Heidsieck & Co Monopole Diamant Bleu 1982
Viini ei avatessa enää liiemmin pihahda ja sen väri on jonkin verran tummentunut, mutta lasissa tarkasteltuna hiilidioksidia vaikuttaa kuitenkin olevan yhä ripaus jäljellä. Tuoksussa on toffeeta, omenaa, sitruunaa ja kevyesti alkavan oksidoitumisen sävyä. Maussa on tuoksun mukaista hedelmäisyyttä vielä kohtuullisesti tallella, ja jälkimaun sitruunainen hapokkuus tuntuu yhä melko raikkaalta. Selvästi jo alamäen puolelle kääntynyt pullollinen, mutta kuitenkin kokonaisuudessaan silti ihan mukavasti nautittavissa oleva ikääntynyt samppanja. 90
Weingut Keller Kirchspiel Grosses Gewächs 2010
Dekantoitu reilu pari tuntia ennen maistamista. Tuoksu on voimakas ja Kellerille tyypillisen eksoottisen hedelmäinen: mangoa, passionia, ananasta ja häivähdys banaania. Kaikki edellä mainitut sävyt ovat sopivalla kypsyystasolla niin että raikkaus säilyy, varsinkin kun mukana on myös häivähdys sitruunaa ja hyvä annos mineraalisuutta.
Maku on tyylikkään tasapainoinen: herkullista mangoa, raikasta ananasta, vaaleaa persikkaa, kypsää sitruunaa ja jälkimaussa runsaasti mineraalia hyvän sitruunankuoren sävyttämän hapokkuuden rinnalla. Kypsähkö, sileäsävyinen ja maukas viini, jota varmasti voi huoletta kellaroida vielä toisenkin vuosikymmenen. 93
Vincent Dauvissat Chablis Grand Cru Les Preuses 2007
Dekantoitu reilu pari tuntia ennen maistamista. Kirkassävyisestä, viereistä Kelleriä varsinkin aluksi vienommasta tuoksusta erottuu päällimmäisenä selväpiirteistä suolaveden, simpukankuorien ja kalkkikiven sävyä, niiden alta vähitellen erottuvammin vihreää omenaa ja sateisen ruohoniityn aromia, aavistus ananasta ja häivähdys laventelin sävyä.
Nuorekkaassa maussa on vihreää omenaa, osterien ja suolaveden sävyä sekä pirteää sitruunaa. Tiivis jälkimaku väreilee suussa pitkään limen ja mineraalisuuden sävyttämänä. Hieno ja tasapainoinen, alkuperälleen tyypillinen viini, joka puhkeaa kauniisti kukkaan lasissa kiireettömästi avautuessaan. 2007 on klassisen tyylikäs vuosikerta Chablis'ssa, ja se näkyy hienolla tavalla tässäkin viinissä. 94
Chateau Cheval Blanc 1971
Dekantterissa ennen maistamista puolisentoista tuntia. Tämän jo pari kertaa aiemmin maistetun viinin väri on odotuksen mukaisesti jo melko ruskea reunoiltaan. Lempeän kypsässä tuoksussa on mehevää viikunaa, kypsiä punaisia herukoita, jonkin verran savua ja tupakkaa, hieman paprikan sävyä, teelehtien aromia ja mentholia.
Maku on pyöreä, pehmeä ja täysin kypsän tuntuinen: viikunaa, mansikkaa, granaattiomenaa, punaisia herukoita ja tässäkin hivenen paprikan sävyä. Jälkimaussa häivähtelee tuoksun mukainen mentholin tuntu; tanniineja ei juuri tunnu mutta hapokkuutta on ihan sopivasti. Maukkaasti nautittava, täysin kypsä viini, joka kestää lasissa moitteetta, mutta tuntuu tästä pullollisesta kuitenkin aromeiltaan vaisummalta ja hedelmältään niukemmalta kuin parilla edellisellä kerralla. 93
Chateau La Mission Haut-Brion 1998
Dekantterissa ennen maistamista puolisentoista tuntia. Väri on varsinkin viereiseen CB:hen verrattuna sävyltään varsin tummanpuhuva. Tuoksu on aromeiltaan kiehtova ja vahvapiirteinen: pyöreän paksuja luumun sävyjä rinnallaan tummaa kirsikkaa, hieman vadelmaa ja lempeää mustaherukan aromia. Kokonaisuutta monipuolistaa ripaus seetriä ja häivähdykset anista sekä lyijykynän teroituspurua.
Maussa on tuhtia, vielä suhteellisen nuoren tuntuista hedelmäisyyttä mustaherukan, luumun ja kirsikoiden sävyttämänä. Mukana on myös nahkaa ja lyijykynän sävyä. Lopussa tuntuu reilu annos jykeviä, mehukkaan kypsän sävyisiä tanniineja. Jälkimaku kantaa pitkälle ja on jo tässä iässä olemukseltaan lupaavan pyöreä. Rinnan mitalla itselleni illan vaikuttavin viini, jonka suurimmat päivät lienevät kuitenkin vasta jossain vuosien tai vuosikymmenien päässä. 94
Kommentit
Lähetä kommentti