Siirry pääsisältöön

Vain kuusi samppanjaa: samppanjat

Marraskuinen ilta kätki pimeyteensä aarteen, vuoden huikeimman viini-illan siitäkin huolimatta, että illan aikana nautiskeltiin vain kuutta samppanjaa. Tässä ne:

Heidsieck & Co Monopole Diamant Bleu 1976 magnum




Viinin väri on tummahkon kullankeltainen, mutta kuplia on varsinkin väriin peilattuna jopa runsaan tuntuisesti. Runsaassa tuoksussa on kahvia, toffeeta ja nugaata, sekä viinin lämmetessä voimistuva voin ja vastapaahdetun popcornin aromi. Maku on trooppisen hedelmäinen persikan ja aprikoosin sävyissä hienoon hunajaisuuteen verhottuna - pieni särmikkyys tasoittuu viinin avautuessa.

Tämä, kuten illan kaikki muutkin viinit iäkästä Clicquotia lukuun ottamatta, tarjoiltiin enemmän tai vähemmän sokkona. Arvelin tätä 70- tai tumman värin vuoksi jopa 60-lukulaiseksi, juuri muuta järkevän tuntuista arvausta tästä ei irronnut. Tuoksu toi jossain määrin mieleen kasikasin Dompan, mutta maun hedelmävetoisuus mieluummin juuri vuosikerran -76 huikean Comtesin. Tämän timantin hapokkuus tuntuu kuitenkin huomattavan tukevalta keski-ikäistyneen lämpimän vuoden viiniksi. Hieno uusi tuttavuus yhtä kaikki! 95

Veuve Clicquot Dry 1947




Tämä tarjoillaan ainoana illan viineistä täysin avoimena: samalla viikolla Suomeen saapunut, muuten seuralaistensa tavoin hyväkuntoisen tuntuinen pullo, joka kuitenkin on huonon pakkaamisen vuoksi alkanut matkalla selvästi vuotaa. Tuoksussa on voimakas ja miellyttävä, herkkutatin mieleentuova sienisävy, sekä vähän voita ja syksyn lehtien tuntua. Maku on tuoksun tapaan painokas, tyylipuhtaan makeahkon sherryn sävyttämä - yllättävänkin miellyttävä juotava, mutta samppanjaksi jo ehtoopuolellaan. 88

Mumm Cordon Rouge 1955




Ensimmäisestä kolmen viinin rivistöstä tämä on väriltään vaalein, ja kuplia löytyy tarvittavasti rinnallaolijoiden tapaan. Aavistuksen vaimeassa tuoksussa on limeä, salmiakkia ja hennosti toffeeta sekä paahdetta. Viinin lämmetessä lasissa mukaan hiipii ripaus alkavan oksidoitumisen sävyä.

Maussa on kevyesti vihreää omena ja limeä - kokonaisuus on terävähkösti hapokas ja hiukan kirpeä. Tämä on jonkin verran laimeamman ja latteamman tuntuinen kuin kaksi muuta, eikä niiden rinnalla yhtä nautittava ja kypsä vaan ennemmin pyöristymistä kaipaavan nuorekas. Hyvää tämä on kuitenkin, ja avautuu lasissa kokonaisuutena hiljalleen miellyttävämmäksi. Arvaus, -80-luvulta chardonnayta, on varovaisesti sanottuna aika tavalla pielessä... 92

Taittinger Comtes de Champagne 1969




Tämä viini on väriltään Mummia tummempi, mutta kuplia löytyy samaan tapaan. Tuoksun upea, syvän hedelmäinen kypsyys on heti ensimmäisistä nuuhkaisuista lähtien vahvasti läsnä: lempeää banaania, persikkaa, kermaa ja kermaista toffeeta. Maku on pyöreä, mutta samalla roteva, omenainen ja ananaksinen voin ja lämpenemisen mukanaan tuoman hunajaisuuden sävyttämänä.

Viinin hapokkuus tuntuu varsinkin aluksi siinä määrin järeältä, että arvioin tämän viinin olevan vielä jossain määrin lisäkypsytyksen tarpeessa: samalla arvaus identiteetistä livahtaa tuoksun Comtesille tyypillisistä elementeistä huolimatta mieluummin Krugin tai vähintään muuten pinot-vetoisen samppanjan suuntaan. Hapokkuus takaa kuitenkin sen, että viini kestää ja paranee lasissa kymmeniä minuutteja ilman mitään ikääntymisen merkkejä: päinvastoin jokainen kulaus tuntuu vielä edellistäkin nautittavammalta. Todella hienokuntoinen, nuorekas pullollinen, joka viimeisten pisaroiden osalta oli jo erittäin lähellä 97 pistettä. 96

Charles Heidsieck Champagne Charlie 1979




Tässäkin viinissä on asialliset kuplat, ja värisävy on suurin piirtein Comtesia vastaava. Tuoksu on erilainen: laakerinlehteä, tilliä ja muita yrttejä. Pehmentävänä elementtinä mukana on myös hunajaa, joka voimistuu viinin lämmetessä. Maussa on ensiksi lähinnä vaniljaa ja toffeeta, mutta hetken maistelun jälkeen myös omenaa punaposkisena versiona - aluksi pehmeähköön kokonaisuuteen iskeytyy ryhtiä antamaan runsas, mutta oikein miellyttävä hapokkuus. Uskalsin ääneen arvata vain vuosikerran -79:ksi, mutta mielessä häivähti tarkemminkin muutamaa kuukautta aiemmin nautittu Champagne Charlie, joksi tämä sitten osoittautuikin. Hyvä, miellyttävä ja kypsähkö viini, ja selvästi parempi pullollinen kuin kesällä - ei silti aivan absoluuttista huippulaatua varsinkaan upean kreivin rinnalla vertailtuna. 94

Louis Roederer Cristal 1990




Tämä samppanja sai illan 25:ntenä viininä kunnian päättää kertakaikkisen upean illan. Runsaskuplaisen viinin tuoksussa on kermaista toffeeta, johon sekoittuu punaista omenaa ja aavistus ananaksen sävyttämää trooppisuutta. Viinin avautuessa omenaisuus korostuu ja jättää muut elementit enemmän taka-alalle. Tuoksua hiukan sulkeutuneemmassa maussa on päällimmäisimpänä karamellia yhdistettynä hentoon herkkusienen sävyyn. Varsin runsas hapokkuus kannattelee viinin hienon pitkää jälkimakua. Viini tuntuu melko nuorelta, mutta kuitenkin jo nautittavalle sektorille lipuneelta - arvailin vuosikerraksi kasikasia viiniä sen tarkemmin kohdentamatta. Miellyttävä lopetus illalle, varsinkin, koska tämän vuoden Cristal on ollut hankinta-/maistamistoivelistallani jo jonkin aikaa. Lisäkellaroinnilla tämä viini tulee varmasti paranemaan, potentiaalia tämän pullollisen perusteella kyllä löytyy. 94

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja