Siirry pääsisältöön

Viinejä maailman parantamiseen: mm. Bachelet, Brane-Cantenac & GPL 2005, Gosset Celebris BdB ja Ramonet CM 1er Boudriotte 2007

Domaine Bachelet Gevrey-Chambertin Premier Cru Les Corbeaux Vieilles Vignes 1996

Tämän painokkuudeltaan keveähkön viinin tuoksusta erottuu miellyttäviä kypsyneen burgundin aromeja: salmiakkia, mineraalia, rautaa ja häivähdys alkuperälle täysin tyypillistä sammalikon sävyä. Maussa on ennen kaikkea punaista hedelmää: pieniä raikkaita luumuja ja hennosti kirsikkaa. Hapokkuus on napakkaa, erityisesti viinin vuosikerran ja konsentraation huomioon ottaen oikein hyvässä kohtuudessa pysyvää. Kiva, täysin kypsän tuntuinen mökkiviikonlopun avausviini. 90

Château Grand-Puy-Lacoste 2005

Kaadettu dekantoimatta 4 h auki olleesta pullosta. Tuoksu on muhkean hedelmäinen ja jo kivasti kypsyyttä keränneen oloinen: Aromien kirjosta erottuu kypsiä mustaherukoita, lämmintä luumuisuutta, parafiinia, musteen sävyä ja lihalientä.

Maku on jossain määrin tuoksua tuoreempi, siinä on vielä hieman kypsymättömän tuntuisia mustaherukoita ja niiden rinnalla sikarilaatikkoa, lyijykynän teroituspurua sekä savisen maaperän tuntua. Tanniineja on runsaasti, ja ne ovat aika lailla talttumattoman tuntuisia. Hyvä, mutta omaan makuuni hivenen turhankin muhkea ja kypsä, ja siten ei minusta puritaanisen klassinen tai alkuperälleen tyypillinen viini - voisin varmasti kuvitella tätä sokkona uuden maailmankin viiniksi. 10 lisävuotta kellarissa saattaa toki hyvinkin sulattaa tästä ylimääräisen pulleuden pois. 92

Château Brane-Cantenac 2005

Edellisen viinin kanssa vierekkäisessä lasissa, kaadettu samoin ilman dekantteria 4 h aukiolon jälkeen. Tämän Margaux'n tuoksu on GPL:ään & Pauillaciin verrattuna kukkeampi ja mausteisempi, sekä samalla elegantimpi ja kapeampi. Tästä erottuu ainakin boysenmarjaa, ripaus kirsikkaa, lakritsia, grafiitin sävyä, timjamia sekä hivenen tammen tuomaa vaniljaisuutta.

Maussa on tummasävyistä marjaa ja hedelmää: boysenmarjaa, mustikkaa ja lakritsiakin. Tanniinit eivät ole ollenkaan yhtä järeät kuin viereisessä viinissä, mutta vastaavasti hapokkuus tuntuu vahvempana. Tämä on kokonaisuutena ainakin tässä hetkessä hivenen detaljikkaampi sekä sävyiltään alleviivatumman tuntuinen, ja siten minusta hivenen kiehtovampi ja valmiimman tuntuinen viini. Jopa suorastaan yllättävän hieno kokonaisuus nyt ja paranee ehkä vielä jonkin verran lisää kypsyttämällä - palataan asiaan parin kellarin nurkasta löytyvän lisäpullon voimin joskus tulevaisuudessa. 93 

Gosset Celebris Blanc de Blancs Cuvée Extra Brut

Tuotannosta jo poistunut cuvée sisältäen vuosikertoja 1995, 1996, 1998 ja 1999: maistettu edellisen kerran - jo silloin upeana - viisi vuotta sitten. Muhkeassa ja monipuolisessa tuoksussa on voita, popcornia, kypsää ananasta, omenapiirakkaa, kanelia ja kiehtovaa jasmiinin sävyä.

Maku on extra brut -tyyliin kuuluvasti vahvasti hapokas ja voimakkaasti sitruunainen, mutta sitruuna on tässä saanut hienoa kypsyyttä ja syvyyttä. Lisänä on tuoksun mukaista ananasta, sekä viinin lasissa avautuessa toffeeta ja korianterin sävyistä mausteisuutta. Kokonaisuuden viimeistelee tiivis ja pitkä sitruunankuoren sävyttämä jälkimaku. Maukas viini kerrassaan, juuri kuten viimeksikin. Harmi, ettei näitä löydy omasta kellaristani enää enempää. 95

Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs 2004

Kellarini viimeinen pullo tätä Bonnairen nollanelosta muutaman vuoden tauon jälkeen, ja viini on edelleen juuri sellainen kuin muistin: Tuoksussa on lempeää vihreää omenaa, voita ja kaurapikkuleipiä. Maku on jo pyöristyneen omenainen, rinnallaan päärynää ja kevyesti kirpeää limeä sopivan hapokkaan jälkimaun rinnalla. Ei kovin runsas vaan ennemmin keveän raikas, helposti juotava viini - erittäin sopiva esimerkiksi loppukesäisen järvenselän tuijotteluun rantasaunan verannalta käsin. 89

---

Jean-Marc Pillot Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Caillerets 2007

Kummatkin valkoiset burgundit kaadettiin dekantoimatta vasta-avatusta pullosta suoraan lasiin. Tämän viime kesänä ensimmäistä kertaa maistamani viinin/vuosikerran tuoksu on nyt, kenties lähinnä dekantoimattomuudesta johtuen, jossain määrin varautuneen tuntuinen varsinkin aluksi. Sävyt ovat joka tapauksessa mukavan selkeitä ja kirkkaita: päärynää, vaaleaa tuoretta persikkaa, hivenen voita ja hyppysellinen tuoreita yrttejä.

Mausta erottuu piikiveen verhottua mineraalia, nuorekasta vihreää omenaa ja lopuksi limen kuorta tiiviin ja varsin hapokkaan jälkimaun myötä. Puhdaspiirteinen ja viereisen lasin Ramonet'a ehkä hiukan raikkaampi, mutta muuten kuitenkin selvästi numeroa pienempi viini kaikilta mitoiltaan. 91

Domaine Ramonet Chassagne-Montrachet Premier Cru "Boudriotte" 2007

Ramonet'n samanikäinen mutta Pillot'hon verrattuna eripalstainen Chassagnen Premier cru erottuu Pillot'n rinnalla heti tuoksultaan selvästi voimakkaampana ja runsaampana. Aromien kirjossa on kevyesti paahdettua voita ja kauniita kypsiä hedelmäsävyjä: passionia, mangoa, persikkaa ja ananasta. Ramonet'lle usein tyypilliset ruohon ja yrttien sävyt ovat tässä vain pienessä sivuroolissa taka-alalla.

Maku on pyöreä ja miellyttävän kypsä sekä sopivan konsentroitunut: Sävyinä erottuu persikkaa, päärynää ja kypsää sitruunaa. Ne taittuvat hiljalleen lempeän mineraaliseen jälkimakuun samalla kun kaikki hedelmäiset elementit helmeilevät yhä suussa. Kokonaisuutena ja varsinkin luokitus huomioiden hieno ja hyvinkin kypsän tuntuinen viini, kuitenkin ilman mitään premox-vivahteita. Sävyt ovat toki suhteellisen trooppiseksi taittuvia, mutta minusta riittävän hienovireisellä, lähes grand crun tuntua mieleen tuovalla tavalla. Ensimmäinen avattu muutaman pullon erästä, ja tämän nautinnollisen esityksen perusteella tuskin tulen seuraaviakaan kovin pitkään kellarissa pihtaamaan. 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Aalto 2009

Vaihtelun ja pihvin vuoksi teki mieli huuhtoa suuta punaviinillä: käsi osui taannoisesta blogimerkinnästä tuttuun otsikon mukaiseen kaunisetikettiseen espanjalaiseen. Dekantoin viiniä puolisentoista tuntia ennen ensimmäistä maistamista. Viinin tuoksussa on mustapippuria, keltaista luumua, hiukan punaista lihaa sekä ennen kaikkea tammikypsytyksen mukanaan tuomaa miellyttävää vaniljaisuutta. Maussa erottuu tuoksun sävyjen ohella kirsikkaa, punaherukkaa,kypsän veriappelsiinin tyypistä pyöreämpää hedelmäisyyttä ja hennosti savuisuutta. Jälkimaussa on jonkin verran hapokkuutta sekä annos tiukahkoja tanniineja, jotka lämmittävät suussa mukavasti. Suutuntuma on pehmeän samettinen, ja viini on jo tässä iässä oikein mukavaa lipiteltävää ilman ruokaakin. Onnistunut kokonaisuus, sillä lämpimistä sävyistä ja pyöreydestä huolimatta viini ei ole veltto. Samoin tammi ja vaniljaisuus antavat tälle miellyttävän päättäväisen silauksen, joka ei silti mitenkään jyrää muita aromeita alleen. Kypsytyspoten

Uutta ja vanhaa

Perjantaina maistoin lasikaupalla kahta minulle uutta viljelijäsamppanjaa. Tuottajat olivat toki sinänsä tuttuja, mutta omaan suuhun asti kulautettuja kokemuksia ei kummankaan mistään viineistä ennakolta ollut. Kummankin viinin sokerilisäys on extra brut -luokassa (2 g/l Janisson ja 3 g/l Larmandier), ja Larmandier-Bernierin kaikki viinit ovat lisäksi biodynaamisesti tuotettuja. Janisson-Baradon Extra Brut Viinin tuoksussa on ihan mukavasti sävyjä: hasselpähkinää, ruohoa, vihreää omenaa ja vaaleita jauhoja. Maku sen sijaan on pettymys: hedelmäisyys on vähäistä, omenasiiderimäistä, kun taas viinin hapokkuus on voimakasta ja viiltävän hapanta, ja jälkimakukin on harmittavan lyhyt. Tilanne hiukan paranee viini lämmetessä ja mukaan tulee myös vähän pyöristävää paahteisuutta. Pääosan vie silti kipakka hapokkuus, joka tarvitsisi runsaampaa hedelmäisyyttä vastapainokseen. Nyt viini ei ole kunnon tasapainossa, vaan on aivan liian kirpeä ollakseen mitenkään nautittava. 82 Larmandier-Be