Joseph Perrier Cuvée Royale 2002
Tuoksu on melko runsaan paahteinen: siinä on myös tummaksi karamellisoitua sokeria, kanelia, punaista omenaa ja lisänä vielä kevyesti rusinainen sävy. Maussa on makeaa, kypsää ananasta ja sen rinnalla hiukan omenaakin. Jälkimaku on kohtuullisen pitkä ja sitruksinen - hapokkuus tuntuu lempeähköltä, ja sen perusteella tämä viini vaikuttaa olevan jo varsin kypsä juotavaksi. Pari vuotta sitten arvioin tämän pisteiden valossa hiukan paremmaksi, nyt olisin korkeampiin pisteisiin kaivannut hiukan lisää ryhtiä suutuntumaan ja hiukan vähemmän tuoksun rusinaisuuden tuomaa aavistuksen ylikypsää mielikuvaa. Ei ollenkaan huono silti nytkään tai näinkään. 89Jacquesson Millésime 2002
Tryffeli häivähtää tämän tuoksussa hienosti heti ensimmäisillä nuuhkaisuilla. Sitten sijan ottaa punainen omena tammikypsytyksen tuoman pehmeän vaniljaisen komponentin kera; mausteisuuden tuntua on inkiväärin mieleen tuovassa muodossa. Lämmetessä ja viinin auetessa mukaan tulee vielä ja vähitellen yhä enemmän karamellin ja toffeen sävyä kevyesti paahtuneina. Mausta löytyy kantarellimainen sienisävy, mutta muuten se on aika nuoren oloinen omenan ja tuoreen hunajamelonin aromeineen. Hapokkuus on jämäkkää, ja sen kantamassa pitkähkössä jälkimaussa on mukana nuorekasta kirpeyttä melko runsaastikin.
Varsinkin tuoksun perusteella tämän voisi tyylillisesti assosioida lähelle Selossea, kuitenkin sen kevyemmäksi ja elegantimmaksi versioksi. Kehitysvaiheeltaan tämä muistuttaa kovasti joulukuussa maistettua -02 Bollingerin Grande Annéeta: tuoksu on jo nyt hyvä, mutta maku on siitä jonkin verran jäljessä. Tässä Jacquessonissa eriparisuutta on tuoksun jopa yllättävän kypsien aromien myötä ehkä vieläkin enemmän - toivottavasti lisävuodet eivät lisää tätä "ristiriitaa" vaan ennemmin vähentävät sitä. Tätä nautittiin ravintolassa koko täysimittaisen menun mukana - viini selvisi vaativasta tehtävästä mainiosti ja lieneekin ainakin tässä iässä parhaimmillaan juuri ruuan rinnalla. 92
Kommentit
Lähetä kommentti