Pullo Petersin Chétillonsin uusinta vuosikertaa ei kauan ehtinyt kaapissa hapantua – sitä oli päästävä maistamaan niin pian kuin mahdollista. Viinin tuoksu on heti avattaessa yllättävänkin paahteinen ja sitä sävyttää hasselpähkinä, lilja ja ripaus vaniljaa. Maussa hallitsevat greippi ja vihreä omena, viinin mineraalinen hapokkuus on tiukkaa mutta tyylikästä eikä ollenkaan päällekäyvää. Pitkässä jälkimaussa korostuu hienosti viinin mehukas, sileä hedelmäisyys.
Vuoden sisällä olen maistanut kolme vuosikertaa Chétillonsia, tämä 2004 (92) on hapokkaampi ja mineraalisempi kuin 2000 (92) tai 2002 (93), ei niin kypsän hedelmäinen kuin -00 eikä niin raamikas kuin -02. Tekisi mieli sanoa, että 2004:sta puuttuu se pieni ekstra, mitä vuosikerrassa 2002 on, mutta voi olla, että tämä aavistus johtuu vain viinien ikäerosta. Joka tapauksessa 2000 on näistä kolmesta selvästi kypsin ja sekä 2002 että 2004 hyötyvät vielä vuosien kellaroinnista – vain aika näyttää kuinka suuria niistä lopulta tulee.
Chétillons on yksi Mesnilin, Côte des Blancsin ja koko Champagnen hienoimmista palstoista, ja jo pelkästään Petersin parhaan viinin perusteella tekisi mieli väittää, että Mesnilistä tulevat maailman tyylikkäimmät chardonnay-viinit. Laatuun nähden Chétillonsien hinnat ovat minusta erittäin kohtuulliset, joten vuosikerrasta riippumatta suosittelen tilkitsemään näillä kaikki samppanjavaraston pienetkin vapaat lokoset.
Kommentit
Lähetä kommentti