Siirry pääsisältöön

Sekalaisia Rieslingejä: mm. Schäfer-Fröhlich Stromberg 2015 ja Keller Abtserde 2016

Keller Abtserde Riesling Grosses Gewachs 2016


Dekantoitu pikaisesti ja nautittu runsaan parin tunnin aikana. Sävykkään tasapainoisessa tuoksussa on vienoa petrolin sävyä savuisen mineraalisuuden vahvistamana, aromikasta sitruunaruohon ja neilikan tuntua, miellyttävää ananasta, vihreää omenaa ja hieman limeä.

Maku on piirteiltään tuoksua seuraileva: tuoretta ananasta, tiivistä vihreän omenan sävyä, sitruunaa ja sitruunan kuorta sekä napakkaa salmiakkiin vivahtavaa mineraalisuutta hedelmäisiä sävyjä säestämässä. Hyvä, määrätietoisen lempeä hapokkuus tuntuu pitkässä jälkimaussa suussa väreilevän sitruunan ja sitruunankuoren sävyjen rinnalla. Maukas, miellyttävän tyylikäs ja sopivan kompleksinenkin viini jo tässä nuoressa iässään - tätä varmasti kelpaa kyllä kellaroidakin useita vuosia eteenpäin. 93

Dönnhoff Hermannshöhle Riesling Grosses Gewachs 2007


Maistettu dekantoimatta. Tuoksusta erottuu vihreän ja keltaisen omenan sävyjä, ripaukset nektariinia ja hunajamelonia sekä aromaattista sitruunankuoren tuntua. Viinin lasissa avautuessa mukaan tulee myös liljan kukkaista aromia.

Maussa on vahvoja limen ja sitruunan sävyjä ja aika tuhtia mineraalisuutta niitä kyydittämässä. Jälkimaussa mineraalisuuden ja meriveden suolaisen elementin rinnalla tuntuu kohtuullisesti limen kirjomaa hapokkuutta. Aika kiva, hedelmältään kypsä vaikkakin muuten hieman teräväsävyinen viini. 91

Schäfer-Fröhlich Felsenberg Riesling Grosses Gewachs 2012

Tuoksu ei ole mahdottoman voimakas, mutta se on maukkaan tasapainoinen: vienoa persikkaa, kypsähköä sitruunaa ja tuoretta päärynää sekä kokonaisuuteen hyvin integroitunutta mineraalisuutta.

Maussa on kevyttä kirpeyttä limen ja sitruunankuoren sävyissä, mutta myös hieman hunajamelonia ja tuoksun mukaista persikkaa. Jälkimaku on ihan mukavan mittainen, ja siinä väreilee suussa sopivaa mineraalisuutta sekä kevyttä vihreän ruohon ja yrttien sävyä. Ei mahdottoman konsentroitunut, mutta suhteellisen kypsä, kivasti juotava viini nyt. 90


Schäfer-Fröhlich Stromberg Riesling Grosses Gewachs 2015


Maistettu dekantoimatta vajaan parin tunnin aikana. Tuoksu on mukavan sävykäs ja samalla tyylikäs: selväpiirteistä mineraalisuutta, simpukankuoria, vaaleaa persikkaa, tuoretta päärynää, häivähdys banaania sekä varmaankin villihiivojen spontaanista käymisestä ("sponti") peräisin olevaa, umamimaista misotahnan aromia.

Maussa hedelmän mehukas kypsyys ja raikkaus ovat hyvässä tasapainossa: keltaposkista omenaa, päärynää ja sopivan kypsää persikkaa. Hedelmäsävyjen rinnalla on hieman limeä, yrttistä nokkosenlehtien tuntua, suolaveden sävyä ja reilusti mineraalia. Hyvä, mutta ei millään tavalla päällekäyvä hapokkuus tukee kokonaisuutta miellyttävästi ja antaa jälkimaulle vauhtia pitkään. Nuorekas ja varmasti kellarikelpoinen viini, joka on jo tässä kehityskaarensa vaiheessa erittäin maukkaasti nautittavissa. 93

Toni Jost Spätlese 2001

Tämä viini/pullollinen oli syystä tai toisesta melko pahasti oksidoitunut. -

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Aalto 2009

Vaihtelun ja pihvin vuoksi teki mieli huuhtoa suuta punaviinillä: käsi osui taannoisesta blogimerkinnästä tuttuun otsikon mukaiseen kaunisetikettiseen espanjalaiseen. Dekantoin viiniä puolisentoista tuntia ennen ensimmäistä maistamista. Viinin tuoksussa on mustapippuria, keltaista luumua, hiukan punaista lihaa sekä ennen kaikkea tammikypsytyksen mukanaan tuomaa miellyttävää vaniljaisuutta. Maussa erottuu tuoksun sävyjen ohella kirsikkaa, punaherukkaa,kypsän veriappelsiinin tyypistä pyöreämpää hedelmäisyyttä ja hennosti savuisuutta. Jälkimaussa on jonkin verran hapokkuutta sekä annos tiukahkoja tanniineja, jotka lämmittävät suussa mukavasti. Suutuntuma on pehmeän samettinen, ja viini on jo tässä iässä oikein mukavaa lipiteltävää ilman ruokaakin. Onnistunut kokonaisuus, sillä lämpimistä sävyistä ja pyöreydestä huolimatta viini ei ole veltto. Samoin tammi ja vaniljaisuus antavat tälle miellyttävän päättäväisen silauksen, joka ei silti mitenkään jyrää muita aromeita alleen. Kypsytyspoten

Uutta ja vanhaa

Perjantaina maistoin lasikaupalla kahta minulle uutta viljelijäsamppanjaa. Tuottajat olivat toki sinänsä tuttuja, mutta omaan suuhun asti kulautettuja kokemuksia ei kummankaan mistään viineistä ennakolta ollut. Kummankin viinin sokerilisäys on extra brut -luokassa (2 g/l Janisson ja 3 g/l Larmandier), ja Larmandier-Bernierin kaikki viinit ovat lisäksi biodynaamisesti tuotettuja. Janisson-Baradon Extra Brut Viinin tuoksussa on ihan mukavasti sävyjä: hasselpähkinää, ruohoa, vihreää omenaa ja vaaleita jauhoja. Maku sen sijaan on pettymys: hedelmäisyys on vähäistä, omenasiiderimäistä, kun taas viinin hapokkuus on voimakasta ja viiltävän hapanta, ja jälkimakukin on harmittavan lyhyt. Tilanne hiukan paranee viini lämmetessä ja mukaan tulee myös vähän pyöristävää paahteisuutta. Pääosan vie silti kipakka hapokkuus, joka tarvitsisi runsaampaa hedelmäisyyttä vastapainokseen. Nyt viini ei ole kunnon tasapainossa, vaan on aivan liian kirpeä ollakseen mitenkään nautittava. 82 Larmandier-Be