Jacques Lassaigne Montgueux Brut Réserve
Samanlainen millaisena tämän muistan edelliseltäkin kerralta: raikas ja puhdaspiirteinen, tiukan sitruunainen viini, jonka hapokkuus on tekijän tyylistä, nuoruudesta ja sokerin vähäisyydestä johtuen terävää. Hiukan lämmenneenä tämän jälkimausta löytyy ripaus ananasta ykkösluokan viljelijäkollegoiden tapaan. Mainio viini sarjassaan. 87
Henriot Brut Millésimé 1988 magnum
Herkullisessa tuoksussa on kahvia, hieman herkkusientä, kermaa, kypsää punaista omenaa, mangoa ja sitruunaa. Maku on tasapainoinen, kypsän hedelmäisyyden ja raikkaan sitruunaisuuden täyttämä. Hapokkuus ja hedelmäisyys ovat talolle tyypilliseen tapaan hienossa tasapainossa, ja jälkimaku on sileä ja pitkä. Henriot'n vuosikertaviini hyvältä vuodelta on oikeastaan aina hyvää, ja kun tähän vielä yhdistetään oikea pullokoko, sopiva ikä sekä vuosikerralle tyypillinen kaunis vähäeleisyys, on lopputulos kerrassaan hieno. 94
Krug Grande Cuvée
Korkissa on koodi 25: siitä ei ilmeisesti voi päätellä muuta kuin sen, että kyseessä on kultaetikettinen Grande Cuvée sieltä vanhimmasta päästä ja pohjavuosikerta siten hyvinkin jostain 80-90-luvun vaihteen huippuvuosien tienoilta. Olenkohan unohtanut aikaisemmilla nauttimiskerroilla jonkin tarpeellisen ylisanan - nyt tämä tuntuu jopa piirun verran paremmalta kuin edellisellä kerralla! Sävyt ovat tuttuja: tilliä, ananasta, mehukasta ananasta ja passionia. Maku on tuoksua seuraava, sopivasti kypsän sitruunan sävyttämä ja hapokkuus on tutun jykevää, tässä pullollisessa melkein Krugin vuosikertaviinin veroista. Jälkimaku on tutusti todella pitkä. 95
Domaine Ramonet Chassagne-Montrachet Premier Cru "Morgeot" 2010
Dekantoitu puolisentoista tuntia ennen nauttimista. Tuoksussa on piikiveä, tiukkaa mineraalisuutta ja vahvaa rakuunan ja timjamin sävyttämää yrttisyyttä, vastaleikattua ruohoa, mutta myös ripaus eksoottisia hedelmiä, voisia kaurakeksejä sekä tammen tuomaa hentoa vaniljaista aromia.
Mausta huomaa selvästi, että monimuotoisesta tuoksusta huolimatta viini on, varmaan järeän vuosikerrankin vuoksi, yhä kovin nuori: sävyinä on lähinnä sitruunaa, kirpeää limen kuorta sekä tuoksusta tuttua ruohon tuntua. Jälkimaku on tiukka, mineraalisuuden sävyttämä ja vuosikerran mukaiset hapot ovat jykevyydeltään vähintään samaa kaliiberia. Tuoksu on tässä iässä jo hieno ramonetmaiseen tyyliin, mutta maku vielä vähän ärhäkkä ja jossain määrin sulkeutuneen oloinen - toivottavasti maltan palata tähän viiniin uudestaan vasta usean vuoden päästä. 92
Mausta huomaa selvästi, että monimuotoisesta tuoksusta huolimatta viini on, varmaan järeän vuosikerrankin vuoksi, yhä kovin nuori: sävyinä on lähinnä sitruunaa, kirpeää limen kuorta sekä tuoksusta tuttua ruohon tuntua. Jälkimaku on tiukka, mineraalisuuden sävyttämä ja vuosikerran mukaiset hapot ovat jykevyydeltään vähintään samaa kaliiberia. Tuoksu on tässä iässä jo hieno ramonetmaiseen tyyliin, mutta maku vielä vähän ärhäkkä ja jossain määrin sulkeutuneen oloinen - toivottavasti maltan palata tähän viiniin uudestaan vasta usean vuoden päästä. 92
Charles Joguet Chinon Clos de La Dioterie 2005 magnum
Maistettu runsaan kahden tunnin päästä dekantoinnista. Tuoksussa on tupakkaa, mentolia ja voimakasta yrttisyyttä, joka vielä sävyttyy viherpippurin aromilla. Maussa ovat keskeisimpänä samat elementit, tupakka ja yrtit, ja lisäksi niiden rinnalla maaperän multaista sävyä sekä ripaus kypsää kirsikkaa. Viini on nuoruudestaan huolimatta aika mukavasti juotavissa: tanniinit ovat jo hiukan pyöristyneitä, vaikka jälkimaussa tuntuukin niiden saattelemaa terävyyttä. Laadukas, tuhdin ruuan kumppaniksi sopivan robusti viini, jonka alkuperä erityisesti 100 % cabernet franc -rypälekoostumuksen osalta tuntuu tässä suhteellisen helposti tunnistettavalta. 92
Château Climens 2001
Maistettu ensiksi 30 minuutin päästä dekantoinnista ja sen jälkeen illan kuluessa myöhemminkin. Vahvassa ja kypsähkön tuntuisessa tuoksussa on voimakasta botrytiksen sävyä, aprikoosia, salmiakkia, kandeerattua ananasta ja hunajaa. Maussa on sitruunaruohoa, appelsiininkuorta, vaniljapikkuleivän sävyä, sekä kiehtova lakritsijauheen häivähdys jälkimaussa. Viimeksi mainittu on muutenkin sileä, pitkä ja kuitenkin hieman kirpeästi sitruunainen kuten melko nuoreen ikään hyvin sopii.
Kehityskaarensa kuitenkin suhteellisen alkutaipaleella oleva huippuvuoden huippuviini, joka varmasti yhä paranee vuosien ja vuosikymmentenkin mittaan. Havaittavasti konsentroituneempi ja hieman detaljikkaampi kuin saman vuoden Suduiraut puolikkaasta pullosta vajaa vuosi sitten. 95
Kehityskaarensa kuitenkin suhteellisen alkutaipaleella oleva huippuvuoden huippuviini, joka varmasti yhä paranee vuosien ja vuosikymmentenkin mittaan. Havaittavasti konsentroituneempi ja hieman detaljikkaampi kuin saman vuoden Suduiraut puolikkaasta pullosta vajaa vuosi sitten. 95
Kommentit
Lähetä kommentti