Siirry pääsisältöön

Ruinart Dom Ruinart 1996



Pari pulloa näitä on piileksinyt varastossani jo useamman vuoden, ja koska viime syksynä joukkoon pääsi puolivahingossa liittymään kolmaskin, oli kai jo korkea aika maistaa viini ensimmäisen kerran ja päästää siis uusin tulokas korkistaan.

Viinin tuoksu on ehkä hivenen hennohko, mutta kuitenkin kauniisti monikerroksinen: paahteisuutta on aika paljon; kermaisuutta, kahvia ja voitakin taas kevyemmin mutta silti hienosti ja tyylikkäästi. Hedelmäisinä vivahteina erottuu vielä raikasta sitruunaa ja hieman tuoretta aprikoosia.

Maustakin erottuu häivähdys kahvia, mutta muuten varsinainen hedelmäisyys on vielä vaimeahkoa ja kypsymättömän tuntuista tuoreen hunajamelonin ja raa'ahkojen omenien sävyissä. Jälkimaussa on tiukan kirpeästi limen kuorta sekä greippiä, ja viinin runsas hapokkuus tuntuu suussa varsin terävältä taittuen lopulta suorastaan karvaan makuiseksi. Edes nelisen aukiolotuntia eivät saaneet viinin hedelmäisyyttä juuri avautumaan tai sen kirpeän sitruunaista olemusta pyöristymään.

Tällaisenaan ja tämän yhden pullollisen perusteella viinin tulevaisuus huolettaa, kun jo hienoon ja selvästi kypsyneeseen tuoksuun yhdistyy vielä tässäkin iässä näin raaka maku. Toivottavasti kyse on vain yhä kätkössä olevasta tulevaisuuden potentiaalista, joten ehkäpä palaan asiaan vaikkapa viiden vuoden päästä uudestaan ja toivon parasta. Nyt viini oli kuitenkin ilman muuta jonkinasteinen pettymys ja keskeneräisin maistamistani tämän huippuvuoden samppanjoista. 91


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip...

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika...

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1995

Tässä pullollisessa on pirteät kuplat, viinin väri on hiukan tummuneen kullankeltainen, kuten 25-vuotiaalta pinot-vetoiselta samppanjalta sopinee olettaa. Tuoksussa on melko runsasta ruskean sokerin sävyttämää paahteisuutta, kypsähköä sitruunaa ja sopivan kypsiä punaisen omenan sävyjä.  Maussa on tuhti annos sitruunaa, tasapainoisesti kypsyneitä omenasävyjä ja lempeästi ananasta. Tiivistä, pirteän hapokasta ja mukavan mittaista jälkimakua saattelee mehukkaan greipin sekä sitruunankuoren keveän kirpeät piirteet. Hedelmäisyys on siten mukavaa, että vahvahkon sitruunaisesta yleisilmeestä huolimatta kokonaisuudesta jää miellyttävä ja tasapainoinen vaikutelma. Kypsyys tuntuu sopivalta nyt, mutta ehkä tämä voisi hyvässä kellarissa vietettyjen lisävuosien myötä vielä kehittyäkin vähän.  94