Siirry pääsisältöön

85-tasting: ensimmäiset tunnelmankohottajat

Pääsin kirpeän syksyisenä perjantai-iltana vieraaksi maistelemaan hienon samppanjavuoden parhaita paloja. Odotukset olivat ajoissa tiedossa olleen viinilistan myötä lähes kattoon ladatut - jo tyhjentyneistä pulloista otettu huonohko yhteiskuva kuvannee niitä paremmin kuin tuhat turhaa sanaa:


Krug Grande Cuvée

Alkulämmittelyksi saatiin valkoetikettistä Krugin Grande Cuvéeta (pohjavuosikerta lienee 80-luvulta), jollaista olen maistanut kerran aikaisemmin. Sinänsä tutusta viinistä oli sokkona yllättävän vaikea saada otetta, varsinkin kun isäntä esitteli juoman "vaatimattomana alkumaljana". Viinin identiteetin paljastuttua palaset toki loksahtivat kohdalleen: sherrysävyjen myötä päässä viivähtänyt krugmainen ajatus tuli mieleen hyvästä syystä.

Tuoksussa on kypsää karamellia, melko paljon paahteisuutta sekä oikein mukava, lähinnä herkkutatin mieleen tuova sienisävy. Kokonaisuuden viimeistelevät hennot hedelmäsävyt ovat jonkin verran oksidoituneen oloisia. Mehukkaassa maussa on runsaasti greippiä ja punaista omenaa: sherryn oksidoituneet sävyt peittävät kuitenkin hieman häiritsevästi muuten raikasta hedelmäisyyttä. Samanaikaisesti viinin hapokkuus tuntuu edelleen todella tuhdilta. Näillä lähtöasetuksilla moni muu viini olisi lämmetessään menettänyt lopunkin raikkautensa, mutta tämäkin Krug päinvastoin paranee lasissa koko ajan: liika sherrymäisyys hälvenee ja hedelmäisyys pyöristyy kauniisti tuntuen suussa selvästi alkuhuikkia runsaammalta. 93

Charles Heidsieck Champagne Charlie L'Oenothèque 1985

Charlien puhdaspiirteinen tuoksu on alkuun vähän vaimea, mutta avautuu kyllä kivasti pienellä odottelulla: ananasta, vihreää omenaa, hasselpähkinää ja lämmetessä lisänä vielä toffeetakin. Maku on talolle tyypilliseen tapaan hyvin runsaan hedelmäinen: omena on suussa tuoksua punaisempaa ja sen täydennykseksi löytyy myös trooppisempaa kirjoa ananaksen ja mangon muodossa. Suutuntuma on varsin kermainen ja mukana on myös ripaus voita. Kokonaisuuden kruunaa runsaan hapokas jälkimaku, joka vieläpä sävyttyy kauniisti hennolla savuisuudella ja ripauksella hunajaisuutta. Pelkän kaulaetiketin merkinnän perusteella en osaa varmaksi tulkita, onko viinin korkki vaihdettu vuonna 2000 vai jo vähän ennen, vuosituhannen vaihteen juhlintaa varten. Oli miten oli, tämä on hieno ja suhteellisen nuorekas viini, jota kelpaisi hyvin kypsyttää edelleen. 95

Perrier-Jouët Belle Epoque 1985

Tämän väri on hiukan kultaisempi kuin Charlien viereisessä lasissa, kummassakin on joka tapauksessa mukavasti kuplia. Tuoksu on hienostuneen kahvinen, sen lisänä on kermaa, briossia ja vaniljaa. Maussa on siinäkin hieno vastapaahdettujen kahvipapujen aromi, tässä keralla on myös sitruunaa ja sitruunaruohoa. Jälkimaku on todella kermainen ja pehmeä, kun hapokkuuskin on jo pyöreäksi tasaantunutta. Tämä on selvästi elegantimpi viini kuin CH, mutta ei yhtä runsas eikä hedelmäinen. Omassa arviossani Charlie tuntui hiukan tiiviimmältä kokonaisuudelta, mutta ero ei ollut suuri ja valtaosa muista taisi arvostaa BE:n korkeammalle, jopa aina illan top-3:een saakka. Tämä oli joka tapauksessa selvästi kypsempi ja parempi pullo kuin edellisellä kerralla muutama vuosi sitten. 94


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulupäivän burgundit: Sirugue, Mugnier ja Faiveley

Domaine Robert Sirugue Vosne-Romanée Premier Cru Les Petits Monts 2005 Dekantoitu reilu tunti ennen maistamista. Lämpimässä, muhkean tuntuisessa tuoksussa on kypsiä kirsikoita, hieman vadelmaa ja boysenmarjaa sekä kokonaisuuteen sopivaa mineraalisuutta. Maku on roteva, voimakkaasti tumman marjainen, lisänä männynneulasten ja lakritsijuuren sävyä. Jälkimaku on jykevä, siinä on sekä hapokkuutta että aika runsaasti tanniinia: tätä voisi ja nautittavuuden kannalta kannattaisikin kypsyttää vielä 5-10 vuotta lisää - mainio viini, jolla on varmasti vielä nykyhetkeä parempi tulevaisuus. 91
Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 2010 Dekantoitu pari tuntia ennen maistamista. Väri on selvästi vaaleamman punainen ja reunoilta värittömämpi kuin edellisessä viinissä. Tuoksu on viettelevämpi ja kukkaisempi: parfyymistä kirsikkaa, kypsää mansikkaa, orkidean sävyä ja ripaus maanläheistä mullan lämmintä tuntua.

Maussa on makeaa mansikkaisuutta ja sen rinnalla kokonaisuutta mukavasti syventävää, k…

Launois BdB 1959 ja pari tavallisempaa

Launois Frères Le Mesnil-sur-Oger Premier Cru Vintage 1959 Launoisin puhdas Mesnil-viini ajalta, jolloin kylällä ei vielä ollut grand cru -statusta. Viinissä ei enää erotu lasissa näkyviä kuplia; kultaisessa värissä on häivähdys vaalean oranssia sävyä. Pullollinen vaikuttaa joka tapauksessa olevan ihan kohtuullisessa kunnossa: tuoksussa on jonkin verran rusinaista oksidoitumisen sävyä, mutta myös mukavasti hunajaa, ylikypsää omenaa, paahdettua sokeria ja voita.

Maussa on toffeen rinnalla vielä hedelmää omenan sekä päärynän sävyissä, ja hapokkuus on varsin hyvässä tasapainossa sen rinnalla. Tätä pullollista selvästi vanhempi päivänsankari (90 vuotta) erottui edukseen suhteessa vielä nuorekkaammalla olemuksellaan, mutta kaikin puolin melko virkeä oli ilahduttavasti myös viinikin. 90
Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée Extra Brut Piperin pykälää parempi ja vähädosageisempi vakiosamppanja, etikettitietojen mukaan cuvée L2H, pohjavuosikerta 2012 + 18 % réserve-viinejä, korkinvaihto 6…

Jouluaaton viinit: mm. Krug Rosé ja Clicquot La Grande Dame 1990

Henriot 1996
Väri on kullankeltainen ja kuplat ikään nähden suhteellisen rauhalliset. Tuoksussa on melko voimakkaasti toffeeta, hieman kypsää sitruunaa ja voin sekä hasselpähkinöiden sävyä. Maku ei ole kovin runsas tai kovin hedelmäinen, sävyinä erottuu lähinnä kevyttä omenaisuutta ja sitä hieman reilummin sitruunaa. Jälkimaun terävähkön hapokkuuden rinnalla tuntuu vieno oksidoitumisen sävy. Oikein asiallisesti juotava viini, mutta kuitenkin selvästi heikompi kuin parhaat pullolliset monista aiemmin juoduista: olisikohan niin, että ainakin normipullot tällä vanhanmallisella etiketillä (=uudempia aiempi korkinvaihto?) olisi jo muutenkin syytä juoda suhteellisen pian pois? 89


Charles Heidsieck Brut Réserve Takaetiketin mukaan laitettu kellariin 2008 ja korkki vaihdettu 2016, joten pohjavuosikerta/-sato lienee tässä 2007. Raikas tuoksu on sopiva yhdistelmä paahdetta, vihreää omenaa, karambolaa ja sitruunaruohoa. Makukin on miellyttävän pyöreä: sitruunaa ja vihreää omenaa, hieman kanelin …