Siirry pääsisältöön

BdB-pruuvi

Perjantai-iltana pantiin viisi blanc de blancs -samppanjaa vierekkäisiin laseihin toisten käsien toimesta, itselläni oli siis ilo päästä näihin käsiksi puolisokkona.


Deutz Blanc de Blancs 1996

Tämän tuoksussa on mandariinia, karambolaa ja vihreää ruohoa sekä myöhemmin myös häivähdys crème brûléeta. Osin kirpeiden, osin kypsempien sävyjen välinen jännite tekee tästä hiukan valtavirrasta poikkeavan samppanjan jakaen varmasti myös mielipiteitä. Maussa on raikkaita hedelmiä ja jo vähän talttunutta mutta tuhtia hapokkuutta: sitruunaa, limeä, omenaa ja ananasta. Kun viini lämpenee ja avautuu, mukaan tulee vielä hunajainen häivähdys ja hentoa herkkusientä. Rotevat hapot kannattelevat pitkää jälkimakua - vuosikerta lyö kyllä selvän leimansa tähän muuten tyyliltään raikkaan keveään viiniin. Monet ysikutoset vaikuttavat olevan mainiossa kehityksensä vaiheessa juuri nyt, sillä tämäkin on parhaillaan erittäin nautittavaa juotavaa. 93

Roederer Blanc de Blancs 1997

Viinin tuoksussa on kypsää vihreää omenaa, vähän nugaata ja myöhemmin myös vaaleaa sokeria yhdistettynä kevyesti paahtuneisiin sävyihin. Maussa hallitsevat sitruuna ja keltaiset luumut, jälkimakua sävyttää tuoksusta tuttu pieni paahteisuus sekä tasainen hapokkuus. Hento hunajainen sävy ilmestyy illan mittaan tähänkin. Vaikka sävyt ovat ehkä vähän vaimeita, on kokonaisuuden tasapaino erittäin hyvä. 

Omat aikaisemmat kokemukseni tästä vuosikerrasta ovat erittäin vähäiset, ja kuvittelinkin tätä ensin sulkeutuneeksi nollakakkoseksi. Todellisuuden ja vuosikerran keskinkertaisen maineen tietäen veikkaan, että tämä lienee kuitenkin aika hyvässä vaiheessa juuri nyt - hapokkuus saattaa lisäkypsytyksen myötä ennemmin jopa latistaa hennon hedelmäisyyden alleen. Joka tapauksessa tässä on mainio viini juuri nyt juotavaksi. 92

Taittinger Comtes de Champagne 2000

Kreivin tuoksu on kylmänäkin varsin voimakas: siinä on kuumaa, makeaa paahteisuutta, mehiläisvahaa ja popcornia. Maku on kukkea ja kosiskelevan makean hedelmäinen, erottuvimpina liljan ja päärynän sävyt. Hapokkuus on melko maltillista, mutta dosagea sen sijaan on lirautettu mukaan reiluhkosti, mikä toki taitaa kuulua talon ja tämän viinin tyyliin. Näin nuoressa viinissä sokeri ei tunnu kuitenkaan olevan vielä aivan saumattomasti mukana. Lisäkellaroinnin myötä ongelma kokemukseni mukaan poistuu, mutta olisihan näistä silti mielenkiintoista päästä pruuvaamaan vaikkapa extra brutia lähenteleviä versioita. 

Comtes on hurmuri ja häpeämättömän flirttaileva verrattuna illan muihin viineihin, tämä maistuu varmasti harjaantumattomallekin lipittelijälle. Vaikka en toki olettanutkaan kaksitonnisen yltävän vuosien -95 ja -96 Kreivien tasolle, oli tämä viini maltillisiin odotuksiinkin nähden kokonaisuutena hienoinen pettymys. Sen saanee helpoimmin huuhdeltua pois maistamalla -02 Comtesin mahdollisimman pian, sille voi sitten jo joutua raivaamaan tilaa kellaristakin.  90

Roederer Blanc de Blancs 2002

Tämän nollakakkosen tuoksussa on appelsiininkuorta, hentoa sitruunaisuutta ja myöhemmin myös mukava vaniljainen sävy. Maussa on pyöreää vihreää omenaa sekä kirpeämpää karviaista, hapokkuus on sileää mutta toki varsin runsasta. Jälkimaku on varsin pitkä ja siinä on melko paljon kirpeytttä, minkä ansiosta tämä tuntuu  eleganssistaan huolimatta selvästi illan raaimmalta viiniltä.  Illan mittaan tämä pikemminkin kirpeytyi vielä lisää, siinä missä -04 taas alkoi hiukan avautua. Tämä tarvitsisi ehdottomasti kätkeä kellariin ainakin viideksi vuodeksi ennen seuraavaa kokeilua, nyt viini on ehdottomasti yksi tiukimmista maistamistani nollakakkosista tähän mennessä.  91

Roederer Blanc de Blancs 2004

Viinin tuoksussa on ananasta, kirpeää vihreää omenaa ja häivähdys mentolia. Maku on pyöreähkö, mutta lähinnä sitruunan hallitsema, myöhemmin siinä erottuu sentään häivähdys kookosta, kun viini ilmaantuessaan hiukan tasoittuu. Hapokkuus tuntuu kuitenkin vain keskimääräiseltä, ja siksi ennen identiteetin paljastumista kuvittelinkin tätä vanhemmaksi Roedereriksi. Vuosikerta sinänsä vaikuttaa jo alkutaipaleellaan ihan mainiolta, joten uskon kyllä tämänkin viinin potentiaaliin. Nyt tässä oli kuitenkin palikat aika pahasti sekaisin, joten uusintaa kannattaa varmasti malttaa odottaa useampi vuosi. Palaan toisen pullolliseni tiimoilta joskus tulevaisuudessa, tämän ensikokemuksen perusteella tuskin lisääkään hankin. 89

Kuuden maistajan konsensuksella Deutz vei pruuvin voiton, mutta vieläkin yksimielisempiä oltiin Roedererin -04:n viimeisestä sijasta. Kolme muuta viiniä jakoivat keskimmäiset sijat melko tasaisesti, Comtes taisi muistaakseni kiilata kakkoseksi kuta kuinkin rinnan mitalla.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Peräkkäisiltä vuosilta

Savart Calliope 2007 Tuoksussa on vihreää omenaa, kevyesti voita ja vähän lämmintä, tummahkoa paahteisuutta mantelin sävyttämänä. Maku on tiiviin hedelmäinen: omenasävy on kirpeähkö mutta mukana on myös miellyttävä häivähdys trooppisuutta ja persikan tuntua. Jälkimaku on jykevä, melko hapokas ja tuhdin greippinen. Jälleen kerrassaan ryhdikäs viini Savartin valikoimasta, jota kelpaisi ja kannattaisi kyllä kypsyttää vielä muutama vuosi lisää.  88 José Michel 2006 Tuoksu on mutkattoman hedelmäinen ilman suurempaa eleganssia: punaista omenaa ja sen rinnalla kukkeampaa sävyä, kevyesti paahtoleipää ja häivähdys savuisuutta. Maussa kypsähkön hedelmäinen, hivenen makean hunajaisuuden sävyttämä linja jatkuu. Hapokkuus on suhteellisen kevyttä ja jälkimaku taittuu kirpeään sitruunaisuuteen sekä aavistukseen alkoholin tuntua. Meunierin suuri määrä tässä viinissä vuosikertaan yhdistettynä näkyy suhteellisena kypsyytenä ja melko suoraviivaisina sävyinä -- kokonaisuus on vuosikertasamppanja