Jacques Selosse Rosé
Korkinvaihto 6/10/2015. Viini sävy on niin kalpean punainen, että tätä olisi lasista arvioituna pelkän värin perusteella vaikea tunnistaa roséeksi. Viinissä on ihan tutun selossemainen tuoksu: raikasta omenaa, aprikoosia, hieman toffeeta ja hyvin hallinnassa olevaa oksidatiivisuutta. Maku on runsas ja melko nuorekas tuoreen vihreän omenan, sitruunan ja sitruunan kuoren sävyissä. Pitkässä jälkimaussa on pinot-lisäyksen mukanaan tuomaa kirpeää karpaloa ja hieman vadelmaa. Kiva viini jo tässä iässä, ja muutaman vuoden lisäkypsytyksellä todennäköisesti vielä parempaa. 93
Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1996
Tämä viini avautuu melko hitaasti lasissa, mutta sen tyylikkyys ja tasapainoisuus ovat heti helposti havaittavissa. Tuoksusta erottuu ainakin kypsää omenaa ja ananasta, raastettua limen kuorta ja hiukan toffeeta. Maku jatkaa samaa hyvän tasapainon teemaa vailla erityisen vahvasti erottuvia kulmia: punaista omenaa, kypsää sitruunaa ja kanelin sekä kardemumman sävyttämää hienovireistä mausteisuutta. Jälkimaku on pitkä ja mehukas, sitruunan ja paahtovanukkaan sävyttämä. Vähäeleisen kaunis, oikein nautittavassa kehitysvaiheessa oleva viini juuri nyt. 95
Paul Pernot Bâtard-Montrachet Grand Cru 1999
Reilu tunti dekantterissa ennen maistamista. Vahvahkossa tuoksussa on viinin alkuperälle tyypillistä simpukankuorien sävyä, piikiveä, jämäkkää mineraalisuutta, salmiakkia ja pirteää yrttisyyttä. Maku on melko tuhti, jo kypsyneen sitruunainen, rinnallaan ripaus hunajaa ja raikastavaa mineraalien tuntua. Jälkimaun myötä sitruunan sävyihin tulee mukaan myös terävämpiä, kevyesti kirpeitä piirteitä. Kokonaisuudessaan tässä viinissä ei ole aivan huippuluokan kirkkautta tai eleganssia, mutta kyllä tämä kelpo Bâtardista silti hyvin menee. Ei mitään oksidoitumiseen viittaavaa, eikä toisaalta mitään kovasti kehittymättömiä sävyjä - vaikea arvioida, mitä tälle vielä voisi lisäkellaroinnilla tapahtua. 92
Faiveley (Domaine) Clos-de-Bèze 1983
Puolen tunnin dekantointi ennen maistamista, viini on väriltään melko ruskean punainen. Tuoksu on intensiteetiltään ja voimakkuudeltaan keskitasoa, aromeina erottuu vanhaa sammalta, nahkaa, kuivattuja sekahedelmiä ja jonkin verran tupakkaa.
Maku on suhteellisen keveä, sävyinään viikunaa, nahkaa ja ripaus lakritsia. Viini on hyvässä tasapainossa ja hapokkuus on hennon lempeää, mutta hedelmäisyydessä tai detaljeissa ei ole kovinkaan paljon voimaa - tämä viini taitaa olla täysin kypsä tai jo hiljalleen hiipumassa. 92
Vieux Château Certan 1971
Hieman yli 1,5 h dekantterissa ennen maistamista. Viini on väriltään rusehtavan punainen. Tuoksussa on voimakkaasti tupakkaa, ja sen rinnalla ripaukset mentolia, seetripuuta ja lämmintä paahteisuutta. Maku on suhteellisen mehukas, ja lempeää, kypsän luumun sävyistä hedelmää on yhä jäljellä varsin mukavasti. Tanniineita ei erityisesti erotu, tämä viini tuntuu jo vähintään täysin kypsältä. Hyvä, hyvin juotavissa oleva, mutta tuoksun tietynlaisen yksipuolisuuden ja maun yksinkertaisuuden vuoksi ei silti lähelläkään muutama vuosi sitten maistetun vuosikerran -64 veroinen viini. 92
Vieux Château Certan 1998
Dekantterissa pari tuntia ennen maistamista. Viini on väriltään kirsikanpunainen. Kiehtovasta tuoksusta erottuu lakritsia, salmiakkia, mustetta, hienovaraista luumuisuutta ja miellyttävää mustikoiden sävyä.
Maku on tässä parikymmenvuotiaassa viinissä jo jonkin verran pyöristynyt ja kehittynyt, rakenne silkkinen, eivätkä sinänsä yhä nuorekkaat ja melko vahvat tanniinit himmennä viinin nautittavuutta millään tapaa. Hedelmäisinä sävyinä erottuu herkullista mustikkaa ja hapokasta luumua. Kerrassaan maukas viini, jolle lienee ajan kanssa odotettavissa vielä nykyhetkeäkin herkullisempi tulevaisuus. 94
Kommentit
Lähetä kommentti