Siirry pääsisältöön

Ramonet & Rousseau

Domaine Ramonet Puligny-Montrachet 2014


Tuoksussa on vasta leikattua ruohoa, omenan kuorta ja viinin avautuessa myös sipaus voin sävyä. Talvella maistettuun vuotta nuorempaan (-13) versioon verrattuna pyöreämmän hedelmäisessä ja ikäisekseen miellyttävän tasapainoisessa maussa on hieman kirpeää nuorta omenaa, sitruunaa ja ripaus mineraalisuutta. Hapokkuus tuntuu sopivan vahvalta ja jälkimakua miellyttävästi kannattelevalta. 89 




Domaine Armand Rousseau Clos de la Roche Grand Cru 2012


Pikaisen dekantoinnin jälkeen parin tunnin aikana nautitun viinin tuoksussa on tummia marjoja, karhunvatukkaa, orvokkia, maaperän sävyjä, mausteisuutta lähinnä korianterin vivahtein, hieman kuivattujen viikunoiden aromia ja viinin avautuessa vielä annos savuisuutta.

Maku on rustiikkisen hedelmäinen, mukana on pieniä hapokkaita luumuja, mustikkaa ja tässäkin kokonaisuutta tyylikkäästi verhoavaa savuista sävyä. Jälkimaku on särmikkään mineraalinen kevyen rautaisen häivähdyksen kera. Kokonaisuus on melko hapokas mutta samalla mehukas, lopussa erottuu jonkin verran tanniineja. Tämä viini on vielä selvästi nuori, ei ihan niin runsas kuin Rousseaun tallissa noin samassa sarjassa painiva, keväällä maistettu -12 Mazy, eikä ainakaan nyt aivan yhtä nautittava. Hieno on silti tämäkin, ja kypsytyspotentiaalia tässä voi olla jopa Mazya enemmän. 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Aalto 2009

Vaihtelun ja pihvin vuoksi teki mieli huuhtoa suuta punaviinillä: käsi osui taannoisesta blogimerkinnästä tuttuun otsikon mukaiseen kaunisetikettiseen espanjalaiseen. Dekantoin viiniä puolisentoista tuntia ennen ensimmäistä maistamista. Viinin tuoksussa on mustapippuria, keltaista luumua, hiukan punaista lihaa sekä ennen kaikkea tammikypsytyksen mukanaan tuomaa miellyttävää vaniljaisuutta. Maussa erottuu tuoksun sävyjen ohella kirsikkaa, punaherukkaa,kypsän veriappelsiinin tyypistä pyöreämpää hedelmäisyyttä ja hennosti savuisuutta. Jälkimaussa on jonkin verran hapokkuutta sekä annos tiukahkoja tanniineja, jotka lämmittävät suussa mukavasti. Suutuntuma on pehmeän samettinen, ja viini on jo tässä iässä oikein mukavaa lipiteltävää ilman ruokaakin. Onnistunut kokonaisuus, sillä lämpimistä sävyistä ja pyöreydestä huolimatta viini ei ole veltto. Samoin tammi ja vaniljaisuus antavat tälle miellyttävän päättäväisen silauksen, joka ei silti mitenkään jyrää muita aromeita alleen. Kypsytyspoten

Uutta ja vanhaa

Perjantaina maistoin lasikaupalla kahta minulle uutta viljelijäsamppanjaa. Tuottajat olivat toki sinänsä tuttuja, mutta omaan suuhun asti kulautettuja kokemuksia ei kummankaan mistään viineistä ennakolta ollut. Kummankin viinin sokerilisäys on extra brut -luokassa (2 g/l Janisson ja 3 g/l Larmandier), ja Larmandier-Bernierin kaikki viinit ovat lisäksi biodynaamisesti tuotettuja. Janisson-Baradon Extra Brut Viinin tuoksussa on ihan mukavasti sävyjä: hasselpähkinää, ruohoa, vihreää omenaa ja vaaleita jauhoja. Maku sen sijaan on pettymys: hedelmäisyys on vähäistä, omenasiiderimäistä, kun taas viinin hapokkuus on voimakasta ja viiltävän hapanta, ja jälkimakukin on harmittavan lyhyt. Tilanne hiukan paranee viini lämmetessä ja mukaan tulee myös vähän pyöristävää paahteisuutta. Pääosan vie silti kipakka hapokkuus, joka tarvitsisi runsaampaa hedelmäisyyttä vastapainokseen. Nyt viini ei ole kunnon tasapainossa, vaan on aivan liian kirpeä ollakseen mitenkään nautittava. 82 Larmandier-Be