Siirry pääsisältöön

Kevään tervetuliaiset: burgundia ja pari Rhônesta

valkoinen burgundi


Domaine Dauvissat-Camus Chablis Grand Cru Les Clos 2002

Tämän viinin tuoksussa vuorottelevat vihreät sävyt nokkosen, pinaatin ja yrttikimpun voimin, sekä toisaalta nuori keltaluumuinen hedelmäisyys rinnallaan häivähdys banaanista. Tuoksun kolmas, miltei päällekäyvän vahva komponentti on voimakkaasti kalkkikivinen mineraalisuus. Maussa on samaa vahvaa mineraalisuutta simpukankuorien kera, alta erottuva hedelmäisyys sävyttyy lähinnä tuoksusta tutulla banaanin sävyllä. Tämä on vaativan vahva-arominen ja aluksi turhankin särmikkään tuntuinen viini, joka kuitenkin paranee selvästi lasissa ja pyöristyäkseen kaipaisi varmasti vielä lisävuosia osakseen. 93


Blain-Gagnard Bâtard-Montrachet Grand Cru 2002

Tässä on selvästi trooppisemman hedelmäinen tuoksu kuin edellisessä: ananasta ja mangoa, sekä niiden rinnalla voita ja kermaa. Kokonaisuudessa on vielä lempeän raikas hunajainen sävy sekä erittäin miellyttävä tasapaino. Maussa on vihreää ruohoa, täyteläistä ananasta sekä pirteää sitruunaa.

Tämä on maukas, tasaisen miellyttävä kokonaisuus aina pyöreää hapokkuuttaan myöden ja minusta kaikin puolin kypsä nautittavaksi - jopa niin, että lasissa viini vähitellen tuntuu antavan hieman periksi, tai ainakin sen hienoinen fokuksen puute korostuu särmikkään Les Closin rinnalla. Tekijästä tai vuodesta en uskaltanut aavistella mitään, tarhaksi veikkasin Montrachetin väärää puolta eli Chevyä. 94

punainen burgundi


Domaine de la Pousse d'Or Volnay 1er Cru Les Caillerets "Clos des 60 Ouvrees" 1978

Tämän viinin väri on kevyesti ruskettuneen punainen. Fokusoituneessa ja hyvin tyylikkäässä tuoksussa on salmiakkia, kirsikkaa ja lakritsia. Joukosta löytyy vielä boysenmarjaa ja lähinnä  timjamiin vivahtavaa hienoa yrttisyyttä - tämä on tuoksun osalta aivan burgundia parhaimmillaan. Maussa on yrttiä, salmiakkia ja anista: hapokkuus on oikealla tavalla kypsynyttä, mutta muuten tässä viinissä tuoksu on selvästi hienompi kuin maku. Kokonaisuus on siltikin hymyilyttävän mukavasti nautittava. 94

Domaine Michel Gaunoux Pommard Premier Cru Grands Épenots 1985

Tämän viinin väri on tummahkon punainen. Tuoksu on viereistä volnayta paahteisempi ja lämpimämpi: tässä on maanläheisten aromien rinnalla myös häivähdys lantaa ja kasvissävyä, mutta onhan joukossa toki runsaasti vadelmaakin. Ruuti ja salmiakki erottuvat vielä selvinä viinin viipyessä lasissa, samalla kun tasapaino paranee koko ajan. Mausta erottuu klassisesti mustetta, kirsikkaa ja mustetta. Melko nuorekkaan oloisen viinin viimeistelevät yhä varsin tiukat hapot: joka tapauksessa tämä kehittyy lasissa selvästi ja rikastuu lopulta jopa hivenen viereistä viiniä suuremmaksi ja maukkaammaksi. 95

---

Rhône


Tämän kaksikon jossain määrin epäkiitollinen vuoro oli illan viimeisinä punaviineinä kahdeksan enemmän tai vähemmän upean bordeaux'n jälkeen.

Delas Hermitage Les Bessards 1990

Tämän tuoksussa on lakritsia, anista ja salmiakkia, sekä niiden rinnalla yrttisyyttä ja lämmintä paahdetta. Maku on lakritsinen ja sen rinnalla on tummaa marjaisuutta - kokonaisuus on melko tiukasti tanniininen, mutta silti hyvässä tasapainossa. Kiva viini, mutta lasissa avautuessaan alkaa lisädetaljien ilmaantumisen sijaan tuntua vähän yllättävästikin jollain tavalla yksiulotteiselta. 93

R. Rostaing Côte-Rôtie Cote Blonde 1991

Tuoksussa on kirsikkaa, johon sekoittuu savua ja liemikuution sävyä sekä lihaakin - aromimaailma on selvästi maanläheisempi kuin viereisessä viinissä. Maussa on punaisia hedelmiä, luumua ja mustetta, sekä niiden rinnalla animaalisuutta ja ripaus miellyttävää kasvissävyä. Tämä myöskin maukas viini tuntuu yhä jossain määrin varautuneelta, rinnallaolijaansakin verrattuna. 93

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja