Siirry pääsisältöön

Pääsiäisviinit


Pierre Gimonnet Special Club de Collection 2008

Nuorekkaan tiiviissä ja siten aluksi hieman varautuneessa tuoksussa on limen kuorta, tuoretta vihreää omenaa, hasselpähkinää ja briossia. Maku on tuhdisti mineraalinen ja tiukasti sitruunainen - lisävuosien myötä varmasti avautuvasta runsaasta omenaisuudesta on esillä nyt vasta päällimmäisin, tiukin ja hapokkain osuus. Jykevä mutta silti kohtuullisen lempeä sitruunaisuus maistuu suussa pitkään. Tässä viinissä on puhdaspiirteisyyttä ja tyylikkyyttä jo nyt, sekä paljon kypsytyspotentiaalia tuleville vuosille. 91

Veuve Clicquot La Grande Dame 1996

Hienovireisessä tuoksussa on mangoa ja ananasta sekä kypsähköä sitruunaa. Lisänä on vielä paahtovanukasta, saksanpähkinän sävyä ja kevyen kahvin aromin sävyttämää melko runsasta paahteisuutta.

Maussa on jonkin verran kypsää paahdetun sokerin sävyä, joka vasta-avatusta pullosta tuntuu jopa hiukan oksidoituneelta, mutta tuulettuu onneksi pian pois. Rinnalla hedelmäsävynä erottuu lähinnä omenaa, joka on yhä varsin tuoreen oloista. Pitkässä jälkimaussa korostuu tässä iässä yhä tiukka hapokkuus ja jonkin verran kireä ja kirpeä sitruunaisuus. Varsinkin maun suhteen hiukan äkkiväärän tuntuisen viinin sitruunaisuus tasoittuu ja pyöristyy viinin ilmaantuessa, siistien tästä lopulta hyvinkin nautittavan kokonaisuuden. 93

Vieux Chateau Certan 1964

Maistettu ensimmäisen kerran 30 min dekantoinnin jälkeen. Viinin väri on ikäisekseen varsin syvän punainen, reunassa erottuu aivan pieni aavistus tiilen väriä. Hienostuneessa ja tasapainoisessa tuoksussa on runsasta punaista luumua, seetripuuta, lyijykynää ja salmiakkia. Maussa vuorottelevat sikarilaatikko ja lyijykynä sekä tumma, hiukan kirsikalla sävyttyvä marjaisuus. Tanniinit ovat kauniisti pehmenneet ja viinissä on sopivan tuntuinen, miellyttävä ja hieman burgundimainen hapokkuus. Erittäin hieno, kypsä ja tasapainoinen, jopa nuorekkaan tuntuinen huippuviini. Kestää moitteetta sen noin 2,5 tuntia, jonka ajan juomaa riittää. 96

Chateau Suduiraut 2001

Voimakkaassa tuoksussa on aprikoosia, mangoa, papaijaa ja näitä tasapainottavaa yrttisyyttä sekä jalohometta. Suussa viini tuntuu paksun nektarimaiselta: vahvasti konsentroituneessa ja hedelmäisessä maussa on ananasta, persikkaa ja botrytistä. Viinin hapokkuus on sekin vahvaa ja hiukan nuorekkaasti terävää, vaikkakin pitkässä jälkimaussa viimeisenä maistuu raikas ja kypsynyt persikka. Tämä viini on epäilemättä vasta pitkän elinkaarensa alkutaipaleella, ja ikääntyminen tasapainottanee tätä vielä.  94


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip...

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika...

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1995

Tässä pullollisessa on pirteät kuplat, viinin väri on hiukan tummuneen kullankeltainen, kuten 25-vuotiaalta pinot-vetoiselta samppanjalta sopinee olettaa. Tuoksussa on melko runsasta ruskean sokerin sävyttämää paahteisuutta, kypsähköä sitruunaa ja sopivan kypsiä punaisen omenan sävyjä.  Maussa on tuhti annos sitruunaa, tasapainoisesti kypsyneitä omenasävyjä ja lempeästi ananasta. Tiivistä, pirteän hapokasta ja mukavan mittaista jälkimakua saattelee mehukkaan greipin sekä sitruunankuoren keveän kirpeät piirteet. Hedelmäisyys on siten mukavaa, että vahvahkon sitruunaisesta yleisilmeestä huolimatta kokonaisuudesta jää miellyttävä ja tasapainoinen vaikutelma. Kypsyys tuntuu sopivalta nyt, mutta ehkä tämä voisi hyvässä kellarissa vietettyjen lisävuosien myötä vielä kehittyäkin vähän.  94