Tilaisuus täydentää kellaria parilla Sugotin ikääntyneellä magnumilla olisi ollut synti ja häpeä jättää käyttämättä, varsinkin kun niiden hankintahinta muodostui erittäin kohtuulliseksi. Toinen pulloista oli ilmeisesti kuljetuksen aikana alkanut, harmillista kyllä, heikosti mutta selvästi vuotaa. Järkeviä vaihtoehtoja ei jäänyt paljon muita kuin korkata pullo mahdollisimman pikaisesti ja toivoa parasta.
Sugot-Feneuil oli pieni mutta arvostettu viljelijä-tuottaja Cramantin chardonnay-kylästä ja sen vuosikertaviini sekä Special Club -versio tehtiin pelkästään kotikylän rypäleistä. Mennyt aikamuoto on tosiasia siksi, että neljännen polven viinintekijä Sugot lopetti viininteon ja myi tarhansa 2000-luvun puolivälissä.
Hieman nestettä menettäneen pullon korkki murtuu avatessa huolestuttavasti kahtia, mutta huoli hälvenee tuota pikaa: korkkiruuvin avustuksella tynkä tussahtaa pois ja päästää ilmoille pirteät hedelmäaromit. Viinin väri on kolmikymppiseksi huomattavan vaaleankeltainen ja tuoksun diskreettien sävyjen kirjo kauniin monipuolinen: maitokahvia ja paahdettuja kahvipapuja, vaniljaa, mangon trooppista hedelmäisyyttä sekä vähän hunajaa.
Maku on puhdaspiirteinen ja mehukkaan hedelmäinen: siinä on kypsää ananasta ja omenaa sekä huippukylän chardonnayn tiukkaa, suuntäyttävää mineraalisuutta. Hyvä, tasaiseksi kypsynyt hapokkuus kannattelee napakkaa, pitkää jälkimakua. Tässä viinissä ei ole mitään oksidoituneita sävyjä eikä pienimpiäkään väsymisen merkkejä - tällaista viiniä pitäisi tarjoilla sille, joka kuvittelee, ettei samppanja kestä pitkää kellarointia tai ikäänny kauniisti. Kolmantena päivänä avaamisesta viileässä säilytetty viini on menettänyt jonkin verran parhaasta hedelmäisyydestään, mutta on silti yhä nautittavasti juotavissa. Toivottavasti maltan jemmata jäljellä olevaa pulloani mahdollisimman pitkälle kohti seuraavia tasavuosia, sillä historian siivet tuskin havisuttavat näitä pulloja minulle enää mistään lisää. 94
Kommentit
Lähetä kommentti