Siirry pääsisältöön

Ramonet & Rousseau

Domaine Ramonet Puligny-Montrachet 2014


Tuoksussa on vasta leikattua ruohoa, omenan kuorta ja viinin avautuessa myös sipaus voin sävyä. Talvella maistettuun vuotta nuorempaan (-13) versioon verrattuna pyöreämmän hedelmäisessä ja ikäisekseen miellyttävän tasapainoisessa maussa on hieman kirpeää nuorta omenaa, sitruunaa ja ripaus mineraalisuutta. Hapokkuus tuntuu sopivan vahvalta ja jälkimakua miellyttävästi kannattelevalta. 89 




Domaine Armand Rousseau Clos de la Roche Grand Cru 2012


Pikaisen dekantoinnin jälkeen parin tunnin aikana nautitun viinin tuoksussa on tummia marjoja, karhunvatukkaa, orvokkia, maaperän sävyjä, mausteisuutta lähinnä korianterin vivahtein, hieman kuivattujen viikunoiden aromia ja viinin avautuessa vielä annos savuisuutta.

Maku on rustiikkisen hedelmäinen, mukana on pieniä hapokkaita luumuja, mustikkaa ja tässäkin kokonaisuutta tyylikkäästi verhoavaa savuista sävyä. Jälkimaku on särmikkään mineraalinen kevyen rautaisen häivähdyksen kera. Kokonaisuus on melko hapokas mutta samalla mehukas, lopussa erottuu jonkin verran tanniineja. Tämä viini on vielä selvästi nuori, ei ihan niin runsas kuin Rousseaun tallissa noin samassa sarjassa painiva, keväällä maistettu -12 Mazy, eikä ainakaan nyt aivan yhtä nautittava. Hieno on silti tämäkin, ja kypsytyspotentiaalia tässä voi olla jopa Mazya enemmän. 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip...

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika...

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1995

Tässä pullollisessa on pirteät kuplat, viinin väri on hiukan tummuneen kullankeltainen, kuten 25-vuotiaalta pinot-vetoiselta samppanjalta sopinee olettaa. Tuoksussa on melko runsasta ruskean sokerin sävyttämää paahteisuutta, kypsähköä sitruunaa ja sopivan kypsiä punaisen omenan sävyjä.  Maussa on tuhti annos sitruunaa, tasapainoisesti kypsyneitä omenasävyjä ja lempeästi ananasta. Tiivistä, pirteän hapokasta ja mukavan mittaista jälkimakua saattelee mehukkaan greipin sekä sitruunankuoren keveän kirpeät piirteet. Hedelmäisyys on siten mukavaa, että vahvahkon sitruunaisesta yleisilmeestä huolimatta kokonaisuudesta jää miellyttävä ja tasapainoinen vaikutelma. Kypsyys tuntuu sopivalta nyt, mutta ehkä tämä voisi hyvässä kellarissa vietettyjen lisävuosien myötä vielä kehittyäkin vähän.  94