Siirry pääsisältöön

Veuve Clicquot Vintage Rosé Cave Privée 1990 + pari muuta


Dosage 5 g/l, korkinvaihdon ajankohta puuttuu jostain syystä takaetiketistä, mutta vuosi 2011 lienee melko tarkka arvaus. Viinissä on pronssinpunainen väri ja pirteät kuplat. Tuoksusta erottuu vaalean maitokahvin sävyttämää paahteisuutta, kypsiä punaherukoita, lempeää sitruunaisuutta, nektariinia, punaista omenaa ja hieman vaalean kinuskin aromia.

Maussa on melko vahvaa ja aavistuksen kulmikasta sitruunan sävyä, omenan kuorta, häivähdys vadelmaa ja tuoreita punaherukoita. Mukavan mehukkaassa jälkimaussa tuntuu viinin greipin ja karpalon hieman kirpeästi sävyttämä vahvahko hapokkuus. Ei kovin kompleksinen, mutta suhteellisen nuorekkailta sävyiltään varsin miellyttävä ja aika tyylikäskin viini. Cave Privée -merkinnän (ja hintalapun) perusteella ei kuitenkaan kannata odottaa liikaa, sillä tämä on ihan alkuperänsä mukaisesti kuitenkin "vain" hyvä myöhään uudelleenkorkitettu vuosikertarosé, ei sentään mitään sen huipumpaa. 93

---


Henriot Rose Noire Réserve Privée Pur Chardonnay

Samaa parin pullon erää kuin keväällä tyhjennetty ensimmäinen, ja tämä toinen on selvästi parempi: tyyliltään ja sävyiltään toki samanlainen, mutta raikkaamman hedelmäinen ja tasapainoisempi - nyt suunnilleen odotusten mukainen viini siis. 88

Autréau de Champillon Réserve Brut Grand Cru

Tuoksu on kohtuullisen raikas, siitä erottuu vihreää omenaa, sitruunaa ja hieman paahteisuutta. Maussa on samoja omenan ja sitruunan sävyjä sekä ripaus toffeeta niiden rinnalla. Jälkimaussa on siistiä hapokkuutta ja samalla hieman hunajaista makeutta. Ihan asiallinen perustason samppanja. 85

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Krug Rosé

Krugin Rosén vanhin etikettiversio kaksinumeroisella korkkikoodilla (42): sekoituksen sisältämät vuosikerrat lienevät siis 70-80-luvuilta. Viinin väri on sävyltään punertavan kuparinen, ja siinä on ikäisekseen todella hienot kuplat. Tuoksu avautuu heti kättelyssä voimakkaana ja monisyisenä, runsaassa hedelmäisyydessä on sekä syvää kypsyyttä että ikään nähden riemukasta nuorekkuutta: punaista omenaa,  persikkaa, aprikoosia, vaniljakreemiä, toki kypsää sitruunaakin sekä rosé-alkuperästä kielivää viehättävää vadelman aromia. Maku on tiivis ja voimakas, todella hieno yhdistelmä sopivaa mineraalisuutta, kypsää omenaa ja vadelmaa. Pitkää jälkimakua säestää talolle tyypillinen vahva sitruunaisuus, joka tässä iässä ja viinissä verhoutuu vähitellen lempeään, hennosti hunajaiseen sävyyn. Sävyt ovat kirkkaita ja tasapaino virheetön eikä kolmen tunnin aikana ilmaannu pienintäkään merkkiä viinin väsymisestä tai yli-ikäisyydestä. Kokonaisuus on niin viiniksi kuin kypsäksi rosésamppanjaksi aiva

Aalto 2009

Vaihtelun ja pihvin vuoksi teki mieli huuhtoa suuta punaviinillä: käsi osui taannoisesta blogimerkinnästä tuttuun otsikon mukaiseen kaunisetikettiseen espanjalaiseen. Dekantoin viiniä puolisentoista tuntia ennen ensimmäistä maistamista. Viinin tuoksussa on mustapippuria, keltaista luumua, hiukan punaista lihaa sekä ennen kaikkea tammikypsytyksen mukanaan tuomaa miellyttävää vaniljaisuutta. Maussa erottuu tuoksun sävyjen ohella kirsikkaa, punaherukkaa,kypsän veriappelsiinin tyypistä pyöreämpää hedelmäisyyttä ja hennosti savuisuutta. Jälkimaussa on jonkin verran hapokkuutta sekä annos tiukahkoja tanniineja, jotka lämmittävät suussa mukavasti. Suutuntuma on pehmeän samettinen, ja viini on jo tässä iässä oikein mukavaa lipiteltävää ilman ruokaakin. Onnistunut kokonaisuus, sillä lämpimistä sävyistä ja pyöreydestä huolimatta viini ei ole veltto. Samoin tammi ja vaniljaisuus antavat tälle miellyttävän päättäväisen silauksen, joka ei silti mitenkään jyrää muita aromeita alleen. Kypsytyspoten