perrier-Jouët Belle Epoque 1985

Tämän väri on hiukan kultaisempi kuin Charlien viereisessä lasissa, kummassakin on joka tapauksessa mukavasti kuplia. Tuoksu on hienostuneen kahvinen, sen lisänä on kermaa, briossia ja vaniljaa. Maussa on siinäkin hieno vastapaahdettujen kahvipapujen aromi, tässä keralla on myös sitruunaa ja sitruunaruohoa. Jälkimaku on todella kermainen ja pehmeä, kun hapokkuuskin on jo pyöreäksi tasaantunutta. Tämä on selvästi elegantimpi viini kuin CH, mutta ei yhtä runsas eikä hedelmäinen. Omassa arviossani Charlie tuntui hiukan tiiviimmältä kokonaisuudelta, mutta ero ei ollut suuri ja valtaosa muista taisi arvostaa BE:n korkeammalle, jopa aina illan top-3:een saakka. Tämä oli joka tapauksessa selvästi kypsempi ja parempi pullo kuin edellisellä kerralla muutama vuosi sitten. 94


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Red Burgundy & Pinot noir: suuret viinit, mm. Rousseau, Ponsot ja Clair-Daü

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 1993
Tämän viinin koko olemus huokuu grand cru -tason syvyyttä, vaikka etiketin paljastuttua käykin ilmi, ettei kyseessä edes ole virallinen GC, vaan huipputason ja -vuoden premier cru Rousseaun kolmostähden eli CSJ:n muodossa. Upean tuoksun ensimmäisessä kerroksessa on vahvaa kypsää marjaisuutta mustikoiden ja boysenmarjojen sävyissä. Toisessa aallossa erottuu lehtikariketta ja kiehtovaa rakuunan aromia - sekä tuoksun että maun yrttisävyt ovat tämän viinin kenties selkein ero viereisessä lasissa olevaan Chambertiniin verrattuna.
Maku on samanaikaisesti voimakas ja tyylikäs: punaista hedelmää, yrttejä ja ripaus eukalyptusta. Tässä viinissä on melko lailla hapokkuutta ja siinä rinnalla pitkän jälkimaun ohessa myös jonkin verran tanniinia. Niinpä luulen, että tämä viini voisi lisäkellaroinnilla vielä kehittyä ripauksen lisää. Nuorekkaan oloinen, sopivasti särmikäs ja siltikin kokonaisuutena häkellyttävän hienossa tasapa…

DRC Domaine de la Romanée-Conti 2012 -tasting

Vuoden kenties odotetuin viini-istunto, Domaine de la Romanée-Contin koko valikoima Montrachet'a lukuun ottamatta lupaavalta burgundivuodelta 2012. Vain muutaman vuoden iästä huolimatta viinit onnistuivat vastaamaan vähintäänkin korkealle nousseisiin odotuksiin aina hinnaltaankin häikäisevää Romanée-Contia myöden. Viinien pienimpiä yksityiskohtia myöden hiotun laadun ohella asiaa varmasti edesauttoi asiantuntevan sommelierin oikein mitoitettu ennakkovalmistelu: ensiksi neljä tuntia dekanttereissa viettäneet viinit oli kaadettu laseihin jo vaikuttavat 1,5 tuntia ennen pruuvaamisen alkua.


DRC Corton Grand Cru 2012 Tämä DRC-joukon tuorein tulokas ja itse asiassa näistä punaisista kaikista harvinaisin viini on ainakin tänä vuosikertana kenties joukon positiivisin yllätys. Tuoksu tuntuu aluksi jossain määrin muita kirpeämmän marjaiselta, mutta makeutuu vähitellen selvästi. Aromeina on karpaloa, puolukkaa ja pieniä maatiaisluumuja: voimaa ja rotevuutta on selvästi enemmän kuin viereises…