Siirry pääsisältöön

1988-1990-pruuvi: toinen erä



Dom Ruinart 1988

Muutama vuosi sitten maistetun, huippuhienona muistamani pullon vuoksi olin odotuksissani sijoittanut tämän viinin illan oletettavaan top-3:een. Jo ensihaistaminen pani kuitenkin viinin varsin varautuneiden tuntuisten aromien myötä epäilemään pilvilinnojen ainakin osittaista latistumista. Onhan tämänkin pullollisen tuoksussa tosiaan hienoja, tutuntuntuisia sävyjä: kaunista kahvia, mantelipikkuleipiä ja trooppista hedelmäisyyttä mangon ja passionin merkeissä. Tuoksu ei kuitenkin aluksi eikä myöhemminkään avaudu samanlaiseksi ilotulitukseksi kuin edellisellä kerralla.

Maussa on tummaa paahtoleipää, jonkin verran kypsynyttä vihreää omenaa ja kypsähköä sitruunaa. Kokonaisuus on sileän hedelmäinen ja runsas hapokkuus saattelee pitkäksi venyvää jälkimakua. Hyvä viinihän tämä on nytkin, mutta runsautta ja sävyjä uupuu huippupullolliseen verrattuna - ehkä tämä pullo ei ehtinyt kunnolla avata kaikkea potentiaaliaan, ehkä korkeiden odotusten vuoksi arvioin tämän tarpeettomankin tiukan suurennuslasin kanssa, ehkä kertakaikkisen hienot Perignonit viereisissä laseissa pääsivät nyt varastamaan suuren osan show:sta, ehkä... 93

Dom Ruinart 1990

Ysikymppisen tuoksu on aivan eri maata vertailuparinsa kanssa: herukanlehtiä, kaurakeksejä ja makeaa, jopa hienoisesti esanssisen tuntuisesti sävytettyä toffeenekkua. Maussa on vihreitä karviaisia ja tuoksusta tuttua kirpeää herukkaisuutta, toisaalta mukana on hunajaakin ja jopa ripaus lakritsia. Jälkimaku taittuu yllättävänkin makeaksi ja viinin lämmetessä siitä alkaa paistaa läpi aavistus alkoholia. Kokonaisuus on jo monista muistakin tämän vuosikerran viineistä tuttuun tapaan varsin ristiriitainen - osa aromeista on oikein miellyttäviä, osa ei niinkään ja kokonaisuudesta on todella vaikea aavistella, mitä tälle mahtaa tulevina vuosina tapahtua. Illan varsinaisista pruuviviineistä mielestäni heikoin esitys, mutta silti korkeasta kokonaistasosta kertoen vuosikertaa vastaavat pisteet! 90

Dom Perignon 1988

Tämän viinin väri on havaittavasti tummempi kuin paria vuotta nuoremmassa sisaressaan, aivan kuin viiniin rakentuneesta sädehtivästä sävykkyydestä kertoen: Tuoksussa on ensiksi runsain mitoin todella lempeää vaaleapaahtoista kahvia maitotilkkasella höystettynä, sitten mukaan tulee koko hedelmäosasto kypsän mangon, pirteän karambolan ja raikkaan punaisen omenan elementteineen. Kokonaisuuden kruunaavat seasta vielä poimittavissa olevat lihan ja nahan eksoottisemmat vivahteet.

Maussa on hienostunutta limeä, appelsiininkuorta, häivähdys tryffeliöljyä sekä mehukasta ananasta ja täydellisesti kypsynyttä päärynää. Jälkimakua kannattelee yhä nuorekas hapokkuus, jossa tuntuu aavistus kirpeää sitruunaisuutta - siinä on samalla tämän viinin vara ja potentiaali tulla lisäkypsytyksen myötä jopa vieläkin paremmaksi. Joka tapauksessa todella vakuuttava esitys nyt ja epäilemättä pullollinen tätä viiniä aivan parhaasta päästä! 96

Dom Perignon 1990

Tässäkin Perignonissa on hienovireinen tumman maitokahvin sävy, muuten tuoksu on jonkin verran vihreämmän tuntuinen kuin pari vuotta vanhemmassa versiossa - tässä omenaisuus on kipakampaa, enemmän omenan kuoren aromiin taittuvaa. Seasta erottuu toki myös ripaus kermaa ja voita, sekä kevyttä pähkinäisyyttä.

Maku on varsin nuorekas mutta samalla tutun tyylikäs vihreän omenan, kahvin ja sitruunan vivahteineen. Ryhdikäs hapokkuus tuntuu vielä osin kypsymättömältä, herukanlehtien sävyyn taittuvalta, joten tämän viinin pisteissä on vielä varmasti varaa nousta tulevaisuudessa - tämä originaalikorkinvaihtoinen tuntui joka tapauksessa nyt jonkin verran pyöristyneemmältä kuin oenotheque-versio parisen vuotta sitten. Hieno näinkin ja selvästi eränsä elegantein viini. 94

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja