Vuoden 2016 jouluviinien joukossa ei (odotetusti) ollut yhtään todellista huippua, mutta kaikki pullolliset olivat silti omassa viiteryhmässään jopa piristävän hyviä juomia. Joulun taikakin saattoi toki vaikuttaa; punainen burgundi magnumista joulupäivänä lienee muodostumassa jo jonkinlaiseksi perinteeksi.
Savart Bulle de Rosé
Korkki vaihdettu 24/10/2014, dosage 6 g/l, chardonnayta 22 % ja loppu pinot noiria. Viinissä on kauniin kalpeanpunainen väri ja raikkaan hedelmäinen tuoksu: cantaloupemelonia, vadelmaa ja limeä. Maku on hennosti mansikkainen ja vadelmainen, pirteä sitruunaisuus täydentää tyylipuhtaan kokonaisuuden. Hapokkuus on mukavan vahvaa, mutta ei mitenkään kitkerää tai päällekäyvää, ja jälkimaun pituus on vakioroséeksi ihailtava: tästä voisi moni laadultaan vaatimatonta mutta hintalapultaan tukevaa rosésamppanjaa tekevä todella ottaa mallia! Tämä on viininä toki jossain määrin kevyempi kuin Savartin Expression Rosé, mutta muuten likipitäen yhtä herkullinen ja toisaalta keveytensä ansiosta myös helpommin lähestyttävä. 89
Veuve Clicquot Vintage Reserve 1996
Väri on vaaleahkon keltainen, viinin kuplat eivät ole järin runsaat. Tuoksussa on kohtuullisesti paahteisuutta, briossia, kepeää jonkin verran kypsynyttä sitruunaa, omenan kuorta ja hento kahvin häivähdys.
Suhteellisen runsaan hedelmäisessä maussa on kypsää punaista omenaa, varsin vahvaa sitruunaa ja pienen odottelun jälkeen myös mukavaa ananaksen sävyä. Tässä viinissä on vuosikerralle tyypillinen vahva hapokkuus, joka saa viinin tuntumaan varsin nuorelta – kypsiä sävyjä ei vielä näin kahdenkymmenen vuoden iässäkään paljon ole. Konsentraatioltaan pykälän pienempi mutta sävyiltään raikkaampi ja ehkä vuosien kuluessa lopulta jopa pitkäikäisempi kuin saman vuoden Grande Dame. 92
Domaine de la Pousse d'Or Volnay 1er Cru Clos des 60 Ouvrées 2006 magnum
Maistettu 2,5 tunnin dekantoinnin jälkeen. Tuoksu on viehättävän Volnay: Miellyttävää punaista hedelmää kypsän verigreipin ja tuoreen viikunan sävyissä. Tämän rinnalla on ripaus mineraalisuutta sekä häivähdys lakritsia ja salmiakkia.
Maku on keskitäyteläinen, punaisen hedelmäisyyden ohessa on myös punaisia herukoita sekä hieman kirpeämpää karpaloista sävyä. Jälkimaku on mukavan mittainen, mineraalisuuden sävyttämä ja vielä nuoruudesta kielien hennosti kirpeä. Tuoksu on jo mukavasti kehittynyt, maku tasoittuisi lisäkellaroinnilla varmasti vielä. 92
Kommentit
Lähetä kommentti