Joulupäivän 2019 burgundit: Comte Armand Clos des Epeneaux 1993 & 1989, Gaunoux Grands Épenots 1988 ja Faiveley Marechale 1969
Comte Armand Pommard Premier Cru Clos des Epeneaux 1993
Dekantoitu ja maistettu kolmen seuraavan tunnin aikana. Viinin väri on yhä varsin tumman punainen. Epeneaux-parissa Tämän -93:n tuoksu on pykälän -89:iä intensiivisempi ja hienopiirteisempi, ehkä myös ilmaisultaan jonkin verran tummempi. Siitä erottuu tyylikkäästi miellyttävän kypsiä tummia kirsikoita, jonkin verran tummempaa boysenmarjaa, hennommin ahomansikkaa ja vadelmaa, kaunista mineraalisuutta sekä aavistus tuoreen sammalkarikkeen sävyä.
Maussa mansikan ja vadelman sävyt jättävät kirsikan taka-alalle, mukana on myös mustikkaa sekä savua, tiukahkoa mineraalisuutta ja häivähdys muskottipähkinää. Pitkässä, tiiviissä jälkimaussa tuntuu viinin varsin vahva hapokkuus ja maltillinen annos tanniinisuuden tuntua siinä rinnalla. Tyylikäs ja nuorekas, piirteiltään ihan klassisen viileähkön vuosikertansa mukainen viini, jossa vaikuttaa edelleen olevan reilusti kellarointipotentiaalia. 94
Comte Armand Pommard Premier Cru Clos des Epeneaux 1989
Dekantoitu ja maistettu kolmen seuraavan tunnin aikana. Väri on edellistä hieman vaaleampi, reunalla on aavistus rusehtavaa sävyä. Tämän -89:n tuoksu on vieressä olevaa -93:sta kypsempi ja lämminaromisempi. Sävyjen kirjossa on kypsää mansikkaa, granaattiomenaa, ripaus viikunaa, sekä hennon lempeät tupakan ja tallin aromit. Viinin avautuessa mukaan tulee myös lakritsijauheen sävyä.
Maku on tuoksun mukaisesti lempeän kypsän tuntuinen, sitä hallitsevat mansikan ja kypsien punaisten herukoiden sävyt, sekä ripaukset nahan ja turvemullan tuntua siinä rinnalla. Jälkimaussa tuntuu edelliseen viiniin verrattuna enemmän tanniinia ja vähemmän hapokkuutta. Tämä miellyttävä 30-vuotias burgundi tuntuu nyt jo hyvin täyteen kypsyyteensä kehittyneeltä. 93
Michel Gaunoux Pommard Premier Cru Grands Épenots 1988
Maistettu vajaan tunnin dekantoinnin jälkeen. Tuoksu on intensiivinen ja varsin voimakas: lakritsia, salmiakkijauhetta, tiivistä tummaa marjaisuutta ja hedelmää: boysenmarjaa, mustikkaa ja meheviä maatiaisluumuja. Mukana on myös mukavaa mineraalisuutta ja ripaus korianterin ja tryffelin sävyjä.
Maussa on tiivistä ja mehukasta hedelmäisyyttä ja marjaa: mustikkaa, boysenmarjaa, mustaherukanlehtiä ja laventelin mieleen tuovaa eksoottisen mausteista sävyä. Jälkimaku on mehukkaan hedelmäinen ja tiiviin hapokas. Tyylikkään maukas, yhä melko nuorekas burgundi, rinnan mitalla minusta nelikon nykykunnossaan paras viini ennen -93 Epeneaux'ta. 94
Faiveley Nuits St. Georges Premier Cru Clos de la Marechale 1969
Maistettu reilun puolen tunnin dekantoinnin jälkeen. Värissä on aika paljon ruskehtavaa sävyä. Tuoksussa on lakritsia ja salmiakkia, ruskeiden sienien aromia, lämmintä mullan sävyä ja ruskettuneiden lehtien aromia. Punaisen sävyistä hedelmää on vielä jonkin verran jäljellä, viikunaa ja punaisia herukoita sekä häivähdys kahvin aromeja siinä rinnalla.
Maku ei ole kovin voimakas, mutta se on miellyttäväsävyinen ja pyöreän kypsä: kypsiä puolukoita ja karpaloita, hieman mustikkaakin. Jälkimaussa tuntuu lempeä annos hapokkuutta ja rautaisen mineraalista maaperän sävyä. Täysin kypsä viini, jonka viehättävyys ei ole niinkään voimakkuudessa tai hienostuneisuudessa, vaan pitkälle kehittyneiden tertiaariaromien hienossa kirjossa. 93
Kommentit
Lähetä kommentti